Witam. Wczoraj jezdzilem sluzbowym seicento i zaciekawila mnie jedna rzecz... W pewnym momencie skonczyl mi sie gaz wiec przelaczylem na benzyne i jezdzilem tak z 40 km... Co zauwazylem... Samochod na benzynie jest owiele slabszy niz na gazie. Odczuwalnie slabiej sie odpycha w kazdym zakresie obrotow. Powiedzialbym ze doslownie mul! Nie znam sie na mechanice ale zawsze myslalem ze to na gazie samochody bywaja slabsze niz na benyznie a tutaj jest kompletnie na odwrot. Moglby mi ktos wytlumaczyc ten fenomen? Co do samochodu to Fiat Seicento 1.1 rocznik 2010 przebieg 10 tys. Nie mam pojecia jaka instalacja gazowa bo tak jak mowilem nie znam sie kompletnie na tym. Wiem tyle ze instalacja byla montowana przez fiata od nowosci. Pozdrawiam.
Napewno coś jest spaprane, ja proponuje oddac do serwisu.
Nie powinna być odczuwalna żadna różnica, jeśli już jakas minimalna to na benzynie powinien lepiej jechac żwawiej.
http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
SERWIS KLIMATYZACJI
Wypożyczę oryginalne blokady rozrządu: TS 16v 1.8-2.0; V6 24v 2.5-3.0
Pomiar grubości lakieru.
No wlasnie tu jest ciekawostka bo mialem stycznosc z paroma seicentami na gazie, wszystkie mialy montowane instalacje przez fiata i praktycznie kazde jedzie na benzynie gorzej niz na LPG. Niektore to nawet na benzynie nie wkreca sie w wyzsze obroty przez co ruszanie ze skrzyzowania nie jest zbyt wesole w zimie. Nie mowie juz o motywach typu uciekajacy plyn chlodniczy bo to jest standard. Lejesz plyn zeby byl na MAX a po 1000 km juz nie ma go wcale w zbiorinczku wyrownawczym. I tak ma kazdy fiat z lpg z ktorym mialem stycznosc w pracy. Dlatego miedzy innymi ja nigdy chyba nie zaloze gazu bo po takich przezyciach naprawde strach)
Domyslam sie ze cos jest spaprane ale wlasnie ciekawi mnie o co moze chodzic dokladnie bo zastanawiajac sie nad sytuacja to kazde auto na wyjsciu jezdzi na benyznie a instalacja gazowa jest "dokladana" dlatego wiadomo ze gdyby auto bylo slabsze na gazie to wszystko mozna zwalic na instalacje gazowa... A tutaj jest dokladnie na odwrot i dlatego temat mnie tak nurtuje. Moze ktos wie o co chodzi i sie wypowie. Pozdrawiam.

Może mapy się rozjechały benzyny?

Możliwe, że masz "za dobrze" zestrojoną instalacje gazową.
Miałem taki przypadek, że po ręcznym "poprawieniu" autokalibracji instalacji LPG auto lepiej się zbierało na gazie niż noPB.
Piękna poszła w drzazgi
Zbieram na następną
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki