Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Hyde Park - Rozmowy na każdy temat, nie kwalifikujące się do pozostałych działów - motoryzacja, elektronika, GSM, humor, gry wideo, polityka, wczasy za granicą, rozrywka, hobby.
    Użytkownik Romeo Avatar Jester
    Mieszka w
    Wrocław/Włodawa
    Auto
    AR 146 1.4 bx
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    10 d 5 h 16 m

Domyślnie

to ja w sumie mam pytanie do was. miałem stłuczkę w październiku, moja wina(choć uważam, że nie moja ) moje straty:zbita lampa i ukruszony zaczep od atrapy grila vs. straty 'poszkodowanej: rysa na zderzaku o długości 8-10cm. nie wzywaliśmy policji, aczkolwiek się czułem jak na komendzie bo babka się nakręciła i nawijała mi do ucha straszne rzeczy spisałem oświadczenie, że ja blabla spowodowałem stłuczke rysując zderzak dla blabla o nr. rej. xxxx itd. podałem też numer polisy i się podpisałem. całe zdarzenie mam ofotografowane- moje i jej szkody. pytanie- czy ta osoba teoretycznie moze coś więcej sobie naprawic kosztem mojego ubezpieczenia? czy jakby rzeczoznawca to sprawdzal to wezmie pod uwage tylko tą rysę czy caly zderzak jako element?
    If you just let me I'll find a way
    To ease your mind and for you to stay
    And I will untie all the ropes
    It's hard for me but believe me, I'm trying.

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar Izane
    Mieszka w
    Mysłowice-G. Śląsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.4 JTD 136@175 KM 370 NM 2000r, cosmo-blue, SportPack
    Czas spędzony na forum
    13 d 6 h 20 m

Domyślnie

Cytat Napisał Jester Zobacz post
    to ja w sumie mam pytanie do was. miałem stłuczkę w październiku, moja wina(choć uważam, że nie moja
    ) moje straty:zbita lampa i ukruszony zaczep od atrapy grila vs. straty 'poszkodowanej: rysa na zderzaku o długości 8-10cm. nie wzywaliśmy policji, aczkolwiek się czułem jak na komendzie bo babka się nakręciła i nawijała mi do ucha straszne rzeczy spisałem oświadczenie, że ja blabla spowodowałem stłuczke rysując zderzak dla blabla o nr. rej. xxxx itd. podałem też numer polisy i się podpisałem. całe zdarzenie mam ofotografowane- moje i jej szkody. pytanie- czy ta osoba teoretycznie moze coś więcej sobie naprawic kosztem mojego ubezpieczenia? czy jakby rzeczoznawca to sprawdzal to wezmie pod uwage tylko tą rysę czy caly zderzak jako element?
    Macie na oświadczeniu co jest uszkodzone i tyle, zdjęcia też.
    Ale jedno mnie zastanawia co Cię interesuje to? Szkoda to szkoda, nie ważne na jaką kwote wyjdzie i tak będziesz miał przy następnym wznowieniu policzone "1 szkoda" i tyle stracisz 3 BM w dół i nic więcej
    Więc czy jej policzy ryske, czy zderzka, czy cały samochód i tak Tobie to wyjdzie na jeden kij.

No chyba, że już masz bardzo długo ubezpieczenie itp płaciłeś duże stawki i mogą Ci policzyć to jako "mała szkoda" i nie stracisz BM i zniżek.

No ale sądze, że raczej nie bardzo
    Moja Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack

Alfa Romeo - gdy Cię nie stać na piwo, mówisz, że jest niedobre."

Moderator Romeo Pokaż na mapie Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    156 SW 1,9 05' i 2.5 V6 00'
    Czas spędzony na forum
    25 d 3 h 15 m

Domyślnie

Cytat Napisał dbh Zobacz post
    chyba nie moga juz pomniejszac o wartosc VATu bo osoba fizyczna nie jest platnikiem VATu - byl jakis wyrok sądowy jesli dobrze pamietam.
    Ale to się tyczy nie osób fizycznych tylko wszystkich jeśli nie przedstawią faktur. Dawniej tak robili, że potrącali osobom fizycznym ale to się pozmieniało.
    Nie ma zbyt szybkich aut.... są zbyt wolni kierowcy.

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Cieszyn
    Auto
    Alfa 156 1.6 TS 2004
    Czas spędzony na forum
    2 d 23 h 20 m

Domyślnie

Wracając do mojego przypadku. Dostałem kosztorys z PZU na 1000zł. Zrobiłem kosztorys w ASO Fiat auto Poland. 3402zł. Wysyłam go do PZU. Zobaczymy co oni na to. Dodatkowo powołałem się na art.363 paragraf1 i art. 354paragraf1 KC które jasno mówią że należy mi się wycena nowych i oryginalnych części. Dodatkowo powołałem się na wyrok Sądu Okręgowego w W-wie Sygn akt XXVII Amc. 48/08 który mówi że nie można stosować obniżenia wartości tych części. Taka amortyzacja czy też ,,urealnienie'' wartości tych części, jak nazywa to PZU, jest wpisane do Rejstru Praktyk Niedozwolonych pod numerem 1652. W poniedziałek wysyłam i żadanie ponownego kosztorysu w oparciu o te dokumenty. Zobaczymy.
    alfa 156 1.6 TS 2004

Użytkownik Alfa i Omega Pokaż na mapie Avatar korzen
    Mieszka w
    Sędziszów Młp./Rzeszów
    Auto
    Alfa romeo 147 1,9jtd
    Czas spędzony na forum
    18 d 15 h 1 m

Domyślnie

Jak tam kolego Syfon wyjaśniła się Twoja sprawa?
    Patrz w lusterka, sprawdź dwa razy - Golfy są wszędzie!!

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie
    Auto
    AR 145 1.4 BX,AR 166 2.0 TS, AR 147 1.6 TS 120KM
    Czas spędzony na forum
    46 d 5 h 50 m

Domyślnie

Cytat Napisał Izane Zobacz post
    Napisał Jester
    to ja w sumie mam pytanie do was. miałem stłuczkę w październiku, moja wina(choć uważam, że nie moja
    ) moje straty:zbita lampa i ukruszony zaczep od atrapy grila vs. straty 'poszkodowanej: rysa na zderzaku o długości 8-10cm. nie wzywaliśmy policji, aczkolwiek się czułem jak na komendzie bo babka się nakręciła i nawijała mi do ucha straszne rzeczy spisałem oświadczenie, że ja blabla spowodowałem stłuczke rysując zderzak dla blabla o nr. rej. xxxx itd. podałem też numer polisy i się podpisałem. całe zdarzenie mam ofotografowane- moje i jej szkody. pytanie- czy ta osoba teoretycznie moze coś więcej sobie naprawic kosztem mojego ubezpieczenia? czy jakby rzeczoznawca to sprawdzal to wezmie pod uwage tylko tą rysę czy caly zderzak jako element?
    Macie na oświadczeniu co jest uszkodzone i tyle, zdjęcia też.
    Ale jedno mnie zastanawia co Cię interesuje to? Szkoda to szkoda, nie ważne na jaką kwote wyjdzie i tak będziesz miał przy następnym wznowieniu policzone "1 szkoda" i tyle stracisz 3 BM w dół i nic więcej
    Więc czy jej policzy ryske, czy zderzka, czy cały samochód i tak Tobie to wyjdzie na jeden kij.

No chyba, że już masz bardzo długo ubezpieczenie itp płaciłeś duże stawki i mogą Ci policzyć to jako "mała szkoda" i nie stracisz BM i zniżek.

No ale sądze, że raczej nie bardzo
    Dla zasady - gość w którego wjechałem cofajać - wgniotka na drzwiach - tak skołował rzeczoznawce ze wyszło ze mu pół auta rozwaliłem - jak sie okazało za wgniotke na jednym elemencie - pomimo wpisania na oswiadczeniu dokladnie tego jednego elementu dostal 2350 zl - w protokole który dostałem o wypłacie odszkodowania dostałem info ze mial rozwalone 3 elementy do lakierowania + listwa ozdobna która została wyłamana.
    Dla mnie jeden kij - i tak mam po zniżce - ale z jakiej paki gość za mała wgniotke dostał kasy na lakierowanie całej fury - pomine fakt ze tego nei zrobil.
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Cieszyn
    Auto
    Alfa 156 1.6 TS 2004
    Czas spędzony na forum
    2 d 23 h 20 m

Domyślnie

Cytat Napisał korzen Zobacz post
    Jak tam kolego Syfon wyjaśniła się Twoja sprawa?
    Wysłałem pismo do PZU z żądaniem pisemnej odpowiedzi żebym miał z czym iść do sądu w razie nie uznania moich roszczeń. Odpowiedzi na razie nie mam. Jak przyjdzie to dam znać co napisali.
    alfa 156 1.6 TS 2004

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)