Tylko te 7 litrów jest w zaokrągleniu... Mi się bardziej zabawne wydają Twoje porównania silników![]()
Tylko te 7 litrów jest w zaokrągleniu... Mi się bardziej zabawne wydają Twoje porównania silników![]()
7 litrów w miescie to pali, ale alfa z silnikiem JTD, a nie TS. Miałem TS i mam JTD. Więc troche już wiem na ten temat.
Przecież nie napisałem, że cały czas mi tyle pali te 7L tylko próbowałem zejść jak najniżej i przy emeryckiej jeździe i hamowaniu silnikiem to po 100km dolałem do korka i wyszło jak pamiętam 7,58 z tym, że nie zawsze pod korek wejdzie tyle samo. Może za bardzo zaokrągliłem wynik, bo powinienem napisać 7,5L, ale kolega KRS chyba za bardzo się tym przejął...
http://www.zuzycie-paliwa.pl/porady/...uzycie-paliwa/ z tego osobiście korzystam
Kolego poszukaj Vki z LPG, ten wybór jest bardziej rozsądny niż TS. TS przy tej masie auta musi spalić średnio 10 litrów benzyny. V6 w alfie to świetna jednostka, która przy normalnej jeździe nie pali bardzo dużych ilości paliwa, a w połączeniu z LPG jazda będzie tańsza niż dieslem. Warunek LPG musi być zamontowane, wystrojone przez kumatego gościa bo większość to partacze i dlatego mamy w polsce takie opinie o "gazie" jakie mamy. W takim połączeniu będziesz miał samochód fajny, szybki, ładnie brzmiący i jazda będzie stosunkowo tania. W 156 uważaj na korozję podłogi i progów.
No nie ma co moim zdaniem porównywać benzyny z dieslem, bo wiadomo, że diesel mniej spali, lepiej ciągnie od dołu a do tego jest bardziej wytrzymały. Tylko problem się zaczyna wtedy, gdy trzeba wyremontować silnik. TS otrzymał taką opinie przez ludzi, którzy nie dbają o auta lub kupili zapuszczony egzemplarz. Wiadomo, że TS to delikatna jednostka, o którą trzeba dbać. Co do TBi być może to i dobry silnik ale z praktyki nie mogę nic powiedzieć, ponieważ nawet tym nie jeździłem. Może jak się kiedyś będę przesiadał na 159 to wybiorę ten silnik, TBi jest o wiele nowszym silnikiem od TS'a więc też za bardzo bym tego nie porównywał. Chyba, że bierzesz pod uwagę najlepszą jednostkę Alfy jaka kiedykolwiek wyszła a jest to niewątpliwie Busso i JTD.