Witam,a wiec nigdy niemialem do czynienia z wekslem,i moje pytanie jak to dziala?Gosc chce odemnie kupic fele na raty,i proponuje wyslanie weksla na kwote 1400,za fele chce 1000,wiec kuszace,ja odsylam mu kopie a on placi mi w trzech ratach,czy moze byc w tym jakis podstep,czy warto mu ryzykowac o 1000zl,chociaz chyba on nic nie ryzykujeco byscie poradzili?co jesli nie zaplaci,co robie z tym wekslem?

Jeżeli dobrze zostanie spisany to raczej nic Ci nie grozi. Musi być ustalona jakaś data do kiedy ma spłacić, a jeżeli się nie wywiąże z terminu to naliczasz mu odsetki (o których też musisz wspomnieć w wekslu) a jak stracisz cierpliwość to zakładasz mu sprawę. Ewentualnie tak samo możesz Ty też zapłacić za coś tym wekslem, ale raczej rzadko się to praktykuje. Nie wiem z jakim człowiekiem masz do czynienia, ale jednak chyba wolałbym sprzedać komuś za te 1000zł (ale w gotówce) i mieć temat z głowy, a nie zastanawiać się co będzie i ewentualnie potem szukać pomocy prawników etc![]()
Alfa Romeo 147 1.9 JTD Distinctive 2001r.

Weksle były o tyle fajne że z sądem nie musiałeś mieć za wiele do czynienia by odzyskać kasę.
Sąd bez zwoływania stron na posiedzeniu wystawiał nakaz zapłaty lub wezwanie do wniesienia sprzeciwu.
Jeśli koleś przebimbał okres tych nałożonych przez sąd 2 tygodni to potem komornik pukał do jego drzwi.

wiec gosc chyba nieryzykowalby,tak sobie myslejest jeszcze taka kwestia ze wszystko odbywa sie na odlegosci 300km,czyli weksel poczta itp

Niech Ci wystawi na dwa koła, za tysiaka spokojnie opylisz jakimś egzekutorom (jak będziesz miał sądowy nakaz zapłaty).
Było: AR 166 2.4JTD 10V, AR 166 2.0TS 16V x3, AR 166 3.0 V6 24V, AR 166 3.0 V6 24V Sportronic x2, AR 166 2.5 V6, AR 156 2.4JTD, AR 156 2.4JTD SW, Kappa Coupe 2.0T
Będzie: Quattroporte, Legend, XJ
Z tym że jak kupujący nie podejmuje pracy w ciągu ostatnich miesięcy, nie ma innego źródła utrzymania ani żadnych ruchomości i nieruchomości, to zapłacisz prawie 400pln komornikowi aby rozpoczął windykację, a kasy i tak nie odzyskasz...
Więc ja takie numery odradzam... Kolega tak sprzedawał samochód... zapłacił 8 tys i 4 na wekslu... z tym że samochód kupił jego ojciec, a weksel wystawił łebek... później sprawa skończyła się na kiju, bo kasy się nie dało inaczej odzyskać...

Niech ktoś sobie weźmie jakiś kredy w koncie na 1000zł (spłaci pewnie 1050-1100) i po kłopocie. A zabawy w weksle na odległość z nieznajomą osobą skończą się tym, że później ani felg, ani kasy.

Faktycznie, weksel pomoże odzyskać pieniądze, jeśli kupujący nie wywiąże się z obowiązku zapłaty.
Nie przyjmowałbym jednak samego weksla wysłanego pocztą, ponieważ nie ma się pewności, czy podpis na nim faktycznie należy do osoby, która tak twierdzi.
W takim przypadku polecałbym poprosić o wystawienie weksla z podpisem poświadczonym notarialnie - wówczas będziesz miał pewność, że dane osobowe są prawdziwe, podobnie jak i sam podpis.
W innym przypadku - (jeśli sprzedawca na to "nie pójdzie") - będzie to znaczyło, że jest to ewidentny wałek.
Jak powinien wyglądać prawidłowy weksel? Na tej stronie jest dużo informacji: http://remitent.pl

dziwny temat
gość chce kupić ale ni ma kasy ?
provident ...
oni mu pożyczą
a tobie gotówka
ja bym nigdy na takie coś się nie zgodził przy sprzedaży int.
na 99% facet szuka frajera ...
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki