Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Hyde Park - Rozmowy na każdy temat, nie kwalifikujące się do pozostałych działów - motoryzacja, elektronika, GSM, humor, gry wideo, polityka, wczasy za granicą, rozrywka, hobby.
-
No i już wiem do kogo po sprzęt do natrysku uderzać
-
24-07-2011 20:15 # ADS
Akwizytorka
-
-
Użytkownik
Romeo

Napisał
metan
W istocie gość był tylko szefem ale był z jednym z wykonawców odpowiedzialnym za całość( coś a la majster).
No właśnie dotychcz
asowe doświadczenia zapewne podobne do Twoich kazały mi ze zdziwieniem spojrzeć na niego.
Początkowo wybrałem silikon, cena nieco weryfikuje wybór(zobaczę jaki będzie rabat) i możliwe że będzie silikatowo silikonowy, mają sporo cech wspólnych a jest jakieś 30-50% tańszy. Akryl odpadł ze względu na wiekszą skłonność do brudzenia (a mieszkam na śląsku) choć chyba jest wytrzymalszy mechanicznie. Zresztą w sumie jak się wgryzłem w temat okazuje się że wszystkie tynki i tak jako baze mają żywicę akrylową modyfikowaną silikonową i /lub szkłem wodnym. Oni proponują ceresit, ja kabe lub sto.
Ale to ekipa "tradycyjna" nakładają i zacierają ręcznie a moja małżowinka uwielbia różne ozdoby więc jest trochę różnych sztukaterii, kolumn itp wymagających tynkowania natryskiem. (BTW z jednego elementu tzn grubych frezowanych boni musieliśmy zrezygnować bo po zrobieniu jednego narożnika stał sie miejscem bytowania ptaków które je prawie zeż
arły a następnie o..srały całą ścianę he he) Stąd tez zaopatrzyłem sie już w sprzęt do natrysku, pierwsze udane próby na garażu już za mną więc ozdoby machnę to sam. Co ciekawe po tych próbach uważam że natrysk i na całości samodzielnie i szybko może wykonać jedna-dwie osoby bo idzie jak po maśle i można przerwać w każdej chwili tyle że wybór tynków mały i głównie akrylowe. Ale gotowa do pracy ekipa od natrysku za całość podała mi cenę o jakieś 150% wyższą (szukają jelenia).
Więc jak sobie policzyłem ich stawkę za kilka dni mojej nawet przyjemnej pracy to mi wyszło że gdybym tak zarabiał to byłbym chyba milionerem ;-)
Miałem podobny dylemat - silikon odpadł z tych samych powodów co u Ciebie
i jakimś cudem dałem się namówić na Akryl .... jest dokładnie tak jak piszesz, na wytrzymałość nie narzekam, ale już po jednym sezonie ekipa robiła na jednej ścianie poprawki (brak odpowiedniej hydroizolacji i taras ziemny) i miałem problem doborem koloru - musiałem malować całość
Nawet jak deszcz popada to nieestetycznie wygląda - takie plamy się robią widoczne
Fakt to wysycha ale ja bym już drugi raz w Akryl nie szedł 
Swoją drogą dobry wątek - przemianować na "Budowa i budowlańcy" i wymieniać się doświadczeniami
Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 25-07-2011 o 08:10
-
-
Użytkownik
Romeo

Napisał
tygrysio
miałem problem doborem
koloru - musiałem malować całość

Jeśli znów będziesz musiał przemalować znawcy tematu proponują właśnie farbę silikonową. Ma to właściwości samoczyszczące (przynajmniej przez parę lat).
A jeszcze inni na początek uznają właśnie za bardzo dobre rozwiązanie tynk mineralny (zwykły szary) i na to dobra farba. Tyle że robocizna podwójna.
---------- Post added at 14:54 ---------- Previous post was at 14:52 ----------

Napisał
michu35
tygrysio ma racje przydałby się wątek na ten temat .
Pytaj śmiało, swoją prowadziłem w zasadzie sam (kiero i inspektor nadzoru to raczej figuranci jedynie przydatni na etapie zbrojenia) co wiązało się zasięganiem języka tu i ówdzie.
Niestety nie umiem zmienic tytułu wątki, może gdzieś jest taka opcja ale właśnie korzystam z Iplusa po GPRS-ie i mnie szlag trafia
Ostatnio edytowane przez metan ; 26-07-2011 o 07:31
-
Użytkownik
Romeo
No i po robocie. Podsumowując obsługa na 6-tkę. Uprzejmość, dostawa uzgodnionych materiałów w niezłych cenach, informowanie na bieżąco o wszystkim bez pytania (np. aktualnych cenach w hurtowni, godzinie przyjazdu w określony dzień itp).
Sama robota raczej na 4-ke choć mogę być nieobiektywny. Po prostu liczyłem że trochę bardziej wykarzą się inwencją i poprawią niektóre niedoskonałości "geometrii" ściany które mimo dwukrotnego zaciągania przez nich klejem mają niewielkie odchyłki pod łatą, niewiele mniejsze niż przed wyrównywaniem ( sama faktura tynku jest bez zarzutu) . Moim zdaniem to i owo dało się "zgubić" choć wymagałoby mniej rutynowego podejścia.
Prawdopodobnie gdyby oni robili całość byłoby OK.
Reasumując chyba godni polecenia, a ich frontmen w szczególności dla ceniących sobie podejście do klienta.
-
Użytkownik
Romeo

Napisał
metan
No i po robocie. Podsumowując obsługa na 6-tkę. Uprzejmość, dostawa uzgodnionych materiałów w niezłych cenach, informowanie na bieżąco o wszystkim bez pytania (np. aktualnych cenach w hurtowni, godzinie przyjazdu w określony dzień itp).
Sama robota raczej na 4-ke choć mogę być nieobiektywny. Po prostu liczyłem że trochę bardziej wykarzą się inwencją i poprawią niektóre niedoskonałości "geometrii" ściany które mimo dwukrotnego zaciągania przez nich klejem mają niewielkie odchyłki pod łatą, niewiele mniejsze niż przed wyrównywaniem ( sama faktura tynku jest bez zarzutu) . Moim zdaniem to i owo dało się "zgubić" choć wymagałoby mniej rutynowego podejścia.
Prawdopodobnie gdyby oni robili całość byłoby OK.
Reasumując chyba godni polecenia, a ich frontmen w szczególności dla ceniących sobie podejście do klienta.
Najważniejsze,że klient zadowolony
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Tagi dla tego tematu
Tagi użytkowników
Uprawnienia