Na myśl przychodzi jeszcze jedna ważna sprawa, parowanie gazu. Przy nieodpowiedniej mieszaninie 50/50 Butan ma problem z parowaniem i stąd bierze się problem z przełączaniem na benzynę podczas np. przyspieszania. Jak wiadomo przy niskich temperaturach mieszanina powinna mieć około 70/30 z przewaga Propanu.
to parowane gazu to bym odpuścił![]()
mi przerzuca na gaz juz przy 25 stopniach fakt ze wtedy jeżdżę na niskich obrotach ale jak już wskaźnik pokazuje 60 stopni to nie mam żadnych problemów w pełnym zakresie obrotów
jak zacznie szarpać na trasie to zjedź na bok maska w góre ręka na parownik i zobaczy czy ciepły a raczej powinien parzyć jeśli gorący to problem płynu można odhaczyć proste
objawy masz takie jak u mnie gdy gaz się kończy
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.

Witam zainteresowanych moim wątkiem.
Problem rozwiazany. Dużo nie jezdze więc śmigałem na benzynie do tego czasu
Mróz był czynnikiem, który zbił nas troche z tropu.
Otóż wina leżała (wg mnie) po stronie ...alternatora i nie trzymania własciwego napiecia. Ładowanie było na poziomie 13,8V bez obciażenia, pod obciążeniem, przy załaczeniu sie wentylatora chłodnicy potrafiło spadac do 12V i poniżej. Zakupiłem ponad dwa miesiące temuregenerowany alternator i czekałem z wymiana aż sie cieplej zrobi. W miedzy czasie znalazłem gdzieś w necie podobny temat. Nie znam sie dobrze, ale wygląda na to, że sterownik LPG nie "lubi" spadków napięc. Podobno także cewka zapłonowa "sieje zamieszanie" w sterowniku LPG jesli jest za blisko ( w tym V6 raczej odpada ten problem). Po wymianie alternatora (o matko! ze 2 godziny nam to zajęło z kumplem) napięcie 14,3 do 14,0 V pod obciazeniem i problem zniknął jak reką odjął. Teraz na spokojnie podjadę na wymiane filtrów i regulacje na kompie. Czy zwrócic jakąs szczegolna uwage na wskazania programu od lpg odnosnie napiecia czy czegos innego? (Tzn gazmen bedzie sprawdzal).
Pozdro, mam nadzieje ze to byla przyczyna problemu z gazem - jesli nie to bede pisal![]()
Tak zimą jest inny udział procentowy propan/butam w mieszance LPG.
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki