Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale LPG Zone - Wszystko co wiąże się z instalacjami LPG - wybór odpowiedniej instalacji, montaż, problemy, serwisowanie, porady nt. użytkowania w danym modelu Alfy Romeo, uwagi, kalibracja, strojenie itd.
    Użytkownik Rowerzysta Avatar bartekp21
    Mieszka w
    Ciechanów
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    N/A

Domyślnie gaz a silnik boxer i twin spark

Mam pytanie czy ktoś ma założoną instalację gazową do 146 z silnikiem boxera o poj. 1.6? Jak to się sprawuje? bo rozważam założenia instalacji gazowej, tylko się obawiam jak ten silnik sobie z tym poradzi. i jeszcze jedno jeśli tak to jaka instalacja sekwencja czy ta starsza?
    boxer THE BEST))

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Pirat drogowy Avatar daroo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 145 boXer, Fiat Stilo 1.8 16V
    Czas spędzony na forum
    23 h 55 m

Domyślnie

ja mam instalację gazową vialle w boxerze 1.4 od nowości tj 1995r. Auto ma przejechane 314tyś km i jakichś większych problemów z gazem nie było. Spalanie trochę duże: min 10l, max 15l. Samochód mam 4rok i wymieniłem tylko silnik krokowy gazu.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Zakopane
    Auto
    alfa 145 bx
    Czas spędzony na forum
    N/A

Domyślnie

witam, ja kupilem alfe z silnikiem boxera 1.6 ponad rok temu i od razu zalozylem gaz sekwencyjny firmy BRC. Jak dotac (ok 30 tysiecy km) zero problemow. Spalanie w miescie w korku 15 litrow gazu, w trasie 11 litrów gazu.

Mieszka w
    Ciechanów
    Czas spędzony na forum
    N/A

Domyślnie

dzięki za informację, jak narazie wszystko wskazuje na tak dla instalacji gazowej, ale jeszcze sie zastanwiam czy zamontowac gaz czy wymienic na nowszy model z instalacją gazową
    boxer THE BEST))

Użytkownik Ogier Avatar amoook
    Mieszka w
    Ozorków
    Auto
    Alfa Romeo 146 1,6 boxer
    Czas spędzony na forum
    2 d 3 h 42 m

Domyślnie

W podpisie masz boxer the best, a chcesz go zagazować, przecież 1,6 nie pali aż tak bardzo dużo :|

Użytkownik Rowerzysta Avatar JanAR
    Mieszka w
    Staniątki v Kraków
    Auto
    Fiat Bravo 1.9 TD 75km
    Czas spędzony na forum
    15 m

Domyślnie

Cytat Napisał bartekp21 Zobacz post
    dzięki za informację, jak narazie wszystko wskazuje na tak dla instalacji gazowej, ale jeszcze sie zastanwiam czy zamontowac gaz czy wymienic na nowszy model z instalacją gazową

Nie wiem czy mogę się wypowiadać, bo mam instalacje od 10kkm i jak narazie 0 problemów, spalanie w zależności od gazu, ale około 11l. w rasie 8. Instalacja stag300plus. Ja bym Ci radził założyć, kupić możesz kota w worku, a jak sam założysz będziesz pewny.

Cytat Napisał amoook Zobacz post
    W podpisie masz boxer the best, a chcesz go zagazować, przecież 1,6 nie pali aż tak bardzo dużo :|
    jak dla kogo

Pozdrawiam
    ... zawsze po prawej stronie >

Mieszka w
    Ciechanów
    Czas spędzony na forum
    N/A

Domyślnie

no tak ale od pewnego czasu troche krucho sie robi z kasą a po zalożeniu instalacji na pewno by mnie podróże troche mniej kosztowały
    boxer THE BEST))

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kini007
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.6 Boxxerr :))
    Czas spędzony na forum
    18 h 30 m

Domyślnie

Ja posiadam instalację gazową LendiRenzo, która była już w aucie zmontowana gdy go kupiłem. Instalacja ma najeżdzone jakieś 60 tyś km. Osobiście wyjeździłem ok. 4000 do tej pory. W moim przypadku jestem z niej bardzo zadowolony, spalanie w trasie ok. 8,9 litrów , miasto 11-13 , więc drogo nie jeżdzę. Warto jednak pamiętać, żeby rozgrzać dobrze samochód zanim zaczniemy korzystać z LPG. ,,Zimny strzał gazu" jest bardzo niezdrowy dla silnika. Co będzie dalej się okaże Osobiście uważam, że dobrze wyregulowana i ustawiona instalacja będzie spełniała długo swoją rolę, przy zachowaniu pewnych zasad jak kontrole, przeglądy itp

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    156 1.8TS 2000r + Liquid Propane Injection / Jeep Cherokee 4.0 Limited
    Czas spędzony na forum
    1 d 12 h 52 m

Domyślnie

Cytat Napisał amoook Zobacz post
    ile by auto nie spaliło, 1/2 kosztów na stacji to duża przebitka ...no chyba że komuś auto pali 4l/100 wtedy naprawdę to sensu nie ma

diesel power http://je.pl/qeuy

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    156 3.0 V6 24V ------------------ GT 3.2 V6 24V
    Czas spędzony na forum
    22 d 11 h 38 m

Domyślnie

Cytat Napisał kini007 Zobacz post
    Warto jednak pamiętać, żeby rozgrzać dobrze samochód zanim zaczniemy korzystać z LPG. ,,Zimny strzał gazu" jest bardzo niezdrowy dla silnika.
    Kolejna osoba powtarzająca "wieści gminne". W momencie przejścia na LPG masz temp. reduktora minimum 30stopni co daje powyżej 10stopni temp. gazu. druga sprawa że od raz u w momencie wtryśnięcia dawki LPG momentalnie łapie ona temperaturę komory zaworów. A co powiesz o LPI?? w którym gaz masz w fazie ciekłej, w chwili wtrysku rozprężając się wychładza on mieszankę co dodatkowo powoduje poprawienie osiągów na LPG zwłaszcza w autach doładowanych???

Co do gazu w boxerze, moja propozycja STAG4 lub STAG300-4plus, reduktor Zavoli Zeta, wtryski Hana H2000 lub Matrix HS210 montowane pojedynczo jak wtryski PB. Warto dołożyć do tych wtrysków, zyskuje się na spalaniu i kulturze pracy silnika. Wszelkie Valteki, Raile, PlaniJety, OMVL REG i inne tanie wtryski w tym silniku to nieporozumienie, czasy wtrysku w boxerku schodzą do 2ms czego te wtryski nie obsłużą!!!

A dlaczego nie sprawdzają się w boxerze instalacje podciśnieniowe?? Prosta sprawa, spójrzcie na budowę kolektora ssącego, widać jak dużą pojemność ma ten pająk, odległość od miksera w dolocie przez przepustnicą a zaworami ssącymi jest tak duża że występują zbyt duże stany nieustalone w pracy instalacji, zbyt długo reaguje układ mikser-reduktor na zmiany podciśnienia w kolektorze co za tym idzie zbyt wolno i niedokładnie regulowany jest skład mieszanki LPG/powietrze, efekt strzały w kolektor przy nagłym depnięciu [zubożenie mieszanki], przelewanie gazem po nagłym zdjęciu nogi z gazu.

LPG + BOXER TAK => ale tylko układ wtrysku LPG na dobrym sterowniku i szybkich/precyzyjnych wtryskiwaczach.
    156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A - kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
    AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]

Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.

12. Thanks bartekp21, r-sokol thanked for this post
Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

twin spark gaz

instalacja gazowa do silników twinspark opinie

gaz w boxerze

boxer 2 0 gazboxer z gazemsilniki boxer gazsilniki boxer a gazboxer na gazlpg boksersilnik boxer gaz sekwencja INSTALACJA LPG SPAK 300silnik od alfy romeo 1.6 twin spark do gazugaz a silnik boksersilniki alfy bokser a gazsilnik bokser a gazgaz w boxerachsilnik boxer a gaz

Zakładki

Uprawnienia