Witam
Właśnie przymierzam sie do kupna swojego pierwszego modelu 159.
Byłby bardzo wdzięczny za pomoc w ocenie tego pojazdu
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C22066645.html
Wyczytałem na forum, że roczniki 2006 miały fabryczną usterkę, czy warto ryzykowac?
...i te przebiegi na allegro zaskakujaco niskie, albo ja mam jedynie takie wrazenie.
Czy lepiej dobrac 4-5tys i zainteresowac sie tym modelem z 2009r?
http://otomoto.pl/alfa-romeo-159-1-9...C22013804.html
Z góry dziękuje,
Pozdrawiam
Tomek
Ostatnio edytowane przez ususfructus ; 21-12-2011 o 12:29

Ta pierwsza to od użytkownika Tomek_KRK. Ludzie ogólnie chwalą to co u Niego kupują, najlepiej gadaj z nim.
Ale Twoim miejscu wolał bym się rozglądnąć za wersją 16v. 120KM ciągnie to auto ale 150KM daje lepiej rade. Sam poszukując 159 testowałem obydwie wersje więc mam jakieś porównnanie. A w spalaniu i w ogólnym utrzymaniu nie ma chyba większych różnic.

41 tysięcy za model 2008/2009 z takim wyposażeniem i przebiegiem 102 tysiące kilometrów? Nierealne. Auto jest z Holandii, musiało mieć przejechane pod 200 tysięcy, żeby to ktoś był w stanie sprzedawać za takie pieniądze. W przeciwnym razie znalazłaby nabywcę na tamtejszym rynku aut używanych.
Po sprawdzeniu auta - model 2007 (czyli przed liftem), I-sza rejestracja 14.11.2008, w listopadzie 2009 auto miało przegląd przy 62 tysiącach kilometrów. Czyli wiele się nie pomyliłem - ma pod 200 tysięcy obecnie, jeśli go niedawno nabyli. Właściciel jak zrobił w 1-szy rok 60 tysięcy, to nie ma szans, żeby w następne 2 przejechał tylko 40.
Ostatnio edytowane przez Tomek_KRK ; 21-12-2011 o 14:57
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Kolego moim zdaniem lepiej nie kombinowac... Jak powiedzial dudu$ mamy tu na forum goscia ktory sprowadza alfy 159 i jeszcze nikt sie nie skarzyl na auto od niego... Pojedziesz gdzies indziej, nie daj Boze kupisz u jakeigos oszusta i pozniej bedziesz narzekal ze alfy to szrot... Jesli nie podobaja ci sie auta ktore w tym momencie oferuje Tomek_KRK to odezwij sie do niego mysle ze bez problemu znajdzie ci auto jakiego szukasz tylko zapewne bedziesz musial poczekac. Dodam ze naprawde nie czerpie jakichkolwiek korzysci z zachecania do kupna auta u Tomka, po prostu przemawia za tym zdrowy rozsadek... Gdybym Ja mial kupowac alfe 159, nawet nie wchodzilbym na otmoto tylko od razu dzwonil do tomka i dogadywal szczegoly. Szkoda czasu i pieniedzy na jazde po polsce i uzeranie z polskimi pseudo handlarzami. Pozdrawiam.

Jeżeli chodzi o moc Dudu liczyłem się z możliwoscią zakupu 120, muszę do konca roku wrzucic vat, a generalnie cieżko znalesc coś godnego uwagi, wiarygodnego na rynku, tym bardziej, dlatego , ze jak czytalem mozna ja zczipowac do 150, co jest o tyle korzystne, ze 120 sa wzglednie mniej awaryjne, jak wyczytalem na forum...
Tomek,a więc pierwszą pozycję Ty sprzedajesz?
Wolałbym w takim razie byś napisał mi coś o moich wątpliwościach o jakich wspomniałem czyli fabryczne usterki, elementy narażone na awarje i przebieg.
rozumiem, że sprzedajesz samochody dla zysku a nie hobbistycznie i musisz na nich zarobic, licze sie nawet ze przebieg jest troszke wiekszy, ale nie kupie samochodu jezeli nie wyjasnie kwestii ryzyka wystapienia tych usterek fabrycznych w modelu 2006 i wykazu elementów do zrobienia np w jakim stanie jest sprzeglo, kolo dwumasowe, filtr czaste stalych itp ... oczekuje wiarygodnych informacji, ktore zweryfikuje na swoich warsztacie... , jezeli sie dogadamy stan faktyczny potwierdzi info o samochodzie, prócz sprzedanego samochodu, zyskasz lojalnego klienta z krakowa, bo z tego co wiem prowadzisz też serwis
Dlatego byłbym wdzieczny za wyczerpującą wiarygodną informację o stanie tego samochodu, jako fachowiec pewnie też bedziesz mógł mi powiedziec co w najblizszym czasie byloby przy nim do zrobienia itp.
Mój adres ususfructus@wp.pl
Tel. 694298035
Będę wdzięczny za szybką odpowiedź.
pozdrawiam
Tomek

Powiem to tak - ja kupuję auta z tego samego źródła. Sprzedawane są po zakończeniu się okresu leasingowania (wynajmu) i jeździ nimi najczęściej jedna osoba. Uwierz mi - powtarzalność przebiegów przez cały okres eksploatacji jest bardzo duża. Jedynym wyjątkiem może być sytuacja, że np. samochód długo nie mógł znaleźć nabywcy i np. przez 3-4 miesiące był wystawiany z sukcesywnie obniżaną ceną. Ale to będą 3-4 miesiące bez eksploatacji, plus miesiąc na zakup, transport, opłaty, blabalbla. Ale na Boga - nie 2 lata. To jest NIEREALNE i stawiam złoto przeciwko kamieniom, że to auto ma cofnięty licznik. Wyjdzie po podpięciu do kompa. Albo dowiem się swoimi drogami, ile miało, jak je sprzedawali. To jest Holandia - tam się dieslem jeździ, a nie go hoduje pod domem. Jeśli auto jest bezwypadkowe i tanie - to miało natłuczone kilometrów.

Wyjatki sie zdarzaja - tyle tylko chcialem przekazac.
A jak handlujesz autami, to pewnie dobrze wiesz, ze mozna zmniejszyc przebieg tak, ze zadnym sprzetem tego nie sprawdzisz.

Dokładnie przez to przechodziłem. Nie jestem w stanie powiedzieć ile km zrobiłem, ale oglądnąłem kilka o ile nie kilkanaście samochodów. Co lepsze to szybko znikało. Byłem już po słowie z Tomkiem_KRK, czekałem na auto jakie mi zaproponował, pojawiło się już nawet wczoraj ogłoszenie ale w między czasie pojawiło się coś co było w końcu godne uwagi i od tygodnia jestem posiadaczem 159![]()

Sprzęt sprzętem, a logika logiką. Jeszcze nie widziałem 159 po korekcie, która by poprawnie wyświetlała wszystkie parametry kilometrażowe we wszystkich sekcjach. Więc znajomość rynku + wiedza, co sprawdzić, pozwala Ci wyeliminować potencjalną minę.
Natomiast jeżeli ktoś się chce łudzić, że za granicą właściciele robią prezenty nabywcom z Polski - to niech się łudzi.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki