Byłbym wdzięczny jakbyś mógł zerknąć fachowym okiem. Czekam na info na priv, co do terminu się dostosuję![]()
Na 99% będę przez najbliższy tydzień w Krakowie, przypomnij mi się to mogę zerknąć na żywo co się dzieje. U ciebie problem to spalanie 2,3 cylindra, te cylindry nie pracują prawidłowo, może być tak że silnik "ciągną" praktycznie 1 i 4 cylinder, dlatego po ich wyłączeniu/przełączeniu na PB czujesz wyraźną różnicę a przy przełączeniu 2,3 cylindra nie widać wyraźnej zmiany.
Podjedź sobie do kogoś z analizatorem spalin, pomieszaj zasilanie PB/LPG między cylindrami, obserwuj zachowanie wskazania HC w tym czasie, wysokie wskazanie to problemy z WN i nie dopalanie mieszanki. Obserwacja wskazania CO w czasie mieszania paliwami na trefnych cylindrach da Ci się zorietować czy winne są wtryski PB czy też nie. Trochę poczytaj o analizie spalin, zależności HC/CO/C02/02 w spalinach i będziesz wiedział jak zinterpretować wyniki z analizatora spalin.
156 3,0 V6 24V 1999r. 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w niustającej przebudowie
AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Nie obecny do końca świata a nawet jeden dzień dłużej ...
Byłbym wdzięczny jakbyś mógł zerknąć fachowym okiem. Czekam na info na priv, co do terminu się dostosuję![]()
156 3,0 V6 24V 1999r. 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w niustającej przebudowie
- mała dygresja i pytanie.
- wypadanie zapłonu to "bogata mieszanka" wg. sondy lambda.
- cos mi to nie pasuje do wyników jakie czasami podaje mój oscyloskop samochodowy.
- była AR 156 TS 2.0 ecu M1.5.5
- 147 1.6 16v 105CV E4 2006, Cartechini, ECU ME7.3.1, Bosch ABS 8 VDC/ASR, AirBag Siemens MY-99.
Zależy jak mocno niedomaga układ zapłonowy, może być tylko podniesione HC w spalinach a może i sonda stać na ~0,9V cały czas.
Teraz pytanie, jakie możliwości korekcyjne ma sterownik w tym silniku, ile % korekty czasu wtrysku może osiągać, przykładowo jeśli prawidłowy czas wtrysku na biegu jałowym to 3,5ms do ilu może sterownik do wydłużyć??
bubu321 thanked for this post- ciężko odpowiedzeć i określić, bo nie można tego zasymulować.
- ale podczas startu auta ECU daje w tryskiwacze czasami po 20 msek, takie obrazki udało się zaobserwować.
- takie normalne wartości to będzie na poziomie 14 - 18 msek.
- tylko dziwi mnie tak wysoka wartość czasu wtrysku, to by totalnie świadczyło o braku pracy danego cylindra.
- szkoda że to tak daleko do Krakowa, podłączenie oscyloskopu i już byśmy mieli charakterystykę pracy cylindrów.
- jednak przy tak dużej, 100 % różnicy ja bym pomierzył kompresję w tych cylindrach.
- poniżej zrzut z auta z kompresją 9 - 11- 13-12
- 1 cyl nie pracuje, wszystkie wykresy są powyżej swojego kolorowego odpowiednika, a 1 cyl. poniżej !!!!
--
--
Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 30-08-2010 o 12:03
- 147 1.6 16v 105CV E4 2006, Cartechini, ECU ME7.3.1, Bosch ABS 8 VDC/ASR, AirBag Siemens MY-99.
GrzesiekK. thanked for this post
Troszkę się nie zrozumieliśmy. Chodziło mi bardziej o ile % może podnieść czas wtrysku sterownik przy ustalonych obrotach silnika Ty podałeś pełny zakres pracy wtrysku w tym silniku, przykładowo wolne obroty ~800rpm czas wtrysku 3,5ms wyjściowo, jednak jak widać u kolegi sterownik pojechał z czasem wtrysku na ok. 8,5ms więc korekta +100% i chyba na więcej nie pozwala sam soft sterownika bo lałby jeszcze mocniej paliwem gdyby tego programowo fabryka nie ograniczyła. Zachowanie tego auta wybitnie wskazuje na problemy z sondą odpowiedzialną za Bank na którym pracuje 2,3 cylinder.
Taki mały OT: znalazłem sposób na szybkie wyłapanie źle ustawionego rozrządu w silnikach V6 - zwykły Vakuometr i wszytko jasne bez grzebania w rozrządzie, pod jednym tylko warunkiem = nie ma lewego powietrza między przepustnicą a komorą spalania i serwo szczelne.
Ostatnio edytowane przez GrzesiekK. ; 30-08-2010 o 12:27
- aby tylko metoda była weryfikowalna na innych autach.
- ale jestem ciekawy tej metody jeśli autor uchyli rabka tajemnicy i poda how-know.
- był podobny temat a raczej konkurs na opracowanie metody weryfikacji ustawienia rozrządu w autach bez turbiny.
- nie było jednak zwycięzcy, gremium forumowe nie przyznało palmy pierszeństwa nikomu.
- drugie miejsce zdobył autor metody pomiaru za pomoca oscyloskopu i czujnika ciśnienia w cylindrze.
- trzecie miejsce autor pomiaru za pomoca oscyloskopu i pomiaru podciśnienie w komorze kolektora ssącego za pomoca czujnika piezoelektrycznego.
- mnie interesuje metoda 3, ponieważ jest dość łatwa do zaadoptowania w Alfie.
- czujnik łączymy do zaworka odmy i już mamy podcisnienie w kolektorze ssącym.
- metoda ta bazuje także na kręceniu silnikiem za pomoca rozrusznika i to daje dodatkowe błędy.
- od razu odpowiem, że metoda wymaga dość czułego i specjalizowanego oscyloskopu ponieważ zakłocenia czasami są takie jak i sygnał użytkowy.
- dlatego też dalsza analiza wymaga obróbki za pomocą komputera.
- wyniki są porównywalne ale czasami też błędne.
- zafałszowanie występuje na zaworach podpalonych, z nagarem, z zawieszonym popychaczem hydraulicznym.
- metoda druga jest trochę skomplikowana ale czułość tej metody jest ograniczona, pozwala zauważyć przestawiony rozrząd dopiero w granicach +/- 4 - 5 stopni na wale korbowym.
- dlatego juz wiem dlaczego nie przyznano 1 miejsca, bo to dość trudny temat.
- szczególnie w alfach gdzie w TS mogą być ustawione na + i - wałek ssący i wałek wydechowy.
- poniżej przykład 3 metody w silniku 156 TS z przestawionym wałkiem wydechowym oraz podejrzeniem nagaru, podpalenia na 2, 4 cylindrze.
- po takiej analizie należy rozebrać głowice i sprawdzić wyniki.
- przestawienie rozrządu sprawdziłem.
--
--
--
Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 31-08-2010 o 08:40
V6 można sprawdzić szybko, jeśli ktoś zna te silniki dobrze i wie jak zachowuje się zdrowy silnik na prawidłowo ustawionym rozrządzie.
Moje obserwacje opiszę na podstawie 3.0 24V:
- zdrowy silnik, brak "lewego powietrza", wałki rozrządu z niewytartymi krzywkami, dobrze ustawiony rozrząd, temperatura normalnej pracy [ok. 90stopni] praca na biegu jałowym - MAP [podciśnienie w kolektorze ssącym] ~0,42-0,45bar [atmosfere traktujemy jako ~1bar]
- silnik z przestawionym rozrządem, przykładowo po złożeniu na złych blokadach lub na "marker" - MAP ucieka w okolice 0.55bar - pojawiają już się na biegu jałowym drgawki silnika, sporadyczne pojedyncze gubienie zapłonu.
Dziś przyjeżdża do mnie kolejne V6 tym razem 2.5 z podejrzeniem przestawionego rozrządu więc na kolejnej sztuce będę ćwiczył temat, pracuje na biegu jałowym nie równo, wypadają zapłony, na podwyższonych obrotach wszystko wraca do normy - z mojego doświadczenia objaw ciut miniętego z ustawieniem rozrządu głównie chodzi i przyspieszenie wałków ssących.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki