Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Hyde Park - Rozmowy na każdy temat, nie kwalifikujące się do pozostałych działów - motoryzacja, elektronika, GSM, humor, gry wideo, polityka, wczasy za granicą, rozrywka, hobby.
    Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Solo Alfa 156 SW 1.8 TS (CF3) Nero Fuoco 2001 :D
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    9 d 4 h 59 m

Domyślnie

A wczoraj akurat pod moim blokiem stały obok siebie czarne Bravo i czarna 147-ka Ale akurat było ciemno, zresztą nie wziąłem telefonu, bo fotka by się tu ładnie wpasowała

Bravo rzeczywiście wyglądało na sporo większe. Ja jakbym się wahał między tymi dwoma też pewnie skłaniał bym się ku bravo, z racji "nowszości", "przestrońszości" oraz (chyba) trwalszego zawieszenia

Choć oczywiście najpierw bym się przymierzył Bo trochę czasem mam żal do siebie, że na etapie zakupu Belli nie przymierzyłem się jeszcze do innych samochodów, bo teraz już "muszą ją kochać", nawet z jej niewygodnymi fotelami (choć ciągle poluję na okazyjne Sportpacki/ti (Recaro) na podmianę )... bo mógłbym dziś jeździć np. Pugiem 406C, albo wielkim bydlęcym Citroenem C5 kombi, albo.. kto wie czym jeszcze i być może też byłbym zadowolony, no i nie złapałbym wirusa Alfa... a tak to pozostaje mi kiedyś przesiadka na 159 Sportwagon, Julkę Sportwagon albo Julię Sportwagon (w zależności od tego kiedy i ile będę miał do wydania )

Wirus Alfa we mnie mówi: bierz 147!
    Ostatnio edytowane przez dakoolk ; 09-01-2012 o 13:03

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Mikluszowice
    Auto
    Alfa Romeo 146 2.0 TS- "Ti":)
    Czas spędzony na forum
    6 h N/A

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Mam Bravo 2007r. 120km w domu, wiec co kolegi interesuje, w czym moge dokładnie pomóc, gdyż co chwie nim jeżdże naprzemiennie ze 156 2002r. 1.9jtd 115km
    Witam. Przede wszystkim nurtują mnie następujące pytania:
    1. Średnie spalanie- chciałbym się odnieść do tego co piszą na necie;
    2. Filtr DPF- nie mogę doczytać w jakich wersjach wystepuje i czy można "to" usunąć( bo podobno można);
    3. Koło dwumasowe- nie wiem jaki masz przebieg ale czy miałeś z nim jakiś problem;
    4. Ogólnie (bez)awaryjność- co już naprawiałeś bądź wymieniałeś.
    5. Czy warto szukać wersji Sport?
    6. W których wersjach występują skrzynia 6-biegowa?
    To chyba tyle. Dzięki i pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez wojtek7551 ; 09-01-2012 o 13:17
    " Alfa Romeo (...) to styl życia, niezwykle oryginalny sposób pojmowania pojazdu silnikowego. Coś, czego nie da się zdefiniować.”- bez komentarza.

Użytkownik Romeo Avatar majster
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    156sw 02r.
    Czas spędzony na forum
    48 d 11 h 46 m

Domyślnie

Wiec postaram sie najbardziej obiektywnie jak moge Mam wersje 1.9mjtd 120km 8v - przebieg dobija dopiero do 50tyś km.
    Cytat Napisał wojtek7551 Zobacz post
    1. Średnie spalanie- chciałbym się odnieść do tego co piszą na necie;
    Srednio wychodzi coś ok. 5.8-6.2l/100 - czyli tyle samo ile w przypadku silnika 1.9jtd 115km, który mam w 156sw, a raz jeżdze tym, raz drugim i moge to spalanie porównac wg. swojej jazdy. Dojazdy do pracy po 17km w jedną strone. Cykl mieszany.

---------- Post added at 14:42 ---------- Previous post was at 14:41 ----------

2. Filtr DPF- nie mogę doczytać w jakich wersjach wystepuje i czy można "to" usunąć( bo podobno można);
    W tej wersji 120km i tych latach 2007-08 tego filtra nie było fabrycznie, natomiast nie wiem czy któryś z nabywców nie mógł sobie tego zażyczyc w opcji.

---------- Post added at 14:43 ---------- Previous post was at 14:42 ----------

3. Koło dwumasowe- nie wiem jaki masz przebieg ale czy miałeś z nim jakiś problem;
    przebieg taki jaki podałem wyżej, ok 50tkm i wszystko gra, bo to jeszcze prawie nowe auto. Śmierdzi jeszcze nowoscią Sprzęgło chodzi bardzo leciutko, jednym palcem - dla mnie aż za lekko.

---------- Post added at 14:44 ---------- Previous post was at 14:43 ----------

4. Ogólnie (bez)awaryjność- co już naprawiałeś bądź wymieniałeś.
    Przy takim przebiegu i tym silniku (jtd) raczej nie ma sie do czego doczepic. Jedynie poszedł aku, ale był pęknięty w jednym miejscu. (wina poprzedniego właściciela).

---------- Post added at 14:45 ---------- Previous post was at 14:44 ----------

5. Czy warto szukać wersji Sport?
    zależy od twej zasobnosci portwela. Na pewno takich wersji jest mniej na rynku, wiec może byc cięzko znaleźc idealną

---------- Post added at 14:46 ---------- Previous post was at 14:45 ----------

6. W których wersjach występują skrzynia 6-biegowa?
    W tej wersji 120km wystepuje skrzynia 5biegowa, natomiast znajomy w 150km ma już 6biegową.

Ogólnie autko fajnie, zwinne, ale ma pare dupereli które mnie irytują... mianowicie:
    -niektóre plastiki wnętrza oraz klamki zewnętrzne to wpadka fiata
    - głośniej w środku niż w mojej starszej 156 z 02r. np. jadąc autostradą przy 160km, w kabinie robi sie naprawde głośno, silnik wyje i ogólnie po 300km uszy bolą, w 156 jest o klase ciszej
    - zawieszenie głośniej pracuje, a szczególnie tylna belka.
    - zawieszenie może tańsze w naprawach i dłużej pożyje, ale nie daje tego z jazdy co 156, buja autem przy nagłysz szybszych manewrach, gorzej sie prowadzi przy seriach górskich zakretów
    - jestem jeszcze mlody i np. układ kierowniczy na zakrętach, czy łukach pracuje zbyt gąbczasto, przez co "nie czuc tak auta".
    - w zwykłej wersji (nie Sport) przód nurkuje, przy gwałtownych hamowaniach, oraz przejeżdzając przez progi zwalniające, dziury nierównosci drogi, słychac jak szuruje osłoną
    - kanapowate fotele mnie to wkurza
    - mały bagażnik porównując do 156sw oraz wyższy próg załadunkowy co mi czasami przeszkadza
    - nie wiem jak w nowszych Bravkach, ale w tej występuje charakterystyczny problem z głośnością wciskanego sprzegła (znów fiat zaostrzędził na jakies macie pod pedałem). Po prostu wciskając sprzęgło do końca, słychac taki nieprzyjemny stuk.
    - mam 188cm wzrostu i jak jechałem do Wrocławia z Gorzyczek (250km) na tylnej kanapie to myślałem że po dojechaniu nie wydje z niej - tylna kanpa jest mega nie wygodna i twarda.
    - wkurza mnie też to piszczenie jak nie zapniesz pasów to przy predkosci 20km/h piszczy przeraźliwie.
    - brak podłokietnika fotela kierowcy, w zamian otrzymujemy jakiś twardy plastik w tym miejscu o który już pare razy zawadziłem łokciem, co przyprawiło mnie o niezłą wiązanke łaciny.
    - zarówno 159 jak i w bravach z tymi silnikami (jtd), występuje zjawisko zatelepania budą przy zapłonie - przy gaszeniu silnika cisza. Ciekawe zjawisko, nie ustapiło nawet po wymianie na wiekszy i mocniejszy aku.
    - coś by tam sie jeszcze znalazło, ale nie przypominam sobie

Natomiast duży plus do alf z silnikami jtd to wymiana filtra powietrza. W końcu nie trzeba demontowac wszystkich rurek, przekaźników i bóg jeszcze wie co żeby dobrac sie do filtra. Tutaj mamy dwa zatrzaski i wymiana to 5 minut Podobnie jest z wymianą filtra paliwa, dojscie zarąbiste, bo jest z przodu i wszystko widac jak na dłoni
    Ostatnio edytowane przez majster ; 09-01-2012 o 15:04

Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar dakoolk
    Mieszka w
    WPR
    Auto
    Solo Alfa 156 SW 1.8 TS (CF3) Nero Fuoco 2001 :D
    Czas spędzony na forum
    9 d 4 h 59 m

Domyślnie

Dobry, rzeczowy opis majster, po przeczytaniu go już chyba nie się do niego przymierzać, jakby mi coś odbiło na Bravo , bo też mam podobny jak ty wzrost, a narzekam już na siedzenia w 156 (przy okazji - masz standardowe welur/alfatex i jak je porównasz do Bravo?)...

- kanapowate fotele mnie to wkurza
    - mam 188cm wzrostu i jak jechałem do Wrocławia z Gorzyczek (250km) na tylnej kanapie to myślałem że po dojechaniu nie wydje z niej - tylna kanpa jest mega nie wygodna i twarda.
    ... a za kanapę by mnie teściowa wyklęła, bo choć wzrost ma sporo niższy to z twardą i niewygodną bym miał przez połowę trasy (300 km, bo więcej z teściową z tyłu na szczęście nie robię, a z przodu nie jeździ bo jej klima przeszkadza ... musiałbym radio podgłaszać

- mały bagażnik porównując do 156sw oraz wyższy próg załadunkowy co mi czasami przeszkadza
    ...ale bagażnik? Krawędź rozumiem, ale 360 l w SW vs 400 l w Bravo? Ja mam w SW jeszcze siatkę rozwijaną za siedzeniami - dobry patent ale zwiększa bagażnik najwyżej o dwie torby do bagażu podręcznego Próbowałeś robić kiedyś test z załadowaniem tych samych walizek do SW i do Bravo? (bo ja jak bym się konkretnie przymierzał do auta to bym tak chyba zrobił z moimi walizkami )

Użytkownik Romeo Avatar majster
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    156sw 02r.
    Czas spędzony na forum
    48 d 11 h 46 m

Domyślnie

Cytat Napisał dakoolk Zobacz post
    ..ale bagażnik? Krawędź rozumiem, ale 360 l w SW vs 400 l w Bravo? Ja mam w SW jeszcze siatkę rozwijaną za siedzeniami - dobry patent ale zwiększa bagażnik najwyżej o dwie torby do bagażu podręcznego Próbowałeś robić kiedyś test z załadowaniem tych samych walizek do SW i do Bravo? (bo ja jak bym się konkretnie przymierzał do auta to bym tak chyba zrobił z moimi walizkami )
    Nie wiem jak włosi mirzą te litry bagażnikowe, ale powiem jedno. Mierzyłem go wszerz i wzdłuż zwykłą zwijaną miarą i 156 ma i dłuższy i szerszy bagażnik. Podejżewam, że Bravo ma wiekszy na wysokosc, gdy opada ta tylnia półka jak zamykasz klape. Jeszcze jeden przykład. Wóżek od dzecka do 156 wchodzi spoko bez składania jedynie rączek zdejmuje a do bravo musiałem go cały składac żeby go tam wogóle zamknąc
    Teraz mnie coś tkło i powiem jeszcze coś, że bagaznik w 156sw po lifcie jest zdecydowanie lepiej wykonany niż w bravo Już sam fakt podwójnego mocowania tej niskiej siatki, oraz szerokiej na podłodze (orginalne siatki jakie posiadam), dwa mniejsze schowki, których bravo brakuje, czy sama wneka na koło zapasowe ładnie zabudowania i wytłumiona Takie pierdoły, a przyciągły mój wzrok zaraz po zakupie.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)