Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale LPG Zone - Wszystko co wiąże się z instalacjami LPG - wybór odpowiedniej instalacji, montaż, problemy, serwisowanie, porady nt. użytkowania w danym modelu Alfy Romeo, uwagi, kalibracja, strojenie itd.
    Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 1.8 TS
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    2 d 19 h 55 m

Domyślnie Brak mocy na LPG

Miałem problem z falowanie obrotów na PB. Podjechałem do fiata - poklikali w komputer, zmęczyli autko i naprawili (odziwo)Niestety uszkodzili co innego na gazie do 2200 obr/min nie ma mocy później idzie jak burzaDzis autko było u gazownika który stwierdził że mam do wymiany wtryski, świece, przewody WN. Czy ma chłop rację czy jest kompletnym dewiantem Instalację mam BRC a wtryski z pomarańczowymi naklejkami.

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002
    Czas spędzony na forum
    3 d 58 m

Domyślnie

czesc,

Komputer sterujacy jaki ? tez brc ? marka, model ? A wtryski jakiej sa firmy - przeczytaj na naklejce. Objawy owszem moga wskazywac na zuzycie baterii wtryskowej, ale rowniez dobrze moze byc to zla regulacja w dolnym zakresie obrotow - na twoim msc podjechalbym takze do innego gazownika ktory ma osprzet (komputer, program) do wejscia w system instalacji i sprawdzenia parametrow. Ale owszem objawy takie sa jak przy padnietych wtryskach. Troche tylko nie podoba sie mi mowa o wymianie swiec i przewodow - no chyba, ze profilaktycznie po po zapaleniu auta ich rola sie konczy. Na przyszlosc polecam baterie wtryskowe Magic Jet. Bardzo trwale, w moich okolicach kazdy gazownik to poleca.
    Alfa Romeo 156 sedan, 1.8 TS 140KM, 2001/2002, Rosso Proeto Evoluzione 195A + podtlenek LPG STAG4

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

Użytkownik Romeo Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTDm
    Czas spędzony na forum
    21 d 2 h 22 m

Domyślnie

Generalnie jeśli BRC jest dobrze założone i serwisowane zgodnie z instrukją, to Alfy z T.S.'ami nie mają z nim problemu.
    Wtryskiwacze najpierw spróbuj przeczyścić i zobacz jakie będą efekty.
    Co do PWN, to łatwo sprawdzić je na wolnych obrotach. Jeśli silnik na LPG pracuje równo, nie szarpie, to układ zapłonowy, w tym świece, raczej nie powinien być przyczyną braku mocy.
    Trochę zbyt mało precyzyjnie opisałeś też ten niedostatek mocy przy niskich obrotach.
    Jeśli nie bardzo znasz się na mechanice, to zanim zaczniesz coś wymieniać, odwiedź innego -sprawdzonego speca od LPG.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    156 1.8 TS
    Czas spędzony na forum
    2 d 19 h 55 m

Domyślnie

Wtryski i komp BRC. Zastanawia mnie tylko jedno skoro do chwili gdy nikt nie grzebał przy kompie autka było ok a od momentu gdy wyjechałem z serwisu wszystko się spiep... Wcześniej nie miałem żadnych problemów mocą na LPG. Teraz nawet na wyższych obortach (LPG) autko jedzie jak trzeba jedynie niskie obroty to udręka... no nic na środę jestem umówiony z człowiekiem który już raz mi usprawnił moc więc licze na niego. Pzdr

---------- Post dodany o godzinie 20:30 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:26 ----------

Co do sprecyzowania mojej wypowiedzi to tak:
    Obroty około 950 obr/min wrzucam 1 odrobina gazu, próbuje ruszyć i dusi się więcej gazu (1200) i ruszamy ale ciężko gaz mocniej i już normalnie jedzie i oby nie schodzić poniżej 2200 to można spokojnie jechać a nawet z niezłym kopem

Użytkownik Romeo Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    Alfa Romeo 159 JTDm
    Czas spędzony na forum
    21 d 2 h 22 m

Domyślnie

Cytat Napisał garlic Zobacz post
    Wtryski i komp BRC. Zastanawia mnie tylko jedno skoro do chwili gdy nikt nie grzebał przy kompie autka było ok a od momentu gdy wyjechałem z serwisu wszystko się spiep... Wcześniej nie miałem żadnych problemów mocą na LPG. Teraz nawet na wyższych obortach (LPG) autko jedzie jak trzeba jedynie niskie obroty to udręka... no nic na środę jestem umówiony z człowiekiem który już raz mi usprawnił moc więc licze na niego. Pzdr

---------- Post dodany o godzinie 20:30 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 20:26 ----------

Co do sprecyzowania mojej wypowiedzi to tak:
    Obroty około 950 obr/min wrzucam 1 odrobina gazu, próbuje ruszyć i dusi się więcej gazu (1200) i ruszamy ale ciężko gaz mocniej i już normalnie jedzie i oby nie schodzić poniżej 2200 to można spokojnie jechać a nawet z niezłym kopem
    Ewidentnie zmień gazownika.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KornelPL
    Mieszka w
    Stalowa Wola/Nisko
    Auto
    AR 156 1.8 TS 140KM 2001/2002
    Czas spędzony na forum
    3 d 58 m

Domyślnie

dokladnie,
    Ustawiona zbyt bogata (silnik jest zalewany gazem) lub zbyt uboga mieszanka
    Alfa Romeo 156 sedan, 1.8 TS 140KM, 2001/2002, Rosso Proeto Evoluzione 195A + podtlenek LPG STAG4

Czarny dym - prawdopodobnie padła turbosprężarka
    Niebieski dym - umarły uszczelniacze lub pierścienie
    Biały dym - Konklawe wybrało nowego Papieża

Użytkownik Pirat drogowy Avatar grosii
    Mieszka w
    TLW
    Auto
    były- AR33 1.5, AR33 lift 1.7, 146 1.7 16v, 156 1.6TS, 166 2.0TS 2000r, jest AR 166 2.4jtd 99r :)
    Czas spędzony na forum
    4 d 15 h 46 m

Domyślnie

Cytat Napisał KornelPL Zobacz post
    dokladnie,
    Ustawiona zbyt bogata (silnik jest zalewany gazem) lub zbyt uboga mieszanka
    Jedz do dobrego gazownika niech ci zrobi i wgra nowa mape do komputera gazowego, mowisz ze miales problem z falowaniem obr- w serwisie napewno zrobili ci tez reset wartosci adaptacyjnych+czyszczenie przepustnicy, bo w TS-ach samego dopasowania przepustnicy nie da sie zrobic. odpowiedz na twoj problem- masz rozjechane mapy na dwoch kompach sterownik silnika widzi wartosci fabryczne, a gazowy juz po xxx tys km i dlatego tak sie dzieje...

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)