Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale LPG Zone - Wszystko co wiąże się z instalacjami LPG - wybór odpowiedniej instalacji, montaż, problemy, serwisowanie, porady nt. użytkowania w danym modelu Alfy Romeo, uwagi, kalibracja, strojenie itd.
Jaka instalacja?? Wtrysk LPG czy podciśnieniowa, jeśli podciśnieniowa źle wpięty emulator/źle emulowana sonda, jeśli wtrysk LPG mógł pajac nie pomyśleć i zamiast dopiąć się równolegle do sondy sterownikiem LPG zrobić rozcięcie jak w starych instalacjach, już miałem takie kwiatki na poprawę.
156 3,0 V6 24V 1999r. 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A - kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w niustającej przebudowie AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Nie obecny do końca świata a nawet jeden dzień dłużej ...
Instalacja 4 Gaz sekwencja. Może odpinał wtyczkę sondy lambda i trzeba zrobić reset ECU?
Zadzwonię do dziada i się zapytam jak się wpiął w sondę lambda
PS: Miałem instalację BRC FLY INJECTION (z tym SMART-em nieszczęsnym)i zmieniłem tylko sam przód. Może tamta instalacja była inaczej podpięta pod sondę a on tylko przeciął kabel i się podpiął.
PS: Sam przód BRC FLY INJECTION mam do opchnięcia
Ostatnio edytowane przez maybah ; 14-06-2010 o 09:13
Instalacja 4 Gaz sekwencja. Może odpinał wtyczkę sondy lambda i trzeba zrobić reset ECU?
4Gaz czyli tak naprawdę STAG, więc powinien się dopiąć fioletowym lub fioletowo-szarym przewodem od sterownika LPG do wiązki sondy na czarny przewód od strony sondy [sygnał z sondy] lub na odpowiadający mu przewód za wtyczką na wiązce instalacji w stronę sterownika PB. Sprawdź wtyczkę sondy i czy nie ciął nic tutaj, ewentualnie zrób fotkę to będzie jasność co namodzone.
156 3,0 V6 24V 1999r. 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A - kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w niustającej przebudowie AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Dziś jak podjechałem pod pracę zobaczyłem właśnie wtyczkę którą się wpina we wtyczkę od sondy lambda. I jest w całości. Popatrzyłem na przewód od wtyczki w stronę silnika i nic nie zauważyłem bo dalej to mi osłona zasłania ten przewód. Pod pracą pajaca nie będę rżną i osłony odkręcał (co by szef powiedział)
PS: Jak się podpiąć równolegle do tego przewodu co daje sygnał? Rozciąć izolację i wlutować w niego ten przewód od sterownika LPG?
GrzegorzK. Byłem na stronie STAG-a i tam jest na schemacie narysowane że przewód sygnałowy od Lambdy sie przecina a Fioletowo_szary wpina się od strony lambdy a Fioletowy od strony sterownika. Tak ma być? Pomoże coś taki zabieg? Po takim zabiegu trzeba pewnie znów jechać na kalibrację? Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez maybah ; 14-06-2010 o 16:11
Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.
Podziękowania za post / Lubię to
Thanks (Dane)
198
Thanks (Otrzymane)
77
Likes (Dane)
0
Likes (Otrzymane)
0
Dislikes (Dane)
0
Dislikes (Otrzymane)
0
Czas spędzony na forum
4 d 20 h 59 m
Dokładnie obejżyj kiedy się przecina!Przy jakim typie sondy. Grześ wie co pisze.Kabel foletowy dopinasz do kabla . NIE ROZCINASZ. Instalacja sondy przy sekwencji ma być bez zmian/ wyjatek to sondy innego typu niż są w alfach/
Kto chce szuka sposobu, kto nie chce szuka powodu. 155 V6v12 lpg -była 156 V6v24 lpg-była 147 2.0TS Selespeed lpg.-jest 166 2.0 V6 TB -LPG-jest
GrzegorzK. Byłem na stronie STAG-a i tam jest na schemacie narysowane że przewód sygnałowy od Lambdy sie przecina a Fioletowo_szary wpina się od strony lambdy a Fioletowy od strony sterownika. Tak ma być?
Tak to się robi przy sondach prądowych, Ty masz zwykła wąskopasmową napięciówkę 1V, dopinasz się równolegle nic nie tnąc.
Dzięki Grześ. Wrócę rano z pracy to pójdę do samochodu i zobaczę jak to jest podpięte. Ewentualnie zdejmę trochę izolacji i wepnę tam kabel od sterownika lpg jak nie jest podpięty. porobię fotki i tutaj wrzucę. Dziwi mnie tylko ten Status sondy lambda:COLD gdy podpiąłem się do ECU UniDiagiem. Może nie podpiął wtyczki od grzałki o ile jest jakaś oddzielna? Ale OK. Wrócę z pracy to zobaczę co i jak. Dzięki wielkie. PS: A ten kabelek będzie pasował co podałem linka wyżej? i czy będzie się komunikował z programem 4Gas ze strony intercarsu?
Ostatnio edytowane przez maybah ; 15-06-2010 o 06:20
Grześ, właśnie wróciłem od samochodu, okazało się że mam 4GAS Green, z tego co wiem to to coś śmiga po OBD ale do OBD nic nie mam podpięte :/, kable fioletowy i fioletowo szary mam obcięte, zaraz jadę kupić trochę kabla i go wetknę w czarny od sondy. Ze sterownika idzie kabel do kabiny samochodu i myślałem że to jest właśnie podpięcie się do OBD a tu się okazało że to tylko idzie na kontrolkę stanu gazu i buzer. OBD mam w kabinie i nic nie mam tam podpięte. Proszę o szybką odpowiedź bo już się wkur.... Ehh. pozdrawiam.
Żeby gadało po OBD z autem musisz mieć adapter OBD, do zakupienia w firmie AC, twoja instalacja na to wychodzi to STAG Premium tylko bez adaptera OBD więc funkcjonalnie teraz to jak STAG300 plus. Podepnij sobie fioletowy przewód pod sondę, softu do komunikacja i kabla możesz używać tego co do STAGa normalnie jest oferowany, wszystko doczytasz na stronie producenta firma AC http://www.ac.com.pl/
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
sonda lambda
, schemat instalacji lpg sekwencja, sonda lambda zdjęcia, schemat sondy lambda alfa 156 2 0 16v ts, schemat sondy lambda ALFA 156 2 0 16V TS ZDJĘCIA, mapa lpg za uboga mieszanka, schemat instalacji gazowej stag 4, CZUJNIK MAPOWANIA NIE POKAZUJE CIŚNIENIA, schemat lpg sekwencja, co to jest poprawka w lpg, lpg program, sonda lambda lpg sekwencja, gaz sekwencja sonda lambda, co zrobić po założeniu gazu, nie podpinać sondy do lpg, po zalozeniu gazu sonda lambda, 4GAS ADAPTACJA, sonda lambda a lpg sekwencja, schemat instalacji gazowej sekwencji, sonda lambda przy sekwencji, lpg sekwencja asonda lamda, rozwiercanie dysz lpg v6, sonda lambda a lpg sekfencja, sonda labmda sygnal cold, rozwiercenie dysz lpg
Zakładki