zamierzam kupic tablet tylko zastanawiam sie czy to bedzie ipad czy jakis tablet z windowsem? czy ktos z forumowiczow ma moze ipada i wyrazi swoja opinie na temat go bo ja nigdy nie mialem diczynienia z ipadem. Jesli chodzi o tablet z windowsem to cos takiego mnie interesuje http://allegro.pl/tabletpc-windows-7...044113943.html
Mój ojciec ma iPada i jest to świetna zabawka. Na prawdę jest genialnie skonstruowana (super ekran dotykowy), i prosta jak już się ktoś przyzwyczai. Co do wad bo chyba na tym też opierają się opinie:
- brak portu USB (są przejściówki za ok. 130zł),
- tak jak powyżej utrudniony jest transfer z windowsem (sam jeszcze tego do końca nie rozgryzłem)
- brak obsługi Flasha (nie można grać np. w niektóre gry online, transmisje online it.)
- drogie akcesoria (aczkolwiek niektóre są pomysłowe jak smart cover (aż 160zł!!!!) )
- jest dużo fajnych aplikacji, ale sporo jest płatna (w apple store). oczywiście można niektórych poszukać na np. torrentach, ale nie ma taikego wyboru jak aplikacje na windowsa
Ogółem zabawka jest fajna, niestety nie miałem okazji bawić się tabletem z androidem, ale powyższe wady bardziej by mnie skłaniały do np Eee Pada ASUSa
"17 Novitec 4x98 sprzedam!!! + opony

a ciekaw jestem czy mozna na ipada wgrywac gry i aplikacje sciagniete z chomika? twoj ojciec ma pierwsza wersje ipada czy druga? androida ma w telefonie (htc desire hd) wiec tab z androidem odpada.
tylko aplikację pod iOS. ostatno znalazłem TomToma pod iOS, muszę sprawdzić czy dział
"17 Novitec 4x98 sprzedam!!! + opony
Podzielam opinię bobryta o iPadzie, ale jak ja miałbym kupować tablet, to tylko z Androidem (w wersji ICS 4.0, albo z możliwością aktualizacji do niej). Dlaczego?
- przede wszystkim specyfikacja dla Androida ICS wymusza dobre i bardzo dobre parametry (procek >1Ghz, najczęściej będzie więcej niż 1-rdzeniowy, pamięc >512 MB, ekran pojemnościowy, o rozdzielczości najczęściej >768 px po krótszym boku) = naprawdę płynne działanie we wszystkich zastosowaniach - bawiłem się np. Asusem Transformer (tym 'starym', nie Prime), Lenovo K1, Motorolą XOOM, Galaxy Tabem 10.1;
- na Androida jest i zawsze będzie dużo bezpłątnych (i tanich) aplikacji - porównaj np. niesmiertelne Angry Birds - free dla Androida, płatne dla iOS;-
- możliwości aktualizacji i modowania firmware'u (root, "lekkie" firmware'y z XDA developers);
- tak jak pisał bobryt - często dostępne bez większych kombinacji porty (micro-) USB i (micro-)HDMI, często GPS, Bluetooth...
- duży (już niedługo po rozpoczętych dziś targach CES) wybór producentów i modeli urządzeń 7-, 8-, 9- i 10-calowych (dzięki ICS i mocnej specyfikacji, ciekawe będą mogły być nawet chińskie modele w cenach ok. 600 zł, bo nie będą w cale się mulić i do większości domowych zastosowań będą wystarczające), a rosnąca konkurencja z Chin wymusi spadek cen (już teraz bardzo dobre markowe tablety z Androidem można kupić w cenach ok 1000 zł - np. Archos 80 G9)...
Windows 7 w tabletach to trochę taki ślepy zaułek, bo system ten mimo, że dostrzega korzyści z dotykowych ekranów, to nie został zaprojektowany wg. tabletowej filozofii - taki będzie dopiero Windows 8 - ma wejść w połowie 2012 roku i "zrewolucjonizować" rynek tabletów, choć ja w to nie wierzę - przede wszystkim będą dwie linie urządzeń - x86 (na których będą działać programy z dotychczasowego Windowsa) oraz ARM (będą działać programy napisane pod W8 ARM, ale prawdopodobnie będzie możliwość doinstalowania Androida, być może nawet w dual boot - choć z drugiej strony patrząc na filozofię Microsoftu, pewnie bootloadery będą blokowane...). Moim zdaniem W8 dla tabletów będzie niszowy - zamknięty podobnie do iOSa, ale nie tak popularny (iOS chyba ciągle ma 1. miejsce w liczbie urzadzeń) i o zakup tabletu z Windowsem (7, czy później 8, ale tylko w wersji x86) można się pokusić jedynie, gdy chcemy uruchamiać windowsowe programy (np. FES, Alfadiag), które nie mają odpowiedników na inne platformy.
Do zastosowań typowo-tabletowych moim zdaniem najwygodniejszy jest iOS (ale ma swoją cenę i ograniczenia - np. flash, ceny aplikacji), a najlepszy - Android
Przed zakupem polecam lekturę takich artykułów, jak:
10 powodów dla których musisz mieć tablet...
... oraz lekturę Tabletmaniaka (portalu z ww. artykułem), tablet-online.pl i tabletowo.pl![]()

Z chomika da sie wgrac ale musisz miec zrobiony tzw. jailbreak (poczytaj na forum myapple.pl)
Ja osobiscie mam iPada i polecam - nie ma lepszego sprzetu jesli chodzi o tablety ...

a czy na tablet z windowsem mozna wgrac androida? lub na eee pada asus transformer wgrac windowsa?
A do czego ci ten windows?
Android ma wszystko, Apple ma prawie wszystko (płacisz też za wszystko z 5x drożej, by mieć to co konkurencja w standradzie).

iOS jest tak stworzone ze nawet na Ipadzie 1 będzie wszystko śmigać płynnie a i mocy obliczeniowej nie zabraknie
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki