• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Mega problem po praniu tapcierki

Predator92

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 Sport Plus 2.0 JTDm 170 km - 2011 r
Witam

Tak się składa że rozpoczynam przygodę z szeroko pojętą auto kosmetyką. Mam sprzęt profejsonalny do prania ekstrakcyjnego, płyn do ekstrakacji jeden z lepszych (Formula 90)...

Po praniu mojej belli (afla 159 - 2011 rok) niestety fotel kierowcy na siedzisku "rozciągnał się" i na materiały zostały też jakby fałdki...wie ktoś czego to wina?

Co można zrobić prócz nowego fotela?

Pozdrawiam

Załączniki

• IMG_20160306_170055.jpg
    IMG_20160306_170055.jpg
    51.2 KB · Wyświetleń: 14
  • IMG_20160306_170114.jpg
    IMG_20160306_170114.jpg
    64.5 KB · Wyświetleń: 12
  • IMG_20160306_170121.jpg
    IMG_20160306_170121.jpg
    61.6 KB · Wyświetleń: 17
Fotele masz fajne, poczekaj moze lepiej wyschnie i powroci do stanu przed praniem.

Właśnie wszystko wyschło....nie wiem sam ;/ dramat

pytanie czy nie było tam jakiejś chemii co ci to spowodowała... jak była to masz pecha i wymiana przynajmniej pokrycia

Chemia raczej odpada bo używam prawie najlepszej na rynku, kilka aut przerobiłem w dużo gorszych samochodach i takiego czegoś nie spotkałem...

Skąd wziąć taki materiał, aby zmienic pokrycie?

Nie za bardzo lales na niego wode? Moze temp pioracej wody. Ja piore mnostwo tapicerek proszkiem karchera ale tak zmasakrowac fotel nie widzialem.

Prałem raczej standardowo, co do temperatury to wiadomo że ogranicza mnie też maszyna, a leje wodę taką aby można było spokojnie rękę włożyć...

Jak myślisz warto to przeprać jeszcze raz, czy tylko pogorsze sprawe ?

Blizsza czesc od kierownicy byla tez prana? Bo widze ze wyglada tak jak powinna lecz czesc nizej ma jakies rowki i inna barwe. Moze mechanicznie ssawka uszkodziles. Sprobuj jescze jakims apc na szczoreczke i wytrzec fibra lub zaszla jakas reakcja proszku z innym zabezpieczajacym preparatem na tapicerce..

Ja podsufitki nie piorę ekstrakacją - za duże ryzyko.

Prałem cały fotel, spróbuję jeszcze w cieplejszy dzień ostrożnie wyprać drugi raz.

Witam

Tak się składa że rozpoczynam przygodę z szeroko pojętą auto kosmetyką. Mam sprzęt profejsonalny do prania ekstrakcyjnego, płyn do ekstrakacji jeden z lepszych (Formula 90)...

Po praniu mojej belli (afla 159 - 2011 rok) niestety fotel kierowcy na siedzisku "rozciągnał się" i na materiały zostały też jakby fałdki...wie ktoś czego to wina?

Co można zrobić prócz nowego fotela?

Pozdrawiam

Na foto wygląda jak uszkodzenie mechaniczne od ssawki ale to pewnie nie to. Myślę, że nie bez przyczyny zrobiło się w to w najbardziej eksploatowanym miejscu w aucie jesli chodzi o tapicerkę bo właśnie miejsce pod tyłkiem takim jest.
Jeśli materiał się w jakiś sposób wyciągnął to tapicer bez problemu go naciągnie. Nie ma co panikowac z wymianą fotela.
Jakie proporcje stosowałeś na prespray i ekstrakcję?

Dzieki za odpowiedź,

Przejadę się do tapicera samochodowego choć o takich raczej trudno w okolicy ;]

Presprayu akurat nie używałem w tym wypadku, srodek do ekstrakcji Formula 90 - roztwór 10g / 10 l wody

na 99% porozrywała i odwarstwiła się przyklejona do materiału taka cienka gąbka (rodzaj podszewki) od wewnętrznej strony poszycia

Byłem u tapicera, brak jakichkolwiek oznak złego wpływu chemii itd, powiedział że miał już podobny przypadek w innej Alfie, akurat nie w tym samym materiale, ale miał...

Dodam że widziałem już kilka Alf na otomoto z podobnym przypadkiem (przynajmniej tak to wyglada na zdjeciach)

Pozdrawiam

Przecież na tych zdjęciach widać jak byk, że ten fotel nie został "wyprany" z chemii, bo niby od czego ta różnica odcieni na wewnętrznej i zewnętrznej części siedziska ? Wygląda jak by bym czymś "zalany", a nie prany.

Ja podsufitki nie piorę ekstrakacją - za duże ryzyko.

Bo w 90% nie ma takiej potrzeby, przerost formy nad treścią, rozumiem auta w których było palone- ale zwyczajnie użytkowany samochód .

Ta różnica w odcieniu to fotka + po prostu zgubił się nici... ale sytuacja juz opanowana

Amortyzatory
Powrót