Witam
Od dwóch dni mam problem z jazda na gazie.
Samochód odpala na benzynie i po czasie sam się przełącza na gaz i jeździ do momentu rozgrzania silnika. Przy temperaturze około 50 stopni zaczyna przerywać, szarpać na gazie czasami wogóle przestaje jechać na gazie. Po przełączeniu na benzyne jest wszystko OK.Problem ten mam od 2 dni. Dotankowywałem już gazu i nadal to samo. Instalacja to holenderska VIALLE z ciekłym wtryskiem gazu. Alfa 156 2001rok.
Proszę o jakąs pomoc.
Dodam jeszcze że samochod mam od roku i nie wymienialem filtra gazu bo nawet nie wiem gdzie on jest.
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.

Problem dotyczy zacierajacej się pompy gazu(tak na 95%).W pompie już nie ma oleju i kiedy pompa jest zimna wszystko jest ok,ale kiedy trochę popracuje i się rozgrzeje łożyska zaczynają stawać i pompka nie tłoczy gazu i Alfinka Ci gaśnie.Dotankowanie gazu nic nie pomoże.Filtr gazu w przypadku rocznika 2001 jest w pompie.
Trzeba pompę zregenerować i będzie hulała jak wściekła(przerabiałem dwa tygodnie temu takie same objawy tyle,ze w Peugeocie).
Jak chcesz to naprawić daj znać na PRIV.
Ps. Nie katuj już tej pompy,żeby nie narobić większych szkód - sugeruję jeździć tylko na PB póki nie naprawisz pompki.
pozdrawiam
Proszę o jakiś kontakt to się odezwę w sprawie regeneracji?

Poszło na PW![]()
pozdrawiam
Witam
Problem został rozwiązany.
Dlugo sie zastanawialem nad oddaniem pompy do regeneracjiponiewaz koszt to 800 - 1000zl. Postanowilem dobrać sie do pompy w wlasnym zakresie. No i udalo sie pompa dziala. W brew pozorom naprawa nie jest skomplikowana. Jesli ktos ma problem z vialle
vgen. zapraszam. wisnia201@vp.pl
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki