Witam.
Jak w temacie.
próbuję "postawić na nogi" Stare auto mojego brat.
Kupiłem dawcę kilka dni temu. Czy i w jaki sposób mogę wyzłomować to auto nie rejestrując go w Wydziale Komunikacji??
Ale Rozrabia
156 1.8 TS SW 2000r LPG Stag
Blue cosmo

Oddajesz na złom oni ci dają kwit i z tym kwitem do wydziału komunikacji.
W zasadzie też tyle wiem. Chodzi o to, że mam umowę kupna sprzedaży a generalnie chce oddać sama budę. Czy musz epłacić skarbowy??
Ale Rozrabia
Blue cosmo
nie wiem czy musisz płacic skarbowy, ale jak ja oddawałem auto na złom to dostałem potwierdzenie o wyzłomowaniu tego auta z dopiskiem "pojazd kąpletny", gdyż zważyli mi go na wadze i porównali z wpisem w dowodzie po czym wypłacili należnoścza 1300 kg złomu.Musiałem oddac tablice i dowód z jednej strony mi obciął, nastepnie trzeba sie udac do wydziału komunikacji i wypełnic dokument potwierdzający zezłomowanie pojazdu. Mówił mi ten gostek, że przyjmie mi auto np. w jakimś stopniu zdekompletowane, ale bede musiał dopłacic za brakujace kg. Dalej tematu nie drążyłem, gdyż nie miałem takiej potrzeby.

Skarbówka cię nie minie chyba, że wartość na umowie poniżej 1000zł.
Na umowie jest równy 1000zł. Ze skarbowym to myslę żeby go zapłacić dla świętego spokoju bo to tylko kilkanaście zł. Największą zagadką jest dla mnie to, że mam tylko umowę kupna sprzedaży i czy nie będę musiaqł go zarejestrować.
Ale Rozrabia
Blue cosmo

Rejestrować nie ale ubezpieczyć tak.
Oc jest jeszcze na pół roku. Przegląd też
Ale Rozrabia
Blue cosmo

Przegląd nieważny tylko OC w momęcie wyrejestrowania musi być aktualne.

Firmy złomujące/utylizujące samochody często kupują samochody na "słupa", czyli kogoś z nekrologu![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki