boxer THE BEST))

dzięki za informację, jak narazie wszystko wskazuje na tak dla instalacji gazowej, ale jeszcze sie zastanwiam czy zamontowac gaz czy wymienic na nowszy model z instalacją gazową
boxer THE BEST))
W podpisie masz boxer the best, a chcesz go zagazować, przecież 1,6 nie pali aż tak bardzo dużo :|
Nie wiem czy mogę się wypowiadać, bo mam instalacje od 10kkm i jak narazie 0 problemów, spalanie w zależności od gazu, ale około 11l. w rasie 8. Instalacja stag300plus. Ja bym Ci radził założyć, kupić możesz kota w worku, a jak sam założysz będziesz pewny.
jak dla kogo
Pozdrawiam
... zawsze po prawej stronie >

no tak ale od pewnego czasu troche krucho sie robi z kasą a po zalożeniu instalacji na pewno by mnie podróże troche mniej kosztowały
boxer THE BEST))

Ja posiadam instalację gazową LendiRenzo, która była już w aucie zmontowana gdy go kupiłem. Instalacja ma najeżdzone jakieś 60 tyś km. Osobiście wyjeździłem ok. 4000 do tej pory. W moim przypadku jestem z niej bardzo zadowolony, spalanie w trasie ok. 8,9 litrów , miasto 11-13 , więc drogo nie jeżdzę. Warto jednak pamiętać, żeby rozgrzać dobrze samochód zanim zaczniemy korzystać z LPG. ,,Zimny strzał gazu" jest bardzo niezdrowy dla silnika. Co będzie dalej się okażeOsobiście uważam, że dobrze wyregulowana i ustawiona instalacja będzie spełniała długo swoją rolę, przy zachowaniu pewnych zasad jak kontrole, przeglądy itp
![]()

ile by auto nie spaliło, 1/2 kosztów na stacji to duża przebitka ...no chyba że komuś auto pali 4l/100 wtedy naprawdę to sensu nie ma![]()
Kolejna osoba powtarzająca "wieści gminne". W momencie przejścia na LPG masz temp. reduktora minimum 30stopni co daje powyżej 10stopni temp. gazu. druga sprawa że od raz u w momencie wtryśnięcia dawki LPG momentalnie łapie ona temperaturę komory zaworów. A co powiesz o LPI?? w którym gaz masz w fazie ciekłej, w chwili wtrysku rozprężając się wychładza on mieszankę co dodatkowo powoduje poprawienie osiągów na LPG zwłaszcza w autach doładowanych???
Co do gazu w boxerze, moja propozycja STAG4 lub STAG300-4plus, reduktor Zavoli Zeta, wtryski Hana H2000 lub Matrix HS210 montowane pojedynczo jak wtryski PB. Warto dołożyć do tych wtrysków, zyskuje się na spalaniu i kulturze pracy silnika. Wszelkie Valteki, Raile, PlaniJety, OMVL REG i inne tanie wtryski w tym silniku to nieporozumienie, czasy wtrysku w boxerku schodzą do 2ms czego te wtryski nie obsłużą!!!
A dlaczego nie sprawdzają się w boxerze instalacje podciśnieniowe?? Prosta sprawa, spójrzcie na budowę kolektora ssącego, widać jak dużą pojemność ma ten pająk, odległość od miksera w dolocie przez przepustnicą a zaworami ssącymi jest tak duża że występują zbyt duże stany nieustalone w pracy instalacji, zbyt długo reaguje układ mikser-reduktor na zmiany podciśnienia w kolektorze co za tym idzie zbyt wolno i niedokładnie regulowany jest skład mieszanki LPG/powietrze, efekt strzały w kolektor przy nagłym depnięciu [zubożenie mieszanki], przelewanie gazem po nagłym zdjęciu nogi z gazu.
LPG + BOXER TAK => ale tylko układ wtrysku LPG na dobrym sterowniku i szybkich/precyzyjnych wtryskiwaczach.
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki