Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale LPG Zone - Wszystko co wiąże się z instalacjami LPG - wybór odpowiedniej instalacji, montaż, problemy, serwisowanie, porady nt. użytkowania w danym modelu Alfy Romeo, uwagi, kalibracja, strojenie itd.
Użytkownik Rowerzysta

Moja 1.8 TS pali przy spokojnej jezdzie w trasie ok 9 literków,miasto 11.Jak bujne ostro ok 180-200 na godzine nawet 14,7!!!Wiec jak krecisz na obrotach to sporo pali,oleju tez wiec kupuje Motul 15W50
Użytkownik Alfa i Omega

156 1.8 TS instalacja Stag300 (wtryski Valtec czerwone, reduktor Tomasetto)
Po mieście średnio 13,5l gazu (benzyny bierze bardzo mało, przełącza przy temp. +30'C, najdalej po 700metrach, zazwyczaj 200-300, latem najczęściej już po kilku sekundach)
Minimum ok.12,0l maksimum ok. 15,0l
W trasie średnio 12,0l gazu
Minimum ok.10l bardzo spokojna - jak na mnie jazda (prędkości min. 100-120km/h)
Autostrada utrzymywanie stałych prędkości 160-180km to spalanie ok. 12,5l.
Najgorzej na "katowickiej" but do 180km/h, a potem światła lub fotoradar... efekt to nawet 14-15l...
Wcześniej było:
Miasto średnio 10,8-11,0l benzyny
Minimum 10,0l maksimum 13,2l
Trasa średnio 9,3-9,5l benzyny
Minimum 8,4l maksimum 11,0l (ponad 90% tankowań w przedziale 9,0-9,9l)
Wzrost zużycia gazu względem benzyny ok. 25-30%
Opłaca się
DD
Ps. Ostatnio ze względu na zmianę sposobu poruszania się po mieście (więcej jeżdżę w korkach) średnie spalanie po mieście wzrosło do ok. 14,0-14,5l a max w korkach (przy generalnie włączonej klimie) to 16,0l. (lipiec 2009)
Pps. Szukam lepszych wtryskiwaczy
(lipiec 2009)
Ostatnio edytowane przez Wesolatempra ; 27-07-2009 o 14:23 Powód: Dodatkowe informacje
-
-
Użytkownik Rowerzysta

Witam
AR 155 1.8 16V TS. Moje spalanie na trasie Wrocław-Poznań-Piła to zawsze mniej niż 10l.
To może być wina reduktora nie trzymającego ciśnienia. Chociaż problemy pojawiają się tylko z nogą w ciśniętą w podłogę i jednocześnie ok. 5tys obrotów. Tu mowa o trasie pokonywanej w sposób dynamiczny.
Miasto Wrocław - max 11,5 litra również z kręceniem silnika do wyższych obrotów, ale nie codziennie.
Przygodę z Alfą zaczynałem od jakichś 14-15 litrów na setkę. Później już było tylko mniej.
Zacząłem od uzupełnienia i odpowietrzenia płynu chłodniczego.
Wymiana świec i przewodów.
Uszczelnienie, a raczej upewnienie się o szczelności układu dolotowego i wymiana filtra powietrza.
Izolacja wszystkich końcówek/złączy elektrycznych pod maską.
Co do wyższego spalania tego silnika w modelu 156 to słyszałem, że nawet na benzynie potrafi swoje skonsumować. Auto w stanie idealnym, właściciel nabył interfejs diagnostyczny i poświęcił na analizę dużo czasu.
Pozdrawiam
Użytkownik Alfa i Omega
Użytkownik Alfa i Omega

---------- Post dodany o godzinie 15:43 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:30 ----------

Napisał
minciu 
psss. Jeśli ktoś z okolic Jeleniej Góry/Zgorzelca/Bolesławca i ma Staga (i/lub Tartarini) i chciałby zajrzeć co tam słychać w
komputerach ECU i Gazu to polecam się... chętnię zagłębię tajniki Alf

ja jestem JG i chiał bym uzyskac Twojej pomocy i rad odp
Tak a propo mam ins stag/tomasetto/valtek(nie znam się zbytni na tym) od ok 1,5 miecha i po kilku kalibtacjach wychodzi mi średnie spalanie 12,5 w tym 60% miasto i 40% trasa jazda nieraz mocna i agresywna a niekiedy jak stary emeryt i chyba to jest min co mogę osiągnąc. Odczówam różnicę miedzy Pb a LPG w szczególnie przy przyspieszeniu jak i jazde pod góre (silnik mocniej obciążony) na gazie jest słabszy muszę dłużej go kręci pozdrowionko dla AR z JG i okolic
-
-
Użytkownik Alfa i Omega

W materiałach staga można znaleźć coś takiego:
Wszystkie listwy wtryskowe RAIL mają większą wydajność w porównaniu do listwy
VALTEK BFC.
W przypadku uszkodzeń STAG-200 z powodu współpracy z listwami gazowymi o rezystancji!, reklamacje nie będą uwzględniane.
Przypominamy o prawidłowym doborze reduktorów do mocy
silnika:
• reduktor TOMASETTO ALASKA 09 do 90 kM
• reduktor ZAVOLI ZETA/N do 150 kM
• reduktor NECAM/KOLTEC do 200 kM
• przy
silnikach o duŜej mocy lepiej zastosować dwa reduktor
Jak przy 5500rpm wracasz na PB, to może dla tego jeszcze jakoś reduktor daje radę
Poza tym masz jakieś wysokie ciśnienie robocze. Ja się tam nie znam, aż tak.. ale u mnie dla porównania jest 1,1bar w 2.0.
AlfaRomeo 156 TS 2.0
ecu ME7.3.1 Tartarini Sequential Fuel Injection
AlfaDiag/Stag/Tartarini - chętnie pomogę
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
mapa gazu omega 2.0
, Ile benzyny pali wam wasza alfa
, Ile pali wam wasza alfa
, mapa stag alfa 147
, alaska at 09 zamiennik dla koltec
, program diagnostyczny do komputera tartarini sw
, ile gazu pali alfa 1 8
, ile spala alfa romeo 156
, ile pali gazu alfa 156
, fiat ducato ile pali gazu
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia