Jestem na etapie urządzania nowej kuchni i natknąłem się na coś takiego:
pininfarina
"Pininfarina – sztuka tworzenia, czyli Ferrari wśród AGD!
Jak to się stało?
Gorenje już drugi raz współpracuje z jednym z najbardziej cenionych na świecie biur projektowych Pininfarina, mogących się poszczycić wieloma prestiżowymi osiągnięciami w dziedzinie wzornictwa przemysłowego. Ich trzon stanowią przede wszystkim różnego rodzaju projekty samochodów i ich wnętrz (m.in. Alfa, Lancia, Peugeot, Fiat, Ferrari, Maseratti, Cadillac, Rolls Royce a nawet Bentley!). Owocem pierwszej współpracy było wprowadzenie przez Gorenje linii Pininfarina w 2000 roku.
W ten wyjątkowy sposób koncern Gorenje uczcił jubileusz 50-lecia swego istnienia. Seria obejmowała ekskluzywne urządzenia do zabudowy – pralkę, chłodziarko-zamrażarki, kuchnię do zabudowy, piekarniki, płyty, okap oraz fronty ozdobne do kuchenki mikrofalowej i zmywarki. Pininfarina stała się na naszym rynku jedną z najciekawszych linii nie tylko pod względem ilości sprzedaży, ale przede wszystkim pod względem estetyki, przyjaznych użytkownikowi funkcji oraz wyrafinowanego wzornictwa.
Nowa odsłona Pininfariny
Firma Gorenje zachęcona sukcesem poprzedniej serii postanowiła drugi raz podjąć współpracę ze słynną włoską rodziną stylistów Pininfarina, którzy od ponad 75 lat cenieni są na świecie za tworzenie unikatowego i praktycznego wzornictwa dla dóbr użytkowych. W ten sposób powstała nowa generacja sprzętu do zabudowy Pininfarina, którą bezsprzecznie można określić mianem funkcjonalnych i doskonałych pod względem designerskim dzieł sztuki. W skład linii wchodzą: chłodziarko-zamrażarka z zamrażarką dolną, piekarnik, płyty kuchenne (indukcyjna, elektryczna ceramiczna i gazowa), okap oraz panele ozdobne do kuchenki mikrofalowej i zmywarki.
Gorenje Pininfarina to styl łączący nowoczesność z tradycją. Przewodnim elementem wszystkich urządzeń jest charakterystyczna czarna linia, stanowiąca trwały i spójny element projektu, podkreślający jego niepowtarzalność. W Pininfarinie w nowatorski sposób połączono wysokiej jakości aluminium i przyciemnione, hartowane szkło. Pod z pozoru chłodną powierzchnią sprzętu kryją się nowoczesne rozwiązania, ułatwiające i podnoszące jakość i komfort obsługi. W efekcie użytkownik otrzymuje najwyższej jakości produkt wysmakowany pod względem wzorniczym i doskonały funkcjonalnie."
katalog.pdf
Zwróćcie uwagę na zdjęcie czarnej lodówki ze Spiderem w tle... Niesamowite połączenie![]()
Pozdrawiam
bikermarek
Alfa Romeo 155 1,8 Twin Spark 16V 1997: 13.05.2007 - 02.07.2011
Alfa Romeo 155 2,0 Twin Spark 16V 1995: 31.07.2011 - ?
Fiat Seicento 1,1 SPI 1999: 24.02.2012 - ?
pierwszą serię Pininfariny użytkuję chyba od 8 lat , wyśmienity design ...ciekawostka - na pralce stoi czerwony model Ferrari
oprócz domowego AGD - mam jeszcze samochodową lodóweczkę design by Pininfarina
a czy ktoś z Was wie, że Pininfarina zginął kilka miesięcy temu potrąconym przez auto? Zaprojektował m.in. Peugeota 406 coupe którego miałem wcześniej oraz chyba Alfe brere.
Giugiaro...Napisał M@T
i miedzy innymi 33 SW![]()
33 SportWagon jest dziełem Pininfariny...
no widziałem , nawet na forum było kiedyś info .
co to produktów AGD ciekawa rzecz![]()
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki