Drodzy forumowicze, chce założyć własny interes Bar Kebab, mały na początek to dobry pomysł a i zys jest z tego nawet ładny. Mam kilka pytań do tych co prowadzą swój biznes albo się na tym znają. Jak wygląda sprawa z ZUSem, jakie składki musiałbym płacić za pracownika? Bez względu na zysk podatek od utargu jest w wysokości 19%? Fajnie by było jakby mi ktoś pomógł, w internecie ciężko znaleść konkretne odpowiedzi.

Podatek od utargu? Chyba chodzi o podatek dochodowy?![]()

No tako to mi chodzi, to jest 19%?
Zus za pracownika to około 550 zł miesięcznie ( tak kwota cały czas neiznacznei się zmienia ) . Tu przez pierwsze dwa lata od rozpoczęcia będziesz płacił w granicach 300-350 zł , po tym okresie około 800.
Obecnie podatek dochodowy to 19% ( jest też 10,20 i 50 ale Ciebie to nei dotyczy )
Podatek wyliczas mniej więcej tak .
Przychód - Koszty uzyskania przychodu (m.in. Skladka na Ubezp. Społ) = Dochód
Dochód razy skala podatku (19% ) - 530,08 zł (kwota wolna od podatku) - Składka na Ubezp. Zdrowotne (płacisz 8,75 % a odliczasz tylko 7,75%) = Do zapłaty podatek
Za każdy miesiąc liczysz narastająco. Na początku przez 2- 3 miesiące pewnie nei będziesz musiał płacic dochodowego ale potem pewnei Ci się już uzbiera .
edit
kwota wolna od podatku w 2011 to będzie 556,08 o ile dobrze pamiętam a nei jak napisałem wyżej 530
Ostatnio edytowane przez prodigyboy ; 27-12-2010 o 19:51

Ok, rozumiem, a te 530,08 wolne od podatku na czym polega? Aha, i jeszcze zus na pracownika ok 550 zł bez względu na to czy daje mu np.1500 czy 2500?
Ostatnio edytowane przez Krzychu52 ; 27-12-2010 o 19:52
Kwota wolna od podatku to suma jaką możesz sobie odpisac w zeznaniu rocznym .
Zakłądając, że w 1 miesiącu zarabiasz 4000netto. Odejmiesz od tego koszty np leasing 1000 i paliwo 700 to 2300X19%=437 podatku minus kwota wolna ok 556 zł = - 119 czyli nie zapłacisz podatku .
W drugim będziesz miał już 8000 dochodu, 2000 leasingu i 1400 paliwa. Do tego dwie składki na społeczne (liczę 200 zł żeby było równo). Daje Ci to 4400x19% czyli 836 zł podatku. Od tego odejmujesz 556 kwoty wolnej. Wychodzi 280 zł. Ale odliczasz jeszcze 7,75% składki na ubezpieczenie zdrowotne (przyjmijmy, że 150 zł za miesiąc). 2 miesiące - dwie składki - czyli 300 zł.
Ostatecznie w 2 miesiącu także nie płacisz podatku. Ale w 3 już na pewno zapłacisz. Jak chcesz wiedzieć ile to przedłuż ten schemat na kolejny miesiąc na kolejny miesiąc .
Mniej więcej tak . Ja i tak polecam korzystac z usług księgowego . Około 200 zł miesięcznie na początek ale masz pewnośc , że sam czegoś nei pomieszasz .

Czyli jak zlecę wszystko księgowemu nie muszę się martwić o wszystkie wyliczenia ale warto wszystko to znać. Zakładając działalność mam możliwość wybrania w urzędzie skarbowym czy będe płatnikiem vat czy też inne formy, co było by najlepszym rozwiązaniem?
Nie musisz się martwic o te wszystkie wyliczenia i mało tego księgowy Ci wszystko wyjaśni tak żebyś zrozumiał , w końcu za to mu zapłacisz .
Będziesz miał do wyboru czy chcesz by vatowcem czy nie .Są plusy i minusy zarówno gdy płacisz vat jak i wtedy gdy nie płacisz . Nie płącąc nie masz możliwości wystawianai faktury vat .
Gdy przekroczysz 100000 rocznie automatycznie wchodzisz w vat . Są różne sposoby , aby do tego nie dopuścic jeśli nei chcesz![]()

Dzięki wielkie kolego, bardzo mi się rozjaśniło wszystko teraz![]()
To chyba nie tak.... 556 to kwota dochodu zwolnionego z opodatkowania, a nie ulga odliczana od podatku !
czyli przychód pomniejszasz o kwotę 556 zł, nie należny podatek!
czyli rachunek bedzie: 4000 (przychód, nie dochód netto) - 1000 (leasing) - 700 (paliwo) - 556 (kwota wolna) - koszty wynagrodzenia, ZUS itp = dochód. Od dochodu liczycz 19% i wychodzi podatek do zapłacenia (przyjmując że płacisz CIT). Do tego dochodzi rozliczenie VAT zakładajac że jestes na kasie fiskalnej.... tu jest zabawa ^^
164 3.0 reconstruction process temporarily suspendedGolf V klekot do jazdy :-)
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki