Niestety inwestycja tania nie jest ale jest sporo tańsza niż np.5 lat temu prawie o 40% .
Same graty to koszt ok 2300zł plus zysk instalatora.
Kiedy się zwróci.Hm to zależy ile kto robi kilometrów.
Ja wyzerowałem po roku.
Ale jak ktoś robi np.2000km miesięcznie to wynik jest prosty.
Mam kolegów którzy dojeżdżają po 200km /w obie strony/ do pracy.
Czy diesel jest alternatywą do lpg ?
I tak i nie.
Dlatego tak bo mało palą
Na nie bo diesel a i on wcale tani w dłuzszej eksploatacji nie jest.
Porównaj koszty ewentualnych napraw.
Ważne jest jedno aby nie oszczędzać na gratach do lpg.
Co do miejsca w bagażniku.
W tej chwili są takie rozwiązania montażu butli ich kształtu,że można mieć i zapas i bagażnik
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6v12 lpg -była
156 V6v24 lpg-była
147 2.0TS Selespeed lpg.-jest
166 2.0 V6 TB -LPG-jest
Najciekawsze jest to,że jak diesla wprowadzili w alfie to był raban jak ch..a
Teraz jak inna marka włoska chce diesla wprowadzić to też jest raban.
Dlaczego producenci nie wprowadzają lpg fabrycznie?
Ano dlatego,że nie mają w tym interesu.
Czy silnik jest psuty przez lpg niech odpowiedzą Ci co zrobili po 200000km na lpg.
A czy diesel nie jest psuty przez ch..we tanie g..e paliwo?
Ależ skąd to napewno nie przez paliwo ...prawda?
Turbina, wtryski, filtr cząstek stałych, dwumas bo za małe obroty silnika /oszczędzamy prawda/ te awarie oczywiście nie mają nic wspólnego z oszczedzaniem.
Kto chce szuka sposobu,
155 V6v12 lpg -była
156 V6v24 lpg-była
166 2.0 V6 TB -LPG-jest

Co ile kilometrów trzeba zasilać zbiorniczek bo żeby go upchać gdzieś w zakamarek auta to chyba nie jest on za pojemny i czy to w przekroju pokonywanych sporej ilości kilometrów nie jest uciażliwe te częste tankowanie bo pali chyba więcej niz Pb i ma dużo mniejszy zbiornik. Duży minus
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
alfa Romeo 75 Turbo America 1990
Alfa Romeo Giulietta 1.6 1983
Alfa Romeo 145 1.4 boxer 1997
Alfa Romeo 155 V6 1996
Ale częste przerwy wychodzą tylko kierowcy na zdrowie.Rozprostuje nogi popatrzy na swoją bellę, zapali w spokoju papieroska,napije się mineralnej.
A i marudy,że nie ma uchwytów w alfie na kubki mają spokój bo wypiją na cpn.
Co do butli mi starcza na ok 330km jak dla mnie na jeden raz w podróży wystarczy.
Kto chce szuka sposobu,
155 V6v12 lpg -była
156 V6v24 lpg-była
166 2.0 V6 TB -LPG-jest

dzieki temu że masz ją kosztem czego ?![]()
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996
Oj Andrzej trochę bagażnika mniej.Zawsze mogę zabrać na wczasy przyczepkę![]()
Kto chce szuka sposobu,
155 V6v12 lpg -była
156 V6v24 lpg-była
166 2.0 V6 TB -LPG-jest
75andrew155 tak czytam Twoje posty i widzę że ktoś [zakład LPG] Cię bardzo mocno skrzywdził w przeszłości i nie da Ci się wytłumaczyć że dziś LPG to już nie instalacja którą miałeś w aucie, więc nie ma co się spierać i bić piany na darmo.
Osobiście używam V6 na LPG i dłuuugo tak pozostanie, każde moje auto miało LPG tyle że zakładane przeze mnie osobiście, ale jednak gdybym miał moje auto na montaż oddać w obce ręce do zakładu to bym tego nie zrobił ;] Same części do mojej instalacji wyniosły mnie łącznie ok. 2300-2400zł, i jest to dobry sprawdzony setup wymagający tylko raz na 15tys km wymiany filtrów za 40zł.
W tej chwili wkładam 3.0 do mojej 156 zamiast fabrycznego 2,5 które mnie znudziło i też nadal auto będzie jeździło na LPG tyle że dochodzi drugi reduktor LPG aby nie bylo problemów z wykarmieniem silnika.
Zgodzę się że zły/oszczędnościowy setup instalacji zabija V6, niestety te silniki potrafią popić i trzeba brać to pod uwagę, każda oszczędność na instalacji w momencie jej zakładania sprawia z auta tykającą bombę która wcześnie czy później zniszczy portfel ...
Instalacja do V6 owszem, ale tylko oparta na dobrych podzespołach i powierzona człowiekowi który każde auto traktuje indywidualnie i ma wiedzę a nie klepie masówkę aby taniej dla niego i klienta ...
pzdr. Grzesiek
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.

Mnie to nie dotyczy bo ja auta nigdy nie miałem na LPG ale spierać sie będę bo nie uważam żeby była koniecznośc poprawiania fabryki i to akurat w V6 . Oszczędności za to widze w zakupie innego auta niż V6 wtedy odczuwam wyrazną oszczędność i nie silę sie na jakieś karkołomne i wątpliwe rozwiązania![]()
![]()
Alfa Romeo 75 Turbo 1987
Alfa Romeo 155 V6 1996
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki