Jak to jest? Załóżmy, że mamy jakiś samochód i serwisujemy go w serwisie autoryzowanym. Producent zaleca stosowanie określonego oleju: marki i typu.
Czy każdy serwis w Polsce musi ten olej zalewać na przeglądach, czy może każdy serwis indywidualnie podpisuje umowę z dostawcą na dostawy oleju (aby tylko spełniał kryteria określone przez producenta) a marka może być zupełnie inna?
Przykładowo: Skoda - Mobil (zaleca go producent)
Serwis skody Olsztyn - zalewa nam Mobil, czyli taki jak fabryka pisze.
Serwis skody Ełk - zalewa Castrola, a np. Białystok Elfa.
Czy może tak być? Czy wszyscy muszą lać Mobila?
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
Ja akurat pracuje w Nissanie, jesli o ta marke chodzi to kazdy serwis leje taki olej jaki chce, byleby spelnial parametry zalecane przez Nissana, nawet klienci moga przywozic swoj olej na przeglady.
Ginekologiem nie jestem ale zerknąć mogę
Jestem nietolerancyjny, prosze więc o wyrozumiałość.

Nie sadze zeby jakikolwiek serwis mial taki obowiazek. Producent REKOMENDUJE jakis olej, ale nie zmusza do jego uzywania. Masz w instrukcji jasno okreslone parametry techniczne jakie olej spelniac musi i to jest wazne z punktu widzenia gwarancji, nie marka producenta oleju. Oczywiscie jedni z drugimi sie dogaduja bo tak jest dla nich korzystnie. Ale serwis moze zalac inny olej, byle spelnial on wymogi techniczne - wtedy wszystko jest ok.

Zatem różne serwisy mogą zalewać różne oleje, byle spełniały określone wymagania stawiane przez producenta?
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
tak.
Ginekologiem nie jestem ale zerknąć mogę
Jestem nietolerancyjny, prosze więc o wyrozumiałość.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki