Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale LPG Zone - Wszystko co wiąże się z instalacjami LPG - wybór odpowiedniej instalacji, montaż, problemy, serwisowanie, porady nt. użytkowania w danym modelu Alfy Romeo, uwagi, kalibracja, strojenie itd.
- była AR 156 TS 2.0 ecu M1.5.5
- 147 1.6 16v 105CV E4 2006, Cartechini, ECU ME7.3.1, Bosch ABS 8 VDC/ASR, AirBag Siemens MY-99.
Użytkownik Romeo

No i był u mnie chłopak kulejącym V6 jak pisałem wcześniej, objawy:
- drgawki przedśmiertne 
- gubienie zapłonu [katalizator walił siarkowodorem od nadmiaru nie spalonego paliwa]
- cewki ok
- nowe świece
Obserwacje:
- błędy od obu czujników stukowych
- bardzo wysoki MAF na wolnych obrotach ponad 17kg/h
- MAP silnika 0,58!!!
Ewidentnie na "marker" robiony rozrząd, bo nawet złe blokady dostępne na rynku tak nie rozjeżdżają rozrządu w V6. Odzywające się Knock sensory związane są ze złym ustawieniem rozrządu, w sobotę właściciel ma poprawić ustawienie rozrządu, zobaczymy co się zmieni, powinno auto ożyć.
bubu321 widzę że mierzysz tylko przy kręceniu silnikiem poprzez rozrusznik, zapewne wymaga tego sprzęt którego używasz, moja metoda to "przedszkole" w stosunku do Twoich zabawek, ale przy V6 daje szybkie i przeważnie trafne od razu wnioski, mierzę MAP silnika w puszce zbiorczej kolektora w czasie normalnej pracy silnika na biegu jałowym, zapewne przy TS by się nie sprawdziła, chociaż nie wiem, nigdy TSami się nie bawiłem ;] na pewno nie można nią wyłapać podniesionego MAP silnika przez np. podpalony jeden zawór, ale na szczęście w V6 podpalonego ssaka słychać od razu na ucho ;]
156 3,0 V6 24V 1999r. 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A

- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w niustającej przebudowie

AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Nie obecny do końca świata a nawet jeden dzień dłużej ...
-

- a jakie masz ECU, nie czasem M1.5.5
- chociaż masz w podpisie 2001 rok, to był juz ME 7.3.1 on nie jest kapryśny jak M1.5.5.
- 147 1.6 16v 105CV E4 2006, Cartechini, ECU ME7.3.1, Bosch ABS 8 VDC/ASR, AirBag Siemens MY-99.
Użytkownik Rowerzysta

Na to pytanie moge odpowiedziec jak przyjdzie kabel, prawda? Czy moge sprawdzic jakos inaczej (np. nr VIN)?
---------- Post dodany o godzinie 23:29 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 22:56 ----------
Dziś udało się wymienić filtr powietrza (nie widziałem jeszcze takiego czarnego). Czy po odkręceniu puszki filtra i zatkania giętkiej rury doprowadzającej powietrze do przepustnicy silnik nie powinien zgasnąć? Czy przypadkiem nie ciągnie lewego powietrza?
Użytkownik Romeo

Powinno go zdusić, szukaj lewizny.
156 3,0 V6 24V 1999r. 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A

- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w niustającej przebudowie

AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Nie obecny do końca świata a nawet jeden dzień dłużej ...
Użytkownik Rowerzysta

- fałszywe powietrze zwykle ciągnie poprzez rure przed przepustnicą.
- rura gumowa parcieje na tych karbach od dołu rury.
- może także byc opaska na samej przepustnicy, trzymająca te rurę.
-
Użytkownik Rowerzysta

Dzisiejszy wynik spalania po miescie, bez uzywania klimy to 15,3 litra. Niby lepiej, ale do pelni szczescia troche brakuje. Przejechalem z 20 km na benzynie, wyraznie czuc ze samochod lepiej ciagnie z kazdego biegu. Mozliwe, ze reduktor (zavoli zeta) juz nie wyrabia? Czy wszystkiemu winne sa nieszczesne Valteki?
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
korekta czasu wtrysku
, czasy wtrysku sie rużnia
, czas wtrysku
, alfa 1.8 czasy wtrysków
, korekty czasu wtrysku benzyny
, alfa romeo 1 8 czasy wtrysku
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia