witam
mam pytanie kupiłem samochód około 2 miesięcy temu na umowie była kwota zakupu 6 tyś chce sprzedać samochód za 10 tyś czy muszę zapłacić jakiś podatek w US z tego tytułu i jaki? i najważniejsze jak to obejść.Dodam że nie posiadam działalności
pozdrawiam

po prostu napisz na umowie K-S 5900 przy sprzedaży i nie wykaże zysku![]()
dołączam się... kwestia albo się zgodzi albo w jakiej wysokości trzeba zapłacić ten podatek czy coś...
Ktoś wie ile to wynosi...?
GDYBY BÓG NIE WYMYŚLIŁ ALFY ROMEO CHODZIŁBYM PIESZO !!!

Płacisz dochodowy od różnicy między zakupem a sprzedażą.
ale nikt nie wie ile % tego podatku i to trzeba opłacić zaraz czy przy rozliczeniu rocznym.Wątpie żeby nowy nabywca zgodził się wpisać kwote zaniżoną o 4 tyś ale zagadam

Sprzedajacemu też może zależeć bo będzie miał niższą kwotę na umowie---> niższy podatek do zapłaty, chociaż w US już wyliczają wg książeczek Eurotaxu bodajże...
A tak swoją drogą: sprzedawałem już sporo samochodów w terminie mniej niż 6 mscy od zakupu i nigdy żadnego podatku nie płaciłem i był spokój a dodam że na jednym aucie też miałem różnice 4tys zł![]()

a niby czemu 10% skoro większość z nas płaci dochodowy 18% ??
---------- Post added at 09:08 ---------- Previous post was at 09:07 ----------
a tak swoją drogą inni gwałcą palą i rabują i też ich nie złapali i nie siedzą
chcąc być na czysto powinno się ( powinno - nie musi ) rozliczyć z takiego dochodu
p.s.
po mojemu wychodziłoby na to że trzeba by zapłacić podatek dochodowy od osób fizycznych ( bo chyba rozmawiamy o takiej - bez działalności gosp. )
od kwoty zysku ( czyli różnica między kwotą sprzedaży a kupna )
ale ... - nie wiem też czy nie można od tego zysku odliczyć wydatków ( oc , przegląd , rejestracja , koszt ogłoszenia o sprzedaży itp , podatek pcc który zapłaciliśmy po naszym zakupie , jakieś naprawy itp o ile mamy paragony--- to będą nasze koszty uzyskania owego przychodu
druk - chyba pit 36 , pole "inne źródła"
i ten zysk rozliczmy przy rozliczeniu rocznym ( a nie ileś tam od dnia sprzedaży )
Ostatnio edytowane przez bocian ; 02-01-2012 o 09:25
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki