Może ktoś mi opisać jak wygląda dogadywanie się z nimi, czy np. na dworcu kolejowym itp można liczyć na zrozumienie chociaż kilku słów po angielskiemu?? Czy ewentualnie trochę polskiego plus język migowy zostaną zrozumianeNie znam rosyjskiego a we łbie zrodził mi się pomysł na wakacje - kolej transsyberyjska, Moskwa-Pekin
![]()
Ośmiozaworowy TS opakowany w najszybszy kolor
"Make a car more powerful and it goes faster accelerating in a straight line. Make it lighter and it goes faster everywhere.", Colin Chapman.

Trochę offtop (nic nowego w moim wykonaniu), ale kiedy schodząc ze statku w St. Petersburgu celniczka zaczęła mi nawijać po rosyjsku, a ja powiedziałem "english please" to powiedziała po rosyjsku, że powinienem się ich języka uczyć![]()
Często do nas zjeżdżają różne byłe demoludy.
Zawsze się dogadałem. Zawsze mnie ręce napi...aly po rozmowie![]()

Tego się obawiamChyba najsampierw trzeba będzie trochę ruskich zwrotów opanować.
"Make a car more powerful and it goes faster accelerating in a straight line. Make it lighter and it goes faster everywhere.", Colin Chapman.
W czwartek przyjechał do nas Ukrainiec.
Siadł przede mną i produkuje się że "maszinu" i "jobane adblu" bla bla bla. Mówi "kamarad chodź ja pakażi" no to pakażi . Włażę do auta komp wyświetla błąd ale ... cyrylicą pisze... dobra w autach, które robię można zmienić język na bardziej cywilizowany w którymś podmenu.. już wiem co się dzieje zapraszam do biura z kwitami celem otwrcia zlecenia...
Wymiękłem jak wyją DR napisany cyrylicą...

Gratuluję pomysłu i zazdroszczę odwagi. Ja ilekroć zapodaję taki pomysł na forum znajomych słyszę w odpowiedzi, czy jeszcze dobrze wpier**al nie dostałam w życiu, że myślę o tym, by zapuścić się w tamte rejony. Ale ponieważ to jedno z moich marzeń dopnę swego, gdy tylko uda mi się zorganizować odpowiednią ekipę.
Tradycyjnie, posypuję głowę popiołem za popełniony OT.![]()

No to jedź ze mną, ja na razie jestem sam z tym pomysłem, z najbliższych znajomych raczej nie znajdę nikogo, poza tym z opowieści osób które były a nie tych które powielają stereotypy to ponoć nie ma tragedii, da się jechać i wrócić w jednym kawałku
Wpadłem na taki pomysł żeby sprawić sobie wakacje życia póki jestem młody i nie mam rodziny, wtedy można jedynie pomarzyć o takich wojażach a koszt znowu IMO jest śmiesznie niski. Osobiście wolę taki wypad niż wyjazd do zamkniętego hotelu w Egipcie i leżenie plackiem za tą samą kasę, lubię przygody![]()

Nie wiem jak w Moskwie, ale w St. Petersburgu ja nic strasznego nie widziałem. Są ludzie ubrani źle i dobrze. Jeżdżą po ulicach Mercedesy i Łady. Może jakbym chodził po jakichś blokowiskach to coś by mi się stało, ale przecież to samo może mi się stać w Polsce. Petersbury piękny, ustępuje Gdańsk, Helsinki, Sztokholm, Kopenhaga, o Hamburgach, Talinach i podobonych to już nawet nie wspominam. Polecam![]()
Ostatnio edytowane przez Tuti ; 30-01-2012 o 08:12
Prędzej po ryju dostaniesz od ciemnych "emigrantów" w Londynie lub Paryżu niż od ruskich w Moskwie.
Jechanie tam bez znajomości języka jest przejawem odwagi ale do odważnych świat należy

A czemu zaraz po ryju macie dostawać? A im to włomotać nie można?
Nie bijcie tylko czarnych, Żydów lub gejów, bo ich bić nie wolno, ale oni za to nas mogą tłuc kiedy chcą i gdzie chcą. Zatem jak owych spotkacie to czym prędzej bierzcie nogi za pas.
Ostatnio edytowane przez Wujek ; 30-01-2012 o 08:52
Alfa Romeo rządzi i wymiata na ulicach świata. Gniecie diesle i auta D.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki