Witam. Nie mogę sobie poradzić z lpg w mojej V6. Na Pb jeździ ok, na LPG też z małym wyjątkiem - czy to na biegu jałowym czy też na biegu przy wciśnięciu pedału gazu "do dechy" silnik dławi się, nie wchodzi na obroty, szarpie, strzela itp. Przy miarowym dodawaniu gazu tego efektu nie ma. Wszystko to dzieje się na LPG. Instalacja to sekwencja BRC. Przy diagnostyce na Pb wszystko jest ok, bylem też wstępnie u polecanych gazowników, którzy ocenili montaż instalacji na ok, sprawdzili świece, podłączyli do kompa itp. Ostatecznie stwierdzili, że prawdopodobnie to może być coś z układem zapłonowym. Sam nie wiem co o tym myśleć![]()
Pozdrawiam
Sebastian

Dodatkowe objawy: przy wciśnięciu sprzęgła i wrzuceniu na luz, zdarza się, że obroty spadają tak nisko, że silnik prawie gaśnie. Spore falowanie obrotów na jałowym +- 100 - 150. Opisane objawy nie występują na Pb.
Pozdrawiam
Sebastian
Do wyregulowania, ewidentnie przelewa na LPG. Albo po prostu źle wyregulowane albo któryś wtrysk mówi papa ;/ Ile ma ta instalacja przejechane?
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.
Sprawdź co "widzi" sonda w momencie szarpania, jeśli wskazuje na bogatą mieszankę [stałe wskazanie sondy w okolicy 1V bez oscylacji] trzeba spróbować ująć mu dla czasów wtrysku powyżej 10ms, jeśli po tym uda się wyeliminować szarpanie znaczy że był "przelany", jeśli mimo zubożania nadal będzie szarpał a sonda nadal będzie wskazywała za bogato trzeba przejrzeć zapłon, przy wypadającym zapłonie sonda wąskopasmowa pokazuje też niby za bogatą mieszankę mimo że jest ona OK i będzie szarpać.
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie

Miałem to samo ale w Lagunie. Pomogła wymiana wtryskiwaczybo nie zadbałem o wymianę filtrów
No i filtr też był wymieniony. Po wymianie tych elementów auto ruszyło z kopyta.
Mała podpowiedz:
1. Odpal silnik, niech chodzi na wolnych obrotach (na LPG),
2. Weź kombinerki i zacznij zaciskać przewody które idą od wtryskiwaczy do kolektora,
3. Jeżeli na którymś z przewodów silnik nie będzie spadał z obrotów to znaczy że wtryskiwacz walnięty.
U mnie tak sprawdzili w Lagunie.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowane przez maybah ; 28-07-2010 o 09:46

Dzięki wszystkim za pomocOkazuje się, że winę za te efekty ponosi cewka. Mam nadzieję, że po wymianie we wtorek wszystko będzie ok.
Przy okazji gazownik miał uwagi do montażu wtrysków, czy faktycznie nie powinny one być skierowane pod kątem w dół ? Wg niego kiedy do układu wtryskowego dostanie się olej to zasyfi wtryski gazu.
Pozdrawiam
Sebastian
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki