Witam wszystkich. Zanoszę się powoli z zamiarem kupna nowego samochodu. Może na początek przedstawię kryteria, które musi spełniać moje następne wozidełko:
1. Auto max 5 letnie;
2. Bezwypadkowe;
3. Silnik chyba raczej diesla(?) choć nie jestem do końca przekonany ze względu na ceny paliw oraz koszty serwisu- ( robię około 30 tyś. rocznie z tego powiedzmy 80% w trasie) Aczkolwiek charakterystyka diesla bardziej mi odpowiada;
4. Moc około 120 KM- wystarczy żeby w miarę sprawnie się poruszać;
5. W miarę tanie w eksploatacji (spalanie, bezawaryjność itp);
6. W miarę dobrze wyposażone- wiadomo klima itd;
7. Autko, które spokojnie pomieści 4 osoby czyt. 5- dzwiowe;
8. Autko, które fajnie się prowadzi . Obecnie jeżdżę AR146 w wersji Ti więc wiecie o co mi chodzi;
9. Samochód, który ma to „coś”;
10. Cena około 30-35 tyś. pln.
Po przeczytaniu mnóstwa opinii o naprawdę różnych samochodach wyłoniła mi się zwycięska dwójka A mianowicie AR 147 oraz Fiat Bravo. Jeśli chodzi o AR 147 z doświadczenia wiem (tata ma i trochę nią jeździłem) fajnie jeździ 1.9 w dieselku (115 KM). Jeśli chodzi o moc i osiągi dla mnie wystarczające. Spalanie i wyposażenie super. Co do bezawaryjności też nic złego nie mogę powiedzieć . Jedyny minus to trochę już opatrzona stylistyka oraz powiedzmy „brak nowoczesności”. Nie wiem- odnoszę wrażenie, że 147-ka z 2001r. w porównaniu z 2007r. za dużo się nie zmieniła. I właśnie dlatego w związku z „brakiem nowoczesności” nasuwa się Fiat Bravo. Jeśli chodzi o Bravo moja wiedza głównie pochodzi z forum oraz internetu- opinię są naprawdę dobre. Niestety nigdy nią nie jechałem. Nie jestem na pewno uprzedzony do Fiata- żona ma Punto II i jesteśmy z niego mega zadowoleni. Moc w dieselku 1.6 (120KM) powinna dawać sobie radę. Spełnia pozostałe ww. kryteria. I tutaj nasuwa się pytanie: AR 147 czy Fiat Bravo? Bardzo proszę o opinie ludzi, którzy zetknęli się z tymi autami. Pozdrawiam
" Alfa Romeo (...) to styl życia, niezwykle oryginalny sposób pojmowania pojazdu silnikowego. Coś, czego nie da się zdefiniować.”- bez komentarza.
alfa 147 1,9 ale ten 150 KM
Miałem okazję jedzić trochę Fiatem Bravo i muszę przyznać, że zrobił na mnie ogromne wrażenie. Zresztą, nie tylko na mnie, bo to auto chwalą sobie w zasadzie wszyscy, więc jeśli nie jesteś pewny, że chcesz właśnie Alfę (która potrafi być kłopotliwa), kup Bravo. Prawie na pewno będziesz zadowolony.
„Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”
Blaise Cendrars

Bravo to też w ogóle nowsza konstrukcja.

Jak już jest ktoś z Bravo to powiedz ile masz nim przejechane, trzyma się skóra na kierownicy ?

Jakby cie interesowalo takie bravo to mam takie do sprzedania http://moto.allegro.pl/fiat-bravo-20...044775289.html .
Bierz Bravo:
-o niebo przestronniejsze
-wygodniejsze
-większy bagażnik
-bezpieczniejsze
-nowsza konstrukcja
-zawieszenie wytrzymalsze i tańsze w naprawach
-łatwiejsze w odsprzedaży
-szukaj wersji Sport (występuje z 120KM silnikiem)
Bierz Alfę:
-ładniejsza
-większy prestiż
-więcej radości z prowadzenia
-… i to by było na tyle![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki