Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Hyde Park - Rozmowy na każdy temat, nie kwalifikujące się do pozostałych działów - motoryzacja, elektronika, GSM, humor, gry wideo, polityka, wczasy za granicą, rozrywka, hobby.
    Użytkownik Rowerzysta Avatar Van Holden
    Mieszka w
    RNI
    Auto
    BMW E46 M3 SMGII
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    10 d 10 h 58 m

Domyślnie

Mi dzisiaj w godzinach wczesno-porannych przy około 60km/h godzinę na drogę wyskoczyła sarna, wielkości wielbłąda. Miało to miejsce na przedmieściach Rzeszowa. Zdążyłem zahamować.

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Embrion Pokaż na mapie Avatar broneq
    Mieszka w
    WIELICZKA
    Auto
    Alfa Romeo 156 SportWagon 1.9 JTD 16V Distinctive 05.2003r
    Czas spędzony na forum
    19 h 52 m

Domyślnie

Alfy, jak i każdego innego samochodu w takiej sytuacji zawsze szkoda.

Ja bym tę sarnę zabrał. Dziczyzna jest PYSZNA!! A badanie weterynaryjne nie jest drogie. Taka sarna normalnych rozmiarów o tej porze roku to powinno być z 15kg czystego mięsa (po odjęciu skóry, bebechów i kości). Aż mi ślinka cieknie

Użytkownik Rowerzysta Avatar lolix
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    Alfa Romeo 166 (2.5 v6 1999)
    Czas spędzony na forum
    4 d 1 h 48 m

Domyślnie

Wymogiem jest badanie dziczyzny ale TYLKO DZIKA na włosień. Żadnego innego dzikiego zwierza nie badasz! Z dzika trzeba wykroić Kawałek przepony, kawałek mięśnia nad rapetą, kawałek mięśnia z żuchwy i kawałek z między żeber. To do weterynarza na wytrawiania (choć są inne metody) a płaci się w zależności od humoru weterynarza - od 30 do 120 zł - z takimi cenami ja się spotkałem. Sarna na własny użytek jest teraz nie opłacalna - zresztą można było na sarnę polować do 15 stycznia a na kozła będzie można dopiero od 10 maja także jak ktoś do loduwy nie nakitrał to już tego nie zrobi. Za sarnę w skupie dziczyzny płacili 14 zł za kilo czyli strasznie drogo dlatego jak z żoną zastrzeliliśmy sobie po sarence (jedna miała 19,5 a druga 20,5 kilo po wypatroszeniu) to zaraz na skup bo musiałbym za nie wybulić 560zł żeby zabrać na własny użytek. A kłusówką się nie trudnie tak że w tym roku ze względu na ceny nie nawaliłem dużo sarniny do loduweczki...

broneq - jak Cie to będzie interesowało to wpadnij na polowanie (w razie czego Ci powiem kiedy i jak) - obwód łowiecki mam niedaleko Ciebie - między Łapanowem a Trzcianą i na boki kawałem (właściwie to już od Zagórzan się zaczyna)
    Ostatnio edytowane przez lolix ; 17-01-2012 o 10:13
    Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców. Pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi, naprawdę... aż czasami trudno ich wyprzedzić...

Użytkownik Dwusuwowiec Pokaż na mapie Avatar zwoli
    Mieszka w
    Kępno
    Auto
    alfa romeo 156 1,6 16v, 1998r
    Czas spędzony na forum
    6 d 10 h 59 m

Domyślnie

Mój kumpel kiedyś miał bliskie spotkanie z dzikiem ;D jechał sobie nocą a on wybiegał z lasu i w prawy bok uderzył,drzwi pasażera masakra...a dzik się podniósł i do lasu z powrotem.A co do sarenki to dobrze że nie było pasów bo by chciała odszkodowanie gdyby przeżyła heh

Użytkownik Embrion Pokaż na mapie Avatar broneq
    Mieszka w
    WIELICZKA
    Auto
    Alfa Romeo 156 SportWagon 1.9 JTD 16V Distinctive 05.2003r
    Czas spędzony na forum
    19 h 52 m

Domyślnie

2 lata temu jechałem na Rajd Barum do Czech i w okolicach Żywca w nocy tuż przed maske wypadła mi rodzina dzików (matka i dwa młode). MAX HAMOWANIE i - Matka i jeden młody przeszli a drugi młody walnął mi prosto w tarczę koła lewego przedniego. Zatrzymałem się w najbliższej wiosce przy świetle i patrze, a tam odrobina futerka na feldze i delikatnie wgniecione drzwi (bez jednej ryski). Po rajdzie sobie to wyprostowałem po zdjęciu tapicerki praktycznie palcem wypchnąłem (auto - służbowy Yaris kolegi).

Cytat Napisał lolix Zobacz post
    broneq - jak Cie to będzie interesowało to wpadnij na polowanie (w razie czego Ci powiem kiedy i jak) - obwód łowiecki mam niedaleko Ciebie - między Łapanowem a Trzcianą i na boki kawałem (właściwie to już od Zagórzan się zaczyna)
    Ale ja nie poluję i w ogóle nie mam za bardzo pojęcia o tym. Ale lubię dziczyznę

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)