Witam wszystkich, jak tytuł wskazuje dostałem dziś mandat na przekroczenie prędkości:/ 46km/h za dużo w zabudowanym takim, że piękna długa prosta i wokół nikogo i prawie niczego ale mniejsza o to. 300zł w portfela wyjdzie niestety, mogło być 400 ale pan "łaskawy", punkciki to akurat mi lata bo się skasują, a nie kolekcjonuję ich. Nie mam za bardzo ochoty płacić całości od razu, policjant coś wspominał, że można rozłożyć na raty, wie ktoś jak to wygląda w praktyce? Jakieś pisma składać, cokolwiek, opłaty za to? Pozdrawiam![]()
Cześć, mam na imię Mateusz i jestem Alfaholikiem

Wpłać 5 zł - na pół roku spokój![]()
147 powodów do zadowolenia

Znajomi w ogóle nie płacą - dopiero jak komornik przychodzi to +6zł od każdej stówki i spokój. Czasem się zdarzy, że się przedawniTeoretycznie masz 7 dni, ale możesz w praktyce płacić co miesiąc po 10zł.

Nie wiem do mnie nic nie poprzychodzilo - co jakiś czas wpłacam jakąś kwote jak mam luźną
od pierwszej takiej wpłaty mijać będzie 2 rok - i jak na razie to cisza![]()

Ok, dzięki za odpowiedziNo w poniedziałek coś tam wpłacę i powoli do trzech stówek się dotoczę
![]()
Cześć, mam na imię Mateusz i jestem Alfaholikiem

mattom poczekaj aż będziesz dochodził do 3 latPo 3 latach może się to przedawnić i wtedy US dopiero bierze się do roboty. Teraz skarbówka bardzo łatwo namierza konta bankowe, a jak masz na nim poniżej 10 tys. zł to blokują ci kwotę jaką zalegasz. Dodatkowy koszt chyba 20 zł. Mandat sam się nie przedawnia z tego co słyszałem - trzeba pisać wniosek.

Powiem tak - do czasu aż nie zacznę pracować nie pospłacam tego do końca, a później co mi się ostanie dopłace i będzie z głowy.
Inna sprawa - nawet jak mi pobiorą z konta o te 20zł więcej to nie będzie problemu![]()
Przynajmniej nie musialem od razu płacić.

Ja mam mandat z kwietnia, cały czas w portfelu go trzymamDo tej pory ani grosza nie zapłaciłem - albo wezmą z konta albo przyjdzie komornik, a nic na mnie nie ma w domu
Nie to żebym chciał się wywinąć ale zawsze lepiej to wydać na Alfę niż na złodziejskie państwo więc czekam aż sami będą chcieli dostać tą kasę
![]()
Ośmiozaworowy TS opakowany w najszybszy kolor
"Make a car more powerful and it goes faster accelerating in a straight line. Make it lighter and it goes faster everywhere.", Colin Chapman.

Mandat się nie przedawni. US prędzej czy później Cię zaatakuje. Jeżeli tak się stanie to standardową opcją jest zapłata całej sumy komornikowi + dopłata za interwencję urzędu - mała kwota także spokojnie. Natomiast US zazwyczaj sprawdza Twój stan majątkowy i status - zatrudniony/bezrobotny. Gdybyś był osobą bezrobotną US praktykuje obniżenie wartości lub całkowite anulowanie mandatu. Zazwyczaj jednak jest tak, że po roku zabierają Ci kasę ze zwrotu podatku + ewentualna dopłata jeśli kasa ze zwrotu podatku nie pokryła by całej kwoty za mandat.
Żeby mieć możliwość zapłaty w ratach trzeba wysmarować pismo do urzędu i załączyć świadectwo o zarobkach - tak to wygląda w teorii z tego co się orientuje. Nie wiem natomiast jak by US zareagował gdybyś samowolnie rozłożył ten mandat na raty i sukcesywnie wpłacał np. co miesiąc 20 zł a w tytule wpłaty napisał że to za mandat z "takiego" dnia na kwotę 300 zł itp....
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki