to ja w sumie mam pytanie do was. miałem stłuczkę w październiku, moja wina(choć uważam, że nie moja) moje straty:zbita lampa i ukruszony zaczep od atrapy grila vs. straty 'poszkodowanej: rysa na zderzaku o długości 8-10cm. nie wzywaliśmy policji, aczkolwiek się czułem jak na komendzie bo babka się nakręciła i nawijała mi do ucha straszne rzeczy
spisałem oświadczenie, że ja blabla spowodowałem stłuczke rysując zderzak dla blabla o nr. rej. xxxx itd. podałem też numer polisy i się podpisałem. całe zdarzenie mam ofotografowane- moje i jej szkody. pytanie- czy ta osoba teoretycznie moze coś więcej sobie naprawic kosztem mojego ubezpieczenia? czy jakby rzeczoznawca to sprawdzal to wezmie pod uwage tylko tą rysę czy caly zderzak jako element?
If you just let me I'll find a way
To ease your mind and for you to stay
And I will untie all the ropes
It's hard for me but believe me, I'm trying.
Macie na oświadczeniu co jest uszkodzone i tyle, zdjęcia też.
Ale jedno mnie zastanawia co Cię interesuje to? Szkoda to szkoda, nie ważne na jaką kwote wyjdzie i tak będziesz miał przy następnym wznowieniu policzone "1 szkoda" i tyle stracisz 3 BM w dół i nic więcej
Więc czy jej policzy ryske, czy zderzka, czy cały samochód i tak Tobie to wyjdzie na jeden kij.
No chyba, że już masz bardzo długo ubezpieczenie itp płaciłeś duże stawki i mogą Ci policzyć to jako "mała szkoda" i nie stracisz BM i zniżek.
No ale sądze, że raczej nie bardzo![]()
Moja Alfa 156 2.4 JTD CF2 136@175 KM 370 NM Sportpack
Alfa Romeo - gdy Cię nie stać na piwo, mówisz, że jest niedobre."

Wracając do mojego przypadku. Dostałem kosztorys z PZU na 1000zł. Zrobiłem kosztorys w ASO Fiat auto Poland. 3402zł. Wysyłam go do PZU. Zobaczymy co oni na to. Dodatkowo powołałem się na art.363 paragraf1 i art. 354paragraf1 KC które jasno mówią że należy mi się wycena nowych i oryginalnych części. Dodatkowo powołałem się na wyrok Sądu Okręgowego w W-wie Sygn akt XXVII Amc. 48/08 który mówi że nie można stosować obniżenia wartości tych części. Taka amortyzacja czy też ,,urealnienie'' wartości tych części, jak nazywa to PZU, jest wpisane do Rejstru Praktyk Niedozwolonych pod numerem 1652. W poniedziałek wysyłam i żadanie ponownego kosztorysu w oparciu o te dokumenty. Zobaczymy.
alfa 156 1.6 TS 2004
Jak tam kolego Syfon wyjaśniła się Twoja sprawa?
Patrz w lusterka, sprawdź dwa razy - Golfy są wszędzie!!

Dla zasady - gość w którego wjechałem cofajać - wgniotka na drzwiach - tak skołował rzeczoznawce ze wyszło ze mu pół auta rozwaliłem - jak sie okazało za wgniotke na jednym elemencie - pomimo wpisania na oswiadczeniu dokladnie tego jednego elementu dostal 2350 zl - w protokole który dostałem o wypłacie odszkodowania dostałem info ze mial rozwalone 3 elementy do lakierowania + listwa ozdobna która została wyłamana.
Dla mnie jeden kij - i tak mam po zniżce - ale z jakiej paki gość za mała wgniotke dostał kasy na lakierowanie całej fury - pomine fakt ze tego nei zrobil.
147 powodów do zadowolenia
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki