Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Hyde Park - Rozmowy na każdy temat, nie kwalifikujące się do pozostałych działów - motoryzacja, elektronika, GSM, humor, gry wideo, polityka, wczasy za granicą, rozrywka, hobby.
    Użytkownik Alfa i Omega Avatar Krzychu52
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    AR 156 1.9 JTD SW 2001 Październik Azurro Nuvola
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    18 d 23 h 2 m

Domyślnie

W Polsce rzadko w którym lokalu są kebaby z baraniną bo jest najdroższa, a właściciele chcąc zarobić jak najwięcej kubują byle jakie mięso. Kiedyś jadłem kebaba z baraniną w Niemczech, był naprawde super. W Polsce wogólne ciężko jest znaleść dostawców baraniny. Głównie to drób albo wołowina. Albo mieszanki drobiowo wołowe. A co do tortilli to mam sekretny przepis prosto z Portugalii, jest super a grunt do dobre przyprawy. Ważne żeby mieć lokal w dobrym punkcie miasta, a potem jakość ale ona też jest bardzo ważna. Ludzie jedli i będą jeść fast foody, niezależnie ile by ich nie było w mieście zawsze w każdym jest ruch.

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Maniak resoraków Avatar warewolf
    Mieszka w
    Jarocin/Wrocław
    Auto
    159 2.4 JTDm
    Czas spędzony na forum
    23 h 20 m

Domyślnie

Cytat Napisał prodigyboy Zobacz post
    Kwota wolna od podatku to suma jaką możesz sobie odpisac w zeznaniu rocznym .

Zakłądając, że w 1 miesiącu zarabiasz 4000netto. Odejmiesz od tego koszty np leasing 1000 i paliwo 700 to 2300X19%=437 podatku minus kwota wolna ok 556 zł = - 119 czyli nie zapłacisz podatku .

W drugim będziesz miał już 8000 dochodu, 2000 leasingu i 1400 paliwa. Do tego dwie składki na społeczne (liczę 200 zł żeby było równo). Daje Ci to 4400x19% czyli 836 zł podatku. Od tego odejmujesz 556 kwoty wolnej. Wychodzi 280 zł. Ale odliczasz jeszcze 7,75% składki na ubezpieczenie zdrowotne (przyjmijmy, że 150 zł za miesiąc). 2 miesiące - dwie składki - czyli 300 zł.
    Ostatecznie w 2 miesiącu także nie płacisz podatku. Ale w 3 już na pewno zapłacisz. Jak chcesz wiedzieć ile to przedłuż ten schemat na kolejny miesiąc na kolejny miesiąc .

Mniej więcej tak . Ja i tak polecam korzystac z usług księgowego . Około 200 zł miesięcznie na początek ale masz pewnośc , że sam czegoś nei pomieszasz .
    Nie do końca.
    19% to stawka podatku liniowego i płacisz go nie zależnie od tego czy uzyskach miesięcznie np. 100 zł, czy 100 000 zł przychodu netto.
    Twoja całkowita sprzedaż to przychód brutto, od tego odliczasz koszty, czyli np wynajem miejsca na budkę, lub lokalu, prąd, gaz, wodę (o ile masz podpisane umowy na dostarczanie i masz na to faktury), śmieci (j.w.), twój ZUS, ZUS i wynagrodzenie pracownika (ale tylko jeśli było zapłacone w terminie), zakup produktów spożywczych.
    Po odliczeniu tego wszystkiego otrzymujesz przychód netto i od niego liczysz podatek. 19% jeśli jesteś na liniowym, lub 18%(czy teraz jest 20%?), lub 32% jeśli przekroczysz pewien próg przychodu.
    Poza tym jest jeszcze VAT. Przy tego rodzaju działalności polecałbym kwartalne rozliczanenia ze względu na to, że poza pierwszym miesiącem, w którym musisz kupić wyposażenie dla swojego lokalu będziesz miał nadwyżkę VAT, którą musisz oddać fiskusowi. Lepiej mieć więcej gotówki przy sobie na wypadek nieprzewidzianych okoliczności lub ewentualnego rozszerzenia działalności o kolejny lokal. Tylko pamiętaj, że o ile możesz opóźnić zapłacenie podatku dochodowego i oddać go po prostu z odsetkami bez właściwie żadnych konsekwencji, o tyle z VAT-em lepiej tak nie robić, bo US czepia się tego dużo bardziej i konsekwencje mogą być bardzo dotkliwe.
    Na początek będziesz płacił około 300 zł składki na ZUS za siebie (o ile nie prowadziłeś działalności gospodarczej w ostatnich 2 latach), po upływie dwóch lat będzie to nieco ponad 1000 zł.
    Też polecam wzięcie księgowego - na początek jest znacznie luźniej i możesz się skupić na prowadzeniu działalności, a nie na papierkologii i pilnowaniu terminów.
    W ciągu bodajże siedmiu dni od zatrudnienia pierwszego pracownika musisz zgłosić to do PIP, a także do Sanepidu.

Użytkownik Romeo Avatar Yacek
    Mieszka w
    Warszawa-Ursus
    Auto
    AR 164 3.0 V6
    Czas spędzony na forum
    11 d 3 h 10 m

Domyślnie

warewolf: co z częściami za które zapłaciłem i których od pół roku nie raczyłeś wysłać ?
    nie wstyd Ci pokazywac się na forum po takim numerze który wyciąłeś mnie i kilku innym osobom ???
    164 3.0 reconstruction process temporarily suspended Golf V klekot do jazdy :-)

Użytkownik Embrion Avatar Italian
    Mieszka w
    Smętowo Gr
    Auto
    Alfa Romeo 33 Imola 1.4
    Czas spędzony na forum
    1 h 21 m

Domyślnie

Cytat Napisał Krzychu52 Zobacz post
    W Polsce rzadko w którym lokalu są kebaby z baraniną bo jest najdroższa, a właściciele chcąc zarobić jak najwięcej kubują byle jakie mięso. Kiedyś jadłem kebaba z baraniną w Niemczech, był naprawde super. W Polsce wogólne ciężko jest znaleść dostawców baraniny. Głównie to drób albo wołowina. Albo mieszanki drobiowo wołowe. A co do tortilli to mam sekretny przepis prosto z Portugalii, jest super a grunt do dobre przyprawy. Ważne żeby mieć lokal w dobrym punkcie miasta, a potem jakość ale ona też jest bardzo ważna. Ludzie jedli i będą jeść fast foody, niezależnie ile by ich nie było w mieście zawsze w każdym jest ruch.
    Jak otworzysz a będę przejazdem masz pewnego klienta. Może zniżka dla klubu ?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar warewolf
    Mieszka w
    Jarocin/Wrocław
    Auto
    159 2.4 JTDm
    Czas spędzony na forum
    23 h 20 m

Domyślnie

Z jakimi częściami???

Użytkownik Romeo Avatar Yacek
    Mieszka w
    Warszawa-Ursus
    Auto
    AR 164 3.0 V6
    Czas spędzony na forum
    11 d 3 h 10 m

Domyślnie

Cytat Napisał warewolf Zobacz post
    Z jakimi częściami???
    juz zapomniałeś..??

to odświeżam pamięć:

http://www.forum.alfaholicy.org/czes...tml#post352514
    164 3.0 reconstruction process temporarily suspended Golf V klekot do jazdy :-)

Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar Tuti
    Mieszka w
    SZA/KSU itp :P
    Auto
    Prawie S600 :D Kiedyś 145
    Czas spędzony na forum
    32 d 20 h 9 m

Domyślnie

W Polsce wogólne ciężko jest znaleść dostawców baraniny.
    To właśnie potwierdzam. Chętnie bym zobaczył adresy dostawców z barnaniną, bo średnio wierzę, że tacy istnieją.

Ważne żeby mieć lokal w dobrym punkcie miasta, a potem jakość ale ona też jest bardzo ważna.
    Mnie w szkole uczyli, że 80% przychodów to stali klienci, nie wiem w jakiej branży/kraju robiono te badania, ale jeśli to prawda to z lichym kebabem nawet NY nic się nie da zdziałać

PS
    Dzisiaj specjalnie spytałem w Imbisie (Szczecin) jakie mięso mają - cielęce. To najlepszy kebab w Szczecinie, dają pekińska, czerwoną kapustę, zwykła cebulę, zielongo ogórka i pomidorka.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar prodigyboy
    Mieszka w
    starachowice/warszawa
    Auto
    156 2.4 JTD
    Czas spędzony na forum
    3 d 18 h 41 m

Domyślnie

Najważniejsze to miec dobre sąsiedztwo

Ostatnio edytowane przez prodigyboy ; 29-12-2010 o 22:56

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Krzychu52
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    AR 156 1.9 JTD SW 2001 Październik Azurro Nuvola
    Czas spędzony na forum
    18 d 23 h 2 m

Domyślnie

Heh, sąsiedztwo ok a co do baraniny, podobno gdzieś na śląsku jest jakiś dostawca ale to wyczytałem gdzieś na forum. U mnie w mieście jest tak, że na jednej ulicy ok 500m jest 4 bary kebab, w jednym zawsze jest mega ruch ale i te pozostałe są zawsze pełne. Najgorsza akcja to z sanepidem, dzisiaj się właśnie dowiadywałem o wymogi, nie chcieli mi wszystkiego powiedzieć bo oczywiście by na tym nie zarobili, co do gastronomii to musi się nawet liczyć wysokość lokalu, tylko utrudniają ludziom życie...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)