witam tak jak w temacie mam pytanie jaki LPG zakładać do alfy 156 1.8t.spark bo byłem dzisiaj u gościa który zakłada i odradzał mi sekwencję bo mówił że trzeba robić dodatkowe smarowanie zaworów bo inaczej gniazda powypala mówił żebym znalazł metalowy kolektor i założył zwykłą instalację i teraz pytanie czy to się opłaca i czy taki kolektor będzie taki sam jak w mojej alfie http://www.allegro.pl/item1023951577..._0_1_6_ts.html proszę o pilną odpowiedź
Ostatnio edytowane przez GrzesiekK. ; 25-05-2010 o 14:32
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.
Grześ skąd oni biorą tych fachmanów![]()
Kto chce szuka sposobu,
kto nie chce szuka powodu.
155 V6v12 lpg -była
156 V6v24 lpg-była
147 2.0TS Selespeed lpg.-jest
166 2.0 V6 TB -LPG-jest
Nie wiem, ale mi już ręce opadają ostatnio, odezwał się do mnie chłopak z Lublina odnośnie 166 2,5 i założenia instalacji, powiedziałem mu swoją cenę i tak śmieszną jak na podzespoły które miały iść pod maskę i ogólnie sposób montażu ale nie za drogo, no dobra przymusu nie ma, każdy robi co chce ze swoim autem ;] I tak oto wynalazł sobie DT Gas na Lubartowskiej co mu za 2500zł zrobią instalację, no cóż będę miał potem klienta na masę popraweki może nawet silnik mu 2,5 sprzedam bo znając DT Gas i ich podejście to głowice się chłopakowi za jakieś 20tys km przydadzą nowe ;]
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
Ja poprostu wymiękam. Fachowiec pierwsza liga. Wcale nie zdziwiłbym się jakby jeszcze proponował Ci instalacje za kilkaset złotych (bez papierów) bo po co przepłacać i jeszcze do tego można mieć przegląd znacznie tańszy.
To ja dorzucę jeszcze coś od siebie: powkręcaj śruby w miejsce mniejszych świec bo po co Ci dwie skoro np. golf ma jedną świecę na cylinder i jeżdźi na zwykłym parowniku. Albo w ogóle po co ci alfa? zamień ją na szmelcvagena. Problemów mniej.
Pozdrawiam i radzę zmienić mechanika. I to szybko zanim zrobisz duże kuku swojej belli.
Najgorsze jest to, że ludzie z zaawansowanych technicznie aut na wielopunktowym wtrysku PB, z zaawansowaną elektroniką uwsteczniają jeszcze dzisiaj silniki do ordynarnych/prostych układów podciśnieniowych które nawet gaźnikom do pięt nie dorastają ;/
Ale taki kraj, Polak potrafi i lepiej wie wszystko niż konstruktor silnika, zobaczcie nawet na allegro na zamienniki kolektorów np. do renault, masz plastikowy kolektor ssący jaki problem?? Pan Czesio w stodole pod Pierdzikowem Dolnym wyspawa ci z rurek i kawałka złomu kolektor metalowy i co najgorsze zakłady montują to i znajdują frajerów na takie okaleczenie auta ;/ Za takie numery to w betonowych butach do Soliny się powinno wrzucać ;]
Jak ktoś ciekawy niech wejdzie na stronę http://www.drypa.pl i w zakładce KOLEKTORY poogląda sobie cuda rąk polskich spawaczy ;]
Ostatnio edytowane przez GrzesiekK. ; 26-05-2010 o 09:35
Grześ może opanować wymianę silnika TS w 156 na taki z golfa 1.8 90KM albo lepiej taki z audi z lat 80 na zwykłym gaźniku ze zwykłym "junkersem" i nazwać to jako hit dla oszczędnych, bo niby po co ograniczać się do wymiany kolektora jak za cenę silnika będzie stać klienta na "pierdziawke" z gazem.Sposób na sliczne auto z gazem i to bez problemów z panewkami, świecami, wariatorem itd.
Coś czuję, że sposób na biznes świetny, bo przecież silniki z gaźnikami nie miały żadnej elektroniki. Takie plug & play ale bez wersji plug.

Postanowiłem trochę się podczepić pod obcy temat, żeby nie robić bałaganu
Mam Alfe 146 1.4 TS chcę do niej wrzucić gaz i z tego co poczytałem wychodzi, że najlepiej (tzn dobra jakość i dobra cena) wyjdzie mi takie cuś:
Sterownik STAG (tylko nie wiem czy 300, 300-4 czy Stag4)
Listwa wtryskowa Matrix
Reduktor Lovato
Jakie ew. zmiany możecie mi doradzić? Wiem, że taką instalacje we Wrocławiu powinna ogarnąć ALMA z Grabiszyńskiej, w końcu są dystrybutorem tych instalek. I jaki sterownik w końcu wybrać? Raczej nie będę nic grzebał przy silniku, zależy mi na spokojnej jeździe i dobrego współgrania/zestrojenia z silnikiem (choć tutaj 90% to robota człowieka)
Ostatnio edytowane przez Krzysiek146 ; 15-06-2010 o 19:48
listwa Matrix OK, sterownik STAG4 reduktorek poproś o Zavoli Zeta-N.
Krzysiek146 thanked for this post
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki