Odpowiedź jest prosta: http://prawo.gazetaprawna.pl/artykul...taPrawna.pl%29
Widać wpływy do budżety z mandatów są niewystarczające
Wychodzi chyba na to, że bez sprawy w sądzie nawet nie zobaczę czy to ja jechałem z nadmierną prędkością czy moja babcia![]()
A gdy już człowiek myśli że nic bezsensownego nie wymyślą..... pojawia się coś takiego.

Niestety Tuti tak jak mówisz, bez sądu nie zobaczysz zdjęcia. Mi ostatnio przyszło pisemko z ITD i tam jest napisane, że wgląd w akta sprawy, w tym zdjęcie, będę miał tylko w razie nie przyjęcia mandatu i sprawy w sądzie. Rozmawiałem z inspektorem jak mnie zatrzymali (jechałem busem z kontenerem) i on powiedział wprost, że są nastawieni na jak największą ściągalność kasy z kierowców.

Sądy wcale nie będą zasypane wnioskami o ukaranie, bo sobie na to nie pozwolą. Nikt nie lubi kiedy mu się dowala roboty.
Już nawet wymyśliły sposób by się pozbyć problemu. Odsyłają wnioski o ukaranie z powrotem wnioskodawcy.
Bo okazuje się że wnioski nie kompletne... brakuje kilku danych np o zarobkach sprawcy
Chytry dwa razy traci

Co potem?
Albo straż miejska czy tam krokodylki uzyskają te informacje (najczęściej od kierowcy, bo to nie policja by mieć bezpośredni dostęp) i uzupełnią wniosek we wskazanym przez sąd terminie zawitym. A jak nie uzupełnią tych danych bo się kierowca na nich wypnie to zostają sami z tym swoim zdjątkiem. Bez mandatu, bez sądu, bez kasy...
Ostatnio edytowane przez cuoreventi ; 02-02-2012 o 23:50

Przeżyliśmy Ruska, przeżyjemy i...
Dzięki za info, jak ktoś to potwierdzi w praktyce to proszę dać znać![]()

Jak mi się będzie chciało to Ci znajdę odpowiedni art z ustawy.
Reszta to interpretacja i stosowanie...
Poszukałem i mam.
Art 57 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia:
§ 1. Podstawę do wszczęcia postępowania stanowi wniosek o ukaranie złożony przez organ (...)
§ 2. Wniosek (...) powinien zawierać:
1) imię i nazwisko oraz adres (...);
2) określenie (...) czynu (...);
3) wskazanie dowodów;
4) imię i nazwisko oraz podpis sporządzającego wniosek, (...).
§ 3. Wniosek o ukaranie składany przez oskarżyciela publicznego powinien ponadto zawierać wskazanie:
1) przepisów, pod które zarzucany czyn podpada;
2) miejsca zatrudnienia obwinionego oraz, w miarę możności, danych o jego warunkach materialnych, rodzinnych i osobistych;
(...)
Art. 59. § 1. Jeżeli wniosek o ukaranie nie odpowiada warunkom formalnym wskazanym w art. 57 § 2-4, prezes sądu zwraca wniosek w celu usunięcia braków w terminie 7 dni.
Im więcej roboty wrzucą do sądu tym szybciej to z niego wyleci
Ostatnio edytowane przez cuoreventi ; 02-02-2012 o 23:38
Aktualnie 2 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 2 gości)
Zakładki