Ja bym polecał Sony. Od dwóch lat fotografuję Sony A700, moja decyzja była spowodowana niezłą promocję cenową i faktem, że wcześniej fotografowałem analogową Minoltą, więc posiadane akcesoria (m. in. lampa błyskowa) pasują.
Przyznam, że nie znam dokładnie "dwusetki'" ale chyba szukałbym minimum 500-550. Wiem, że drożej ale zdecydowanie lepsza matryca przemawia na ich korzyść.
Ogólnie na korzyść Sony przemawia fakt, że wszystkie aparaty mają SSS (Super Steady Shot), czyli stabilizację obrazu w korpusie. To znacznie obniża cenę obiektywów, w które ewentualnie będziesz chciał się doposażyć.
http://www.fotografuj.pl/Dzial/Porownaj_lustrzanki/aparat/Canon_EOS_350D|Sony_A200_DSLRA200|
Sony ma lepszą baterię, jest troszkę większy (co może być plusem przy męskiej dłoni), więcej pól AF, większą matrycę i lepszy tylny ekran LCD.
Najlepiej porównać je sobie na żywo, wtedy będzie Ci łatwiej podjąć decyzję.
Pozdrawiam
bikermarek
Alfa Romeo 155 1,8 Twin Spark 16V 1997: 13.05.2007 - 02.07.2011
Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995: 31.07.2011 - ?
Fiat Seicento 1,1 SPI 1999: 24.02.2012 - ?
Zobacz tutaj.....http://www.cyberfoto.pl/jaka-cyfrowka/
może coś pomoże w podjęciu decyzji.
"Straight roads are for fast cars, turns are for fast drivers."-Colin McRae
Osobiście jestem za Canonem, w rozważanych modelach (bardzo budżetowych) będzie miał lepszą matrycę (nie mam na myśli ekranu LCD) no i kwestia optyki - tak jak napisałeś. Poza tym sam korpus to nawet nie połowa sukcesu. Do Canona w niskiej półce cenowej polecam szkła 18-55 IS (koniecznie "IS") + 50 f/1.8 (bardzo tania i przyjemna portretówka).
Zarówno C350D jak i Sony A200 to bardzo leciwe cyfrowe lustra. Z tych dwóch chyba Canon ma przewagę, obraz generowany przez jego matrycę jest znakomity. Jak pisze kolega wyżej, lepiej dozbierać troszę i kupić coś nowszego. Sony nie jest wcale złym wyborem, A550 to już wypas, ale myślę że zadowoli Cię A450, ta sama matryca co w 550.
Z optyką w przypadku Sony nie ma problemu. Dostępna jest masa tanich szkieł Minolta/Konica Minolta. Z rewelacyjną Flintą 70-210/4 na czele
Dużo zależy od Twoich preferencji, co jest dla Ciebie ważne w cyfrowym body. Czy kompaktowe rozmiary i niewielka masa, pancerna konstrukcja, czy szybki AF, czy może duży i jasny wizjer, szybkość klatek na sekundę a może niskie szumy na wysokim ISO.
Pomiędzy tymi dwoma to Canon 350D to klasyka gatunku a Sony sam miałem kupować jeden z nowszych modeli w tym roku ale zrezygnowałem, Sony ze swoimi lustrzankami jest dopiero kilka lat na rynku (czerwiec 2006) a Canon swoją serię EOS robi od 1987 roku. Do jakiej kwoty szukasz lustrzanki?
Anonima Lombarda Fabbrica Automobili - tu się wszystko zaczyna..

Skłaniałbym się raczej ku Canonowi. Sony wydaje mi się... przereklamowane.
Pozdrawiam.
- Rafał
Oczywista sprawasam byłem użytkownikiem Minolty Z10 to był świetny sprzęt!
Anonima Lombarda Fabbrica Automobili - tu się wszystko zaczyna..
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki