Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Hyde Park - Rozmowy na każdy temat, nie kwalifikujące się do pozostałych działów - motoryzacja, elektronika, GSM, humor, gry wideo, polityka, wczasy za granicą, rozrywka, hobby.
    Użytkownik Romeo
    Auto
    Dające Radość z Jazdy
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    17 d 21 h 8 m

Domyślnie Internet LTE - ktoś*korzysta

W związku ze swoimi przygodami z tą nową technologią szukam osób które być może jak ja mają styczność z urządzeniami korzystającymi z szybkiego internetu bezprzewodowego.
    W celu oczywiście podzielenia się doświadczeniami i obserwacjami
    Dlaczego BMW ? Bo lubię mieć akumulator w bagażniku !!

2. # ADS
    Akwizytorka

Moderator Romeo Pokaż na mapie Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    156 SW 1,9 05' i 2.5 V6 00'
    Czas spędzony na forum
    25 d 3 h 15 m

Domyślnie

Właśnie się nad tym zastanawiam bo nie mam sieci TP w domu i wszelakie usługi po kablu odpadają. Mam teraz niby radiowy WImax ale 2Mb to już trochę archaiczna prędkość.
    Nie ma zbyt szybkich aut.... są zbyt wolni kierowcy.

Użytkownik Romeo
    Auto
    Dające Radość z Jazdy
    Czas spędzony na forum
    17 d 21 h 8 m

Domyślnie

Mam w domu dwa a w zasadzie to nawet trzy Bluconnecty i niestety każdy z nich nie osiąga w praktyce więcej niż 2Mbit - co gorsza PINGi są w okolicach 60-100 co pogarsza komfort korzystania.
    Mam także LTE z Cyfrowego Polsatu i tu jest w porównaniu do ww BC jak w bajce Prędkość z dołączonej do zestawu anteny to 23Mbit Download 2Mbit Upload i pingi w okolicach 20-25
    Więc usługe jako taką moge polecić .... przy zew antenie nie miałem problemu uzyskaniem transferu na poziomi 45-48 Mbit. Kwestią która mnie bardziej interesuje jest dostepność routerów które obsługują modem E398 (a praktycznie tylko ten modem jest dostępny)

Otóż w ofercie Polsatu był dostepny D105 Huawei którego nie polecam gdyż ma fatalny zasięg WiFi do tego nawet po kablu ogranicza przepustowość do 14Mbit. Pojawił się niedawno Edimax - i na jego temat szukam opinii.
    Osobiście sprzedałem D105 i zakupiłem produkt chyba w ogóle nieznany firmy Dovado (z Emiratów Arabskich) i mam z nim też trochę problemów natury technicznej .... mimo wszystko jest lepszym rozwiązaniem niż Huawei D105.

Gdyby kogoś interesowały bardziej techniczne aspekty to służe pomocą

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Skierniewice
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 2000r.
    Czas spędzony na forum
    1 d 4 h 28 m

Domyślnie

Jednym z podstawowych minusow LTE Polsatu i generalnie wszystkich mobilnych netow sa ograniczenia w transferach i cena jaka za to trzeba placic.Jesli nie potrzebujesz naprawde duzych predkosci to warto sie zastanowic nad Aero2.Tu jest linka do bloga na ten temat http://jdtech.pl/author/jakubd Za cene jednorazowej oplaty 20 zl za karte SIM (modem musisz kupic samemu no chyba ze Twoj telefon pasuje do uslugi) masz darmowy,nieograniczony dostep do netu

Użytkownik Romeo
    Auto
    Dające Radość z Jazdy
    Czas spędzony na forum
    17 d 21 h 8 m

Domyślnie

Oczywista Oczywistość że tak powiem. Ale istotą tematu nie jest udowodnienie wyższość jednego rozwiązania nad drugim.
    Dla jednych ograniczenie w postaci braku linii dyskwalifikuje posiadanie rozwiązania kablowego (niestety w takim kraju żyjemy). Dla innych w tym mnie istotna jest mobilność .... moje korzystanie z interentu w domu ogranicza się do 20% całościowego używania tego medium w skali miesiąca. LTE znosi ograniczenia w postaci fatalnych transferów a przede wszystkim fatalnych PING'ów spotykanych do tej pory w sieciach 3G. LTE daje te same parametry co łącze stacjonarne i w zamian za limit danych oferuje przynajmniej dla mnie bezcenną cechę - Mobilność. Osobiście tak jak autor Bloga którego linkujesz brałem udział w Beta testach LTE i wybrałem opcję najwyższą 25GB plus 50GB noc (jeszcze przed tym jak Polsat podniósł cenę o 20%) .... i szczerze nigdy nie udało mi się tych limitów wykorzystać .... a z tego interenetu w porywach korzysta w domu 2 komputery, ipad, dwa smartfony i PS3

A Aero moim zdaniem jest bardzo fajnym pomysłem dla osób które chcą korzystać z Janosika i tym podobnych serwisów .... jest mobilne, wolne, ale przede wszystkim darmowe I do takich zastosowań jak navigacja oparta na mapach google czy systemy pokroju janosik sprawdza się rewelacyjnie.
    Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 16-12-2011 o 16:55

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Skierniewice
    Auto
    Czas spędzony na forum
    1 d 4 h 28 m

Domyślnie

Aero spokojnie moze zastapic stacjonarny internet do 2 Mb.Sam jeszcze do czerwca tego roku mialem w domu neostrade 1 Mb(obecnie Vectra 8Mb) i ta predkosc dawala rade sobie nawet z miare plynnym ogladanie filmikow na youtube czy tez wszelakiego rodzaju stremingiem video w sieci.Fakt ze czasami na chwile sie zatrzymywal zeby zbuforowac ale nie bylo to uciazliwe i zbyt czeste przynajmniej dla mnie.Co do ograniczen dany w sieciach mobilny poza wspomnianym aero to z ciekawosci kiedys przeprowadzilem taki maly test danych.Godzina sluchania radia internetowego to minimum 35MB,obejrzenie 10 minutowego filmiku na youtube(360p) to jakies minimum 30MB a jak juz ogladalem skroty z meczy NBA na oficjalnej stronie to 2-3 takie skroty 3 minutowe potrafily zabrac ponad 100MB.Test przeprowadzony na telefonie HTC HD2 w sieci Orange.Dzisiaj 2 godziny na stacjonarnym necie zwyklego czytania informacji z portali internetowych(interia,wp,onet),do tego przegladanie forum(zawezone do 156,Hyde parku,forum ogolne lacznie z ogladanie linkow,filmikow w nowych postach) i wciagnelo to jakies 120MB.Az strach pomyslec co bedzie za pol roku kiedy to juz dzisiaj wiekszosc materialow video w sieci jest 720p albo i wiecej.

Użytkownik Romeo
    Auto
    Dające Radość z Jazdy
    Czas spędzony na forum
    17 d 21 h 8 m

Domyślnie

Cytat Napisał mourning Zobacz post
    Aero spokojnie moze zastapic stacjonarny internet do 2 Mb.
    Nie wiem na jakiej podstawie wyciągasz takie wnioski - dość żywo ze względów zawodowych śledzę i testuje rozwój mobilengo internetu - i Aero nijak się ma do Neostrady 2Mbit.

Przeczytaj choćby warunki świadczenia umowy Aero2

Punkt 3.5 Prędkość transmisji danych dla kaz75;dego Korzystającego jest na poziomie nie większym niż 256 kb/sw ciągu pierwszych 12 miesięcy liczonych od Daty Uruchomienia Bezpłatnego Dostępu do Internetuoraz nie większym niż 512 kb/s w okresie kolejnych 24 miesięcy.

Testowałem i jak dla mnie to się nadaje do Janosika - ale o tym już pisałem Jak dla mnie to Aero nijak ma się choćby do BlueConnecta .... choć jest Darmowy - to jest strasznie wolny.

Widzisz czyli to co napisałeś wciągneło Ci 120MB x 30 dni 3,6GB Uwierz sporo zostaje, wystarczy większe piki pobierać z pasma nocnego (dodatkowe 50GB)
    Dziś mamy 16 Grudnia i żeby nie być gołosłownym (tak jak wspomniałem LTE jest moim głównym internetem do tego wspomaga mnie dwie aktywacje BlueConnect w sytuacjach awaryjnych)

Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 16-12-2011 o 19:56

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Skierniewice
    Auto
    Czas spędzony na forum
    1 d 4 h 28 m

Domyślnie

Do 2 Mb w neo to moze nie mam porownania ale mialem od nich lacze 1 Mb i wcale nie ma duzej roznicy.Moze przy wyzszych predkosciach jest roznica,napewno jest.Moj szwagier ma niby 1Mb w neo i nigdy nie osiagnal wiekszej predkosci niz aero.Dzisiaj nawet bez zadnych zaklocen,bez problemow z transmisja w aucie(innym niz belle i nie posiadam tam radia)sluchalem RMF FM i szlo to na EDGE tak wiec aero tez bez problemu daloby rade.Ja nie mowie ze aero jest idealnym rozwiazaniem i zlotym srodkiem tylko mowie ze czasami nie warto przeplacac za mobilny net skoro dostajemy w zamian duze ograniczenia a tym bardziej jak ktos nie potrzebuje siagac z netu duzych ilosci danych i nie potrzebuje duzych predkosci.Tak wiec po co przeplacac skoro mozna miec cos za darmo.Poza tym forum tez czytaja inni uzytkownicy i akurat dla ciebie ten limit jest wystarczajacy a mozna nawet rzec ze az za duzy ale dla kogos innego ten limit wystarczy co najwyzej na tydzien albo i krocej.Poza tym wspominasz o pakietach nocny.Ok tylko nie kazdy ma ochote siedziec w nocy zeby dodatkowo nie placic.LTE same w sobie jest fajne i bardzo przyszlosciowe tylko pewnie u nas minie duzo czasu zanim zrobi konkurencje sieciom kablowym a jesli nie zniosa limitow to moze sie okazac ze w ogole nie bedzie konkurencja tym bardziej ze coraz wiecej netu kablowego jest rozwiajane w swiatlowod.Zobacz jakie plany na swiatlowod ma TP.Coraz czesciej docieraja do miejscowosci gdzie wczesniej ludzie mogli pomarzyc o necie z kabla.W tej chwili chyba najbardziej nastawiaja sie na male miejscowosci i wioski w okolicach Belchatowa,Piotrkowa i Czestochowy.Potraktujmy ten watek informacyjnie dla innych zeby mogli zobaczyc plusy i minusy mobilnego netu a takze alternatywy nie koniecznie duzych predkosci.Osobiscie posiadam w abonamencie telefonicznym pakiet 2 Gb danych i nigdy jeszcze nie wykorzystalem go w jednym miesiacu rozliczeniowym.A do korzystania z janosika czy tez google maps wystarczy spokojnie pakiet 50MB.Kazdy ma inne potrzeby.Znam ludzi ktorzy uzywaja w mobilnym necie tylko i wylacznie hot spotow(np.uzytkownicy ipad czy tez innych tabletow bez modemow 3G) i zadne modemy 3G w laptopach nie sa im potrzebne.Widocznie poruszaja sie w taki terenie gdzie maja swobodny dostep do wi-fi.
    Ostatnio edytowane przez mourning ; 16-12-2011 o 21:05

Użytkownik Romeo
    Auto
    Dające Radość z Jazdy
    Czas spędzony na forum
    17 d 21 h 8 m

Domyślnie

Oczywiście to bardzo subiektywne - natomiast moim celem nie jest w żadnym razie porównywanie wersji mobilnych do kablowych - i tego w tym wątku chcę uniknąć.

Cytat Napisał mourning Zobacz post
    Poza tym wspominasz o pakietach nocny.Ok tylko nie kazdy ma ochote siedziec w nocy zeby dodatkowo nie placic.
    Ja wspominam o ściąganiu większych plików w nocy a to potrafi praktycznie każdy program do tego przystosowany ... nie trzeba siedzieć - wystarczy wprowadzić kiedy ma zacząć i kiedy skończyć

Co do jednego się zgodzę .... w Polsce to raczkuje ... bedąc w NY i jak dobrze pamiętam w sieci Verizon LTE było dostępne praktycznie w całym mieście włącznie z Centall Parkiem To się nazywała wolność
    Ostatnio edytowane przez tygrysio ; 16-12-2011 o 21:19

Użytkownik Romeo Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI
    Czas spędzony na forum
    8 d 7 m

Domyślnie

Nie wiem czy dobrze myślę ale LTE polsatu używa sieci Plusa. W domu przeważnie mam GPRS, w dwóch pokojach w porywach mam Edge a 3G zobaczyłem raz i to w ogródku. Wnoszę zatem że z LTE u mnie nici??

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)