Mam takie pytanie. Jutro jade rejestrowac i ubezpieczac alfe, bo ubezpieczenie poprzedniego własciciela sie konczy. Umowe spisałem na siebie, ale gdybym chciał to ubezpieczac na siebie to wyszłoby mi około 2500 zł/rok. Podjąłem wiec decyzje że może zarejestruje auto na dziadka bo on ma tam wszystkie znizki itp i wyszłoby sporo sporo mniejCzy moge przepisać jeszcze raz umowe w ktorej kupującym bedzie dziadek (poprz własciciel zgłosił sprzedaż auta ubezpieczycielowi i wydziałowi komunikacji)? Albo np zapłacic podatek za tą umowe i wtedy spisac jeszcze raz umowe tak, że ja jestem sprzedający a on kupujący?
155 V6 96r
Samo OC 2500zł ? Czy mówimy o pakiecie OC/AC/NW...
Jaka wartość samochodu?
PS. Teoretycznie możesz przed rejestracją, opłatami skarbowymi przepisać umowę na dziadka, ale kumaty agent ubezpieczeniowy zrobi Ci i tak dobrą ofertę.
U mnie to wygląda tak (PZU):
OC/AC/NW - bez udziału własnego, bez utraty wartości samochodu przez cały okres trwania ubezpieczenia, + autoszyba, jedyny minus to samochód zastępczy tylko na 3 dni, ale to nie jest mi potrzebne. Od wartości 40000zł koszt polisy na 1 rok 1750zł, hehe. Czubki w siedzibie chcieli 3900![]()
Osłony pod silnik AR 147/156/GT/GTA/Crosswagon
http://www.forum.alfaholicy.org/czes...tml#post814896
W najbliżej rodzinie jak robisz darowiznę, to nie płacisz podatku. Wszystko zależy od stopnia pokrewieństwa.
Jest: Alfa Romeo 156 2.4 175KM Była: 156 1.8 144KM i Lancia Lybra 2.4 JTD 136KM
jak poprzedni wlasciciel juz zglosil sprzedaz do wydzialu komunikacji to z umowa juz chyba nic nie pokombinujesz
z alfa jest jak z kobieta... i to lubie
Jak masz możliwość odwrotu od umowy - znasz się ze sprzedającym, to leć szybko do niego, zrób drugą umowę ze sprzedającym - nim, kupującym 1 - Ty, kupującym 2 - Twój dziadek i tym sposobem masz współwłaściciela po najprostszej linii oporu. Wtedy OC liczą w najkorzystniejszej opcji czyli jak dziadek ma np. -60% a Ty -10% to od "niego liczą" i wychodzi Ci jak za darmo.. Pozdro!
PS. A dupa nie doczytałem że już złaszono umowa.. :/ w takim wypadku darowizna w rodzinie - do określonej kwoty bez podatku..
Normalnie piszesz darowiznę połowy samochodu na dziadka jako współwłaściciela i masz wszystkie jego zniżki, jak tak zrobiłem jak rejestrowałem swój samochód, darowiznę pisałem na ojca w wydziale komunikacji na kolanie xD
Jeśli znajdziesz gdzieś nie przetłumaczony tekst napisz do mnie PW najlepiej z załączonym screenem.
146 1.6 i.e. 16V TS 1998r. ECU Motronic M1.5.5
Dupa jaś.. ja po kupnie Alfy jak bym chciał ją rejestrować na siebie samego to mi wychodziło samego OC 2000-3000 zł zależnie od firmy, przy współwłaścicielu z maxem zniżek wychodzi mi, we wcale nie najtańszej firmie 850 zł za OC. Więc tak wcale na zero się nie wychodzi..![]()
dowiedziałem sie o nastepnym problemie... Wiec jutro nie konczy sie ubezpieczenie tylko upływa termin spłaty drugiej raty. Poniewaz minął ponad miesiąc od kupna a ja nie zgłosiłem tego ze bede ubezpieczał w innej ubezpieczalni, musze teraz zostac jeszcze na poł roku w tej ubezpieczalni. Z tym, że pewno policzą mi z 1000 zł za te poł roku (dlatego bo mam 20 lat i zadnych zniżek). W tej firmie mają skan umowy kupna sprzedazy (ze mną jako kupującym). Da sie coś z tym zrobic?![]()
155 V6 96r
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki