Pisze tutaj bo to może ciekawostka dla niektórych, być może już wszyscy o tym wiedzą... Przeszukałem forum ale nie znalazłem takiego tematu.
A o co mi chodzi? O drastyczny spadek cen świec do TS'ów.
Może zaprzątam sobie niepotrzebnie głowę, ale jeszcze pare tygodnii temu sprawdzałem i pytałem nawet w sklepie ile kosztują świece iskrowe do silnika TS(z czystej ciekawości). Na alle i w sklepach było podobnie - od 400-500PLN za komplet 8 sztuk.
Ostatnio wchodzę na alle i patrzę że takich drogich prawie w ogóle nie ma, natomiast jest masę świec lekko powyżej 100pln (za komplet oczywiście). Są to champion'y, denso ale i ngk również.
http://allegro.pl/listing.php/search...category=50759
Oczywiście cieszę się jako użytkownik TS'a ale dziwi mnie fakt że zawsze było tak drogo a teraz proszę... Czyżby ktoś (NGK?) miał monopol na te świece i windował tak ceny?Bo jak widać się da no chyba że te tanie świece są o d... rozbić ;p
![]()
Ostatnio edytowane przez rodik ; 01-12-2011 o 21:00

Z tego co wiem, to jest podział. Jednoelektrodowe- najtańsze, trzyelektrodowe- cena średnia i platynowe- coś koło 400zł.

te tanie swiece zawsze były i one dokladnie sa do tego o czym piszesz, kiedys skusilem sie na takowe i po 8 tys poszly do kosza
dodatkowo w wiekszosci tanei sa robione po brandem made in fr a nie japco sprawia ze lepsze juz swiece z auta zdejmuje
![]()
ProMoto-Expert Sklep z częściami do aut 502709007 zapraszam
http://www.forum.alfaholicy.org/pozo...naukowego.html
Mam te świece za ponad 100 i na wejściu, po zmianie jedna z nich pękła. Zaznaczam tu, że oglądaliśmy z mechanikiem tą świece i w żadnym wypadku jej nie ukręcił, przy zmianie. Po prostu pękła po jednym dniu w gnieździe przy początku gwintu i wywołała u mnie prawie zawał, bo klekotało jakby...wiadomo coI też niby NGK. Przy najbliższej okazji zmienię je na jakieś lepsze, bo przejechałem na nich jakieś 8 tysia i zaczynają padać. Nie polecam, chyba, że ktoś nie ma kasy, a potrzebuje zmienić szybko.
Koleżanka: Co kupiłeś?
Ja: No Alfa Romeo oczywiście.
Koleżanka: Wow, aż mi poziom endorfin podskoczył...
Wiesz, to też nie jest tak, że to jakiś kompletny szrot i strach zakładać. Ja na nich śmigam i jakoś tam działają, tyle, ze widzisz, zdarzył się wypadek, który mógł się źle skończyć, gdyby oderwał się np żarnik ze świecy i spadł na dół. Taka sytuacja zdarza się pewnie raz na 1000, albo więcej egzemplarzy. Jeśli masz pieniądze, to kup lepsze, jeśli nie, to też da radę, ale kolega Belfer informuję widzę, ze chyba nie masz problemu zmiany świec![]()
Koleżanka: Co kupiłeś?
Ja: No Alfa Romeo oczywiście.
Koleżanka: Wow, aż mi poziom endorfin podskoczył...
Belfer27 to akurat pamiętam jak mówiłeś że były świece zmieniane.Ale po prostu z czystej ciekawości zainteresował mnie temat. Nie żebym chciał zmieniać
![]()

Dokładnie, w cenie świec do TS nic się nie zmieniło. Zależy po prostu jaki rodzaj świec się wybiera.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki