Witam
Mam następujący problem z nieuczciwie postępującym przedsiębiorcą-mechanikiem.
Auto (Hyundai H1) uległo awarii (dziwne odgłosy silnika) na początku października. Zostało oddane do warsztatu, gdzie było „naprawiane” prawie 3 m-ce (do dzisiaj, tj 23.12.2011). Powody opóźnień były różne (brak pracowników, natłok innej pracy, święta(?) itd.).
Właściciel warsztatu zażądał za usługę wymiany wału korbowego oraz pompy oleju (+ panewki, olej filtr) łącznie 3000zł. 1000 zł za części oraz 2000zł „za usługę”. Kwota ta jest kosmiczna, gdyż:
- Części, które zamontował sprzedawca w sklepie kosztują ok 500-600zł
- Cena średnia usługi oscyluje na poziomie 500 zł – 700 zł.
Wał korbowy i pompa oleju (1000zł) zakupiłem sam i dostarczyłem ją do warsztatu.
Właściciel ani razu w przeciągu 3m-cy nie odpowiedział na pytanie o cenę usługi odpowiadając: „jeszcze nie zdiagnozowano usterki”, „w tym momencie nie wiem”, „musiał bym policzyć, nie mam teraz czasu, ale zadzwonię i powiem, ile za to wyjdzie.”
Jedyne, co było ustalone odnośnie ceny, to że całość będzie na pewno dużo niższa, niż zakup kompletnego silnika (tj. 2000-3000zł). Na ten moment jest to 4000zł.
Cena jest dla mnie kosmiczna i zupełnie nie adekwatna do wykonanej pracy. Nie stać mnie na zapłatę powyższej kwoty, a auto jest warte na rynku ok 7-8 tys. zł.
Przedsiębiorca nie chce wydać auta, dopóki nie otrzyma zapłaty.
Dla przestrogi, uważajcie na tych ludzi:
"Car-Service" S.C.
ul. Lotników 3,
34-400 Nowy Targ
Nie ma podstawy prawnej do zatrzymania Twojej własności w warsztacie. Poinformuj pana, że odbierasz auto z policją i zepsuj mu święta... w każdym razie ja bym tak zrobił![]()
cenę ustala się przed wykonaniem usługi. Dałeś się zrobić.. teraz gość będzie próbował przyciąć na Tobie ile wlezie. Z drugiej strony kwota 500-700 za wymianę wału to okazja biorąc pod uwagę ilość pracy. Nie informuj go o wizycie z Policją, bo Ci jeszcze coś w aucie namiesza. Po prostu przyjdź i odbierz samochód. Później pozostaje jedynie sprawa sądowa. Najwyżej rzeczoznawcy ocenią średni czas wykonania usługi i wartość usługi na podstawie średnich stawek za roboczogodziny.

Dales sie chlopie wystrzelic.Zafunduj gosciowi-karna ekspedydycje i po klopocie...![]()
Dodam tylko, że za nieprawne zatrzymanie cudzej własności są odpowiednie paragrafy w kodeksie karnym. Na dobrą sprawę możesz iść do wypożyczalni wziąć sobie na jego koszt auto albo jeśli auto służy do działalności wystąpić o odszkodowanie z tyt. korzyści utraconych.
Ostatnio edytowane przez hjeniu ; 24-12-2011 o 13:15

Paragrafy swoje,a zycie swoje,,,,

gdyby tak bylo to nikt nie zaplacilby zadnemu mechanikowi / serwisowi bo stwierdzilby ze cena jest za wysoka i przychodzi z policja bo ktos mu auta nie chce wydac. dal sie kolega zrobic i tyle, najgorzej ze teraz bedzie ciezko cokolwiek udowodnic, ale na pewno na Twoja korzysc przemawia czas naprawy i tym mozesz starac sie cos ugrac dla siebie
Z powodów osobistych i światopoglądowych odmawiam składania zeznań.
PILKA NOZNA DLA KIBOLI !!!

auto bez problemu możesz odebrać z policją(przerabiałem to mój kolega tylko,że chodziło o renowacje jachtu)...Poproś go o rachunek gdzie ma byc wszystko wyszczególnione...a Cena 2tys. to mu chyba narosła za parking policzył sobie,że auto u niego stało tyle czasu....Znam realia warsztatowe i strzelam,że gość sobie nie radził więc to tak długo trwało....

Jak koledzy piszą - cenę, przynajmniej zgrubnie, ustala się przed wykonaniem usługi, lub po zdiagnozowaniu usterki.
Teraz to tylko z Policją, i to bez zapowiedzi, jeżeli auto ma być w stanie nie gorszym niż przed wstawieniem. Pokazujesz dowód rejestracyjny razem z osobistym i odbierasz pojazd.
A przedsiębiorca wystawia Ci wtedy rachunek i jeżeli go nie uregulujesz, to może Ci założyć sprawę. A wtedy liczą się konkretne dowody, bo w PL nie obowiązują ceny urzędowe na towary i usługi.
Było: AR 166 2.4JTD 10V, AR 166 2.0TS 16V x3, AR 166 3.0 V6 24V, AR 166 3.0 V6 24V Sportronic x2, AR 166 2.5 V6, AR 156 2.4JTD, AR 156 2.4JTD SW, Kappa Coupe 2.0T
Będzie: Quattroporte, Legend, XJ
Jak koledzy mowią. Telefon na policję i widzisz się w warsztacie z przedsiębiorcą i policjantami. Dowod rejestracyjny i dowod osobisty, jeśli auto nie jest na Ciebie stawiasz się z właścicielem.
Odbierasz auto i rachunek/fakturę. Śmieszniej jest, jeśli nie dostaniesz rachunku/faktury bo np warsztat działa na lewo.
Dodatkowo warto sprawdzić przedsiębiorcę w urzędzie gminy/miasta, gdzie zarejestrowana jest działalność. Spójrz w dane o zakresie działalności, czy ma sprzedaż części samochodowych. Jeśli nie, to musi Ci przedstawić faktury na wszystkie zakupione części + rachunek na usługę z wyszczególnieniem co i za co.
Przerabiałem to osobiście, cała operacja odbioru auta trwała 30 minut.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki