Jest dokładnie odwrotnie. Na przyzwoitym kineskopie obraz SD jest zdecydowanie lepszy niż na LCD z dolnej, czy nawet średniej półki, szczególnie przy stopniu kompresji i jakości sygnału wyjściowego podawanego w Polsce. Jeśli chodzi o plazmę, można się już spierać, chociaż do oglądania tych kilku kanałów raczej nie warto inwestować, chyba, że ktoś ma małą przekątną i format 4:3 - bo wtedy np. przy meczu nadawanym w 16:9 piłkarze wyglądają jak mrówki.
Jeśli chodzi o kabel to Euro (szczególnie RGB) również oferuje DUŻO wyższą jakość niż chinche, tylko kabel musi być przyzwoitej jakości - nie taki za 4 zł.
Mam w domu telewizor Philips PT9521 z jakimś tanim dekoderem z allegro podłączony bardzo dobrym kablem Euro Techlinka - obraz jest świetny.
P.S. Jeśli kupujecie tuner do podłączenia do LCD lub plazmy z gniazdem HDMI, to KONIECZNIE kupujcie taki z wyjściem HDMI.
Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 06-12-2011 o 10:19
Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2003 -> Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA 170KM 2011

Ja powiem ze swojego doświadczenia tak:
Mam telewizor dośyć nowy, z wbudowanym tunerem MPEG4, niektóre nowe TV mają wbudowany tuner ale MPGE2 i z tym nie odbierzesz dobrze naziemnej telewizji cyfrowej.
Kupiłem antenę taką jak tą http://www.euro.com.pl/anteny/vivanc...-tva-502.bhtml dokupiłem kabel 75 ohm i końcówkę na kabel do wejścia w TV. Antene zamontowałem podłączyłem, nie potrzebny jest zasilacz, tylko od razu końcówką w wejście do TV i odbiera bardzo dobrze. Jeśli masz starszy TV lub z tunerem MPGE2 to musisz dokupić tuner, w euro jest za ok 150 zł z wejściem na kartę gdybyś kiedyś chciał kożystać z telewizji na kartę. Tutaj masz wszystkie nadajniki i wiecej informacji http://www.telewizja-cyfrowa.com/ a co do anten wewnetrznych to raczej się nie sprawdzają.
No Koledzy zamówiłem wczoraj taki tuner
http://allegro.pl/show_item.php?item=1950183121
taką antenę z całym dodatkowym osprzętem
http://allegro.pl/show_item.php?item=1951150275
antenę polecali na forum poświęconym dvb-t a tuner sam wybrałem bo po prostu dużo ludzi go kupiło;D
jak dojdzie zamontuję i zdam relacje jak to śmiga;D mam tv kineskopowy 32" więc nie bd go zmieniał.
Co do jakości obrazu na nim,dziś byłem się wypytać u fachmana który reperuje RTV i powiedział że na pewno bd miał lepszy obraz jak z anteny analogowej więc moim zdaniem dla zwykłego oglądacza tv nic więcej nie potrzeba.

IMHO każda antena odbierająca daną częstotliwość (w tym popularne "siatki") się nadaje. Sam taką posiadam i bez problemu odbiera sygnał cyfrowy i to z dość daleka (Wisła Skrzyczne) mimo że nie jest mocno kierunkowa. Tzn odbierała w fazach testowych gdy się tym bawiłem bo potem wziąlem n-kę. Z cyfrową TV jest tak że albo obraz jest albo go nie ma (tzn są artefakty) co przy słabszych sygnałach może powodować że śnieżącą analogową jakoś idzie przeżyć a piksele i piski z głośników już nie. Ale docelowo ma być pełne pokrycie więc powinno być OK. Mapy z etapami wdrożenia poszczególnych multipleksów, wykazy nadajników są na stronie emitela. Poza tym jednak obrazu HD na kineskopie nie zobaczymy.
Ostatnio edytowane przez metan ; 06-12-2011 o 11:48
Właśnie wszystko podłączyłem i śmiga aż miło obraz ostry wyraziste kolory przekaz dużo lepszy od tego analogowego.Mogę tylko polecić bo jest lepiej niż myślałem że bd.Dodatkowo do dekodera można podłączyć pamięć przenośną i oglądać na tv filmy z kompa na razie sprawdziłem działają rmvb,divix czyta nawet napisy.

Podłącz to dobrym kablem Scart (wydaj chociaż z 20 zł na najtańszego Bandridge'a - najlepiej jak najkrótszy) do wyjścia RGB w TV i sprawdź, czy w opcjach masz włączone RGB (powinna taka być). Wtedy będzie optymalnie.
P.S. metan, prawie HD da się - są kineskopy z wejściem HDMI albo component.

Całkiem możliwe że kineskopy mają HDMI czy component (to ostatnie to chyba już kupę lat jest). Tylko zastanawiam się jak się do tego ma sam kineskop tzn rozdzielczość jako wielkość plamki itp. Ale chyba to i tak bez znaczenia bo chyba 1080 itak nie przesyłają i same programy to często "oszustwo". Niektóre HD to upscalowany normalny sygnał.

Philips 9551 ma rozdzielczość pionową ok. 700 linii, więc prawie HD, bo powinno być 720.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki