Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale LPG Zone - Wszystko co wiąże się z instalacjami LPG - wybór odpowiedniej instalacji, montaż, problemy, serwisowanie, porady nt. użytkowania w danym modelu Alfy Romeo, uwagi, kalibracja, strojenie itd.
-
Użytkownik
Romeo

Napisał
wojtekcem
Analizowałem obieg cieczy i najlepsze wydaje się wpięcie reduktora szeregowo tuż za wyjściem z termostatu na nagrzewnicę. W przypadku zamknięcia zaworu nagrzewnicy płyn i tak krąży bo z tego węża zasilane jest także podgrzewanie przepustnicy.
W ten sposób ograniczysz przepływ płynu przez parownik - króćce podgrzewania przepustnicy mają małą średnicę, tam idzie cienki wąż.
Ja tu nie rozumiem czegoś. Mamy dwa węże, oba idą równolegle z pktu A do pktu B, jeden z nich przechodzi przez nagrzewnicę(nawet bez zaworu). Jaki zatem sens i logika w kombinowaniu z dopinaniem w ten wąż kolejnego "odbiornika ciepła", obojętne czy szeregowo, czy równolegle - skoro można się wpiąć w niewykorzystany wąż idący obok...?
Boxer ma wyjście z termostatu na nagrzewnicę?
Chodzi o obudowę termostatu, która rozdziela płyn, wracający z silnika, na nagrzewnicę i pompę.
-
28-01-2011 00:44 # ADS
Akwizytorka
-
Użytkownik
Dwusuwowiec

Napisał
JacekK
W ten sposób ograniczysz przepływ płynu przez parownik - króćce podgrzewania przepustnicy mają małą średnicę, tam idzie cienki wąż.
Ja tu nie rozumiem czegoś. Mamy dwa węże, oba idą równolegle z pktu A do pktu B, jeden z nich przechodzi przez nagrzewnicę(nawet bez zaworu). Jaki zatem sens i logika w kombinowaniu z dopinaniem w ten wąż k
olejnego "odbiornika ciepła", obojętne czy szeregowo, czy równolegle - skoro można się wpiąć w niewykorzystany wąż idący obok...?
Chodzi o obudowę termostatu, która rozdziela płyn, wracający z
silnika, na nagrzewnicę i pompę.
W zimne dni i tak jeżdżę na wiecznie otwartym zaworze nagrzewnicy, więc obieg nie będzie zakłócony. Latem, gdy ogrzewanie będzie wyłączone, potrzeby reduktora w ciepło nie powinny być znów tak duże jak w zimie. Poza tym, mam zamontowany podgrzewacz cieczy, który wyląduje tuż przed parownikiem, więc o zamrożenie się nie boję. Jak zmontuję to wg mojego pomysłu to się pochwalę na forum
-
Użytkownik
Romeo

Napisał
JacekK
Bardziej martwi mnie ograniczenie przepływu(średnica 11mm zamiast 17mm) na powrocie płynu z
silnika do pompy.
No to chyba sam sobie mogę odpowiedzieć.
W 145/6 układ prawie taki sam, termostat wg. katalogów jest ten sam, a więc wyjścia z niego na nagrzewnicę i na pompę będą mieć takie same średnice. Różnica jest taka, że w 145/6 jest zawór nagrzewnicy. Skoro więc odcięcie nagrzewnicy(zostaje cienki wąż podgrzewania przepustnicy) jest niegroźne, to nie powinno być problemu z częściowym zdławieniem powrotu do pompy w 33.
-
Użytkownik
Romeo

Napisał
JacekK
No to chyba sam sobie mogę odpowiedzieć.

W
145/6 układ prawie taki sam, termostat wg. katalogów jest ten sam, a więc wyjścia z niego na nagrzewnicę i na pompę będą mieć takie same średnice. Różnica jest taka, że w 145/6 jest zawór nagrzewnicy. Skoro więc odcięcie nagrzewnicy(zostaje cienki wąż podgrzewania przepustnicy) jest niegroźne, to nie powinno być problemu z
częściowym zdławieniem powrotu do pompy w
33.

Sam sobie odpowiedziałem ale zrobione mam niestety nie tak jak chciałem, a tak jak zrobiłby każdy gazownik, czyli wpięcie się równolegle do obiegu nagrzewnicy. Ze znajomym który to robił uznaliśmy, że odległość kolektora od termostatu jest za mała by podpiąć tam dwa węże skręcające o 90st, szczególnie że nie ma ich jak doprowadzić, bo skończyło się miejsce pod pająkiem
Informacje o temacie
Users Browsing this Thread
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)