![]() |
|
|
Rejestracja |
FAQ
|
Regulamin |
|
|
|
#1 |
|
Użytkownik
Rowerzysta
Samochód: 156 SW 2.4 JTD 2001 rok + program :)
Podziękował: 1
Podziękowań: 0 w 0 postach
|
Zainteresowałem sie tym autkiemhttp://otomoto.pl/alfa-romeo-inny-156-sw2-5-v6-24v-lpg-C8747494.html 1 CZy zna ktoś tą belle ? 2 Czy 200k przebiegu to dużo dla tego silnika ? 3 Czy gaz założony rok temu, bardzo mógł zaszkodzić tej V6 ? 4 Na co popatrzeć szczególnie jeśli chodzi o ten silnik ? 5 Jak sie ma cena do tego rocznika i wyposażenia ? Proszę o odpowiedź bo przyznam ze trochę sie obawiam wpakowania na minę. Do tej pory jeździłem clio 2 wiec porównanie mam żadne Ta alfa strasznie mi sie podoba pytanie czy warta jest uwagi ? Wszelkie sugestie mile widziane
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Moderator
Romeo
Samochód: Alfa Romeo 156 1.8TS SW
Podziękował: 3
Podziękowań: 16 w 15 postach
|
1. ja nie znam
2. 200 tys. km to dla niego w sumie żaden przebieg ![]() 3. Mam w 166 3.0 V6, z przebiegiem 210 tys. km, sekwencje od ok 70tys. km i silnik chodzi bez zarzutu. Założona jets doba instalacja( bez Valteków ) i nie mam problemów.4. W sumie standard - czy nic nie stuka, nie puka, czy Alfa równo przyspiesza i nie szarpie. To jest bardzo dobry silnik i nie ma z nim problemów.
|
|
|
#3 |
|
Użytkownik
Romeo
Podziękowań: 58 w 49 postach
|
LIGAR można powiedzieć najmniej awaryjna jednostka benzynowa w Alfie, ale i tak przyjrzeć się jej trzeba dokładnie, odżałuj koło 300zł jedź do ASO, niech zrobią diagnostykę silnika i pomiar kompresji nawet tylko na przednim rzędzie cylindrów, dużo to powie o jego stanie.
Co do LPG, zrób foto tak żebym widział całą komorę silnika, dowiedz się o to jaki sterownik wtrysku lpg siedzi, reduktor i wtryski wtedy prawdę ci powiem odnośnie tej instalacji.
|
|
|
#4 | |
|
Użytkownik
Rowerzysta
|
Cytat:
takie wystarczy http://photos01.otomoto.pl/photos/original/C7/66/92/C7669272_3.jpg ? Poza tym postaram sie dopytać o te graty od gazu co wymieniłeś ale nie wiem czy człowiek z komisu będzie umiał mi odpowiedzieć. Może jakaś podpowiedź jak to sprawdzić samemu ? Co myślicie o cenie ? Na allegro można znaleźć młodsze alfy do 20 k. Co myślicie o cenie ? Ostatnio edytowane przez LIGAR ; 30-06-2009 o 10:56. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Użytkownik
Romeo
|
Co do instalcji LPG:
- sterownik STAG300-6 - OK - wtryskiwacze Valtek 3Ohm - DO WYWALENIA, ZMIANA NA MATRIX HD544 LUB MAGICJET, Raile mocno miedzy sekcjami sie rozjezdzaja i są czesto przez to problemy - reduktora nie widze na fotce, siedzi na pewno w lewym blotniku, zapewne jest to ZAVOLI ZETA-S więc na styk, do codziennej jazdy moze być, sprinty na autostradzie odpadają ;] - nawierty pod wkretki od wtrysku lpg widze zrobione w podstawach pod wtryski PB więc OK. Ogólnie nie jest źle, na gorszych instalcjach ludzie jeżdzą ... Co do samego auta, ogólnie wygląda nieźle, tapicerka, kierownica, gałka w dobrym stanie, więc przebieg raczej powienien być nie kręcony, nie masz nikogo z Krakowa kto mialby Unidiaga i kabel ? Warto zerknąć na odometer [da sie sprawdzic w V6 nawet przed liftem], i naprawde radze dobrze przyjzec sie silnikowi, moze masz kogos kto mial z V6 alfy do czynienia, niech poslucha jego pracy, przejedzie sie na PB, dla Ciebie jesli wczesniej nie uzytkowales V6 to i tak bedzie rakieta nawet jakby silnik już "kulawy" był. Najwazniejsze aby silnik i przeniesienie napędu było w stanie OK, zawieszenie i całą reszte naprawisz cenowo tak jak w JTD czy TS, ale jeśli wyjdzie że z silnikiem coś nie tak to mocno portfel uszczuplisz. Radzę dużo rozwagi i opanowania przy kupnie, wiem że to trudne ale szkoda później wydawać pięniąsze na naprawy. Co do samej wersji wyposazenia jest to sportpack3 bodajze, czarne zegary/czerwone podswietlenia, ala carbon na konsoli srodkowej, progi, fele 16cali, do tego w zawieszeniu powienny siedzieć sprężyny Eibacha, jest twardsza i niższa niż zwykłe V6 ale za to więcej fajdy w trasie daje ;] Jedno co moge temu auto zarzucić, seryjne hamulce ... nie powalają skutecznością z wyższych prędkości.
156 2,5 V6 24V 1999r. <= co z tego że V6, co z tego że 190KM jak i tak wolne i nie hamuje ... Ostatnio edytowane przez GrzesiekK. ; 01-07-2009 o 10:50. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Użytkownik
Maniak resoraków
Podziękował: 0
Podziekowań: 1 w 1 poście
|
To jest ta sama alfa to w tym linku:http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C7669272 a 2000zł tańsza.
|
|
|
#7 |
|
Użytkownik
Rowerzysta
Samochód: Alfa Romeo 156 2.5V6 2001r.
|
Trochę dziwnie z podanymi mocami, raz 200KM, a w drugim 177KM?? Gość nie wie czym jeździ, czy po zagazowaniu tak straciła moc?? Obejrzeć warto, gdyby nie ten gaz...
|
|
|
|
|
|
#8 | ||||
|
Użytkownik
Rowerzysta
|
Cytat:
Tak dlatego też będę sie starało mocno bić z ceny. Myślę ze najpierw gość prywatnie wystawił ogłoszenie na otomoto a potem sprzedał je do komisu a tam panowie naliczyli sobie już swoją marże Cytat:
Cytat:
Cytat:
Jutro pewnie podjadę na serwis i wyjdzie co w alfie "piszczy". Mam nadzieje że jeśli wszystko dojdzie do skutku to koszt mnie nie zabiją… Ostatnio edytowane przez LIGAR ; 01-07-2009 o 20:22. |
||||
|
|
|
|
|
#9 |
|
Użytkownik
Romeo
|
LIGAR doprowadzenie tego LPG to koło 300zł na wtryski w przypadku włożenia MAGICJETów plus ewentualnie jeśli chciałbyś i reduktor włożyć tez lepszy to kolejne koło 3 stówek, więc całość 600zł jakieś za części.
Co do szarpnięcia na LPG, to właśnie zasługa tych pseudo wtryskiwaczy które są załóżone.
|
| Użytkownicy, którzy podziękowali użytkownikowi GrzesiekK. za udzielnie użytecznej odpowiedzi w powyższym poście: | LIGAR (02-07-2009) |
|
|
#10 |
|
Użytkownik
Rowerzysta
|
Auto oglądnięte - nie zakupione. Wszechobecna korozja przeważyła o podjęciu takiej decyzji. Dziwne to że karoseria w świetnym wręcz stanie bez jednego ogniska rdzy a w podwoziu można by zrobić dziurę... Poza tym do zrobienia górny wahacz, stabilizator i cos tam jeszcze przy zawieszeniu. Ponadto wyciek oleju - z tego co pamiętam robota przy panewkach. Na koniec jeszcze wydech też do ogarnięcia i powiedziałem żeby opuszczali auto z podnośnika bo nie będziemy marnować czasu... Na szczęście strata 130 zł a nie 19 000 zł. Szukam dalej...
|
|
|
|
![]() |
|
||||||
| Tagi |
| 156, alfa, alfa romeo, alfaserwis, alfie, alfy, aso, auta, autem, auto, autostradzie, dobrym, eibachy, lpg, naprawy, nie, nowy, obecnie, obejrzeć, odnośnie, odpowiedź, ogłoszenie, ogólnie, oleju, wyciek, zegary |
| Narzędzia wątku | |
|
|