Chciałbym wiedzieć czy strojąc w CL trzymać się wąskiego zakresu obrotów czy to nie ma znaczenia byleby sonda pracowała.
Jesli chodzi o korekcję po obrotach to ciężka sprawa bo jest to dość żmudna robota, trzeba sprawdzić zachowanie instalacji w różnych zakresach obrotów przy zadanych czasach.
Jeśli chodzi o sondę szerokopasmową to jak w praktyce ją użyć? Rozumiem, że najpierw obserwujemy zachowanie silnika w OL na benzynie a potem na gazie? Czy jest do tego jakieś narzędzie w postaci oscyloskopu?
Generalnie do strojenia aut bardzo pomocny jest soft od Blueberry - BBFlasback recorder. Procedura u mnie wygląda następująco, zapinam się do sterownika LPG i od niego soft na pulpit na 1/2 ekranu minimalizuję, do tego drugi kabel do OBD auta i na 1/4 ekranu, dalej soft od sondy szerokopasmowej Innovate na pozostałe 1/4 ekranu, odpalam nagrywanie ekranu w sofcie Blueberry i w trasę, widzę wtedy dokładnie AFR, zachowanie sterownika PB no i odczyty z softu LPG no i żmudna robota, co się da reguluję w czasie jazdy na bieżąco, resztę analizuję na spokojnie w warsztacie z zapisu oscyloskopu softu LPG plus z przejrzenia klatka po klatce filmu nagranego w czasie jazdy z pulpitu i wprowadzam korekty po RPM, korekty względem zmian temp gazu.
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]
Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.
A jeśli chodzi o CL to robić ją w określonym przedziale obrotów czy w całym zakresie tylko żeby sonda pracowała?
CL rób w zakresie 2500-4000rpm nie wyżej i nie przekraczaj 3/4 wciśnięcia położenia pedału gazu, wejście w OL jest uzależnione nie tylko od RPM silnika i jego obciążenia [sygnał MAF] ale również od położenia pedału gazu, więc unikaj sytuacji że z niskiego biegu pociągniesz z niskich obrotów silnika z mocno wciśniętym gazem bo wtedy też pójdzie sterownik w OL i narobisz głupot.
Jaki masz u siebie sterownik LPG?
156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A- kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
To może ja coś od siebie napisze
Kupując auto za bardzo nie zwrociłem uwagi na instalacje i jak się później okazało jest cześć elementów do wymiany, zacząłem szukać gazmena i jeżdżąc od jednego do drugiego słyszałem "panie ja bym tu nic nie przerabiał tylko filtry wymienił" , "w moim mercedesie mam 300 km i jeszcze słabsze części" itd itp. jednego rodzynka pamiętam najbardziej podjazdem pod zakład wychodzi "szefo" mówię mu co i jak no to patrzy pod maskę i zaczyna obwąchiwać reduktornagle krzyczy panieee to zaraz wybuchnie
ja mowie gaz w butli zakrecony jezde na pb wiec gazu tutaj nie czuć to mi odpowiada fachura ze on czuje jakiś związek (i tutaj nazwa łacińska wypowiedziana bełkotem
)jego diagnoza:
- butla do wymiany bo jest w niej syf ??
-reduktor do wymiany bo czuc ten "związek" i tu mi gosciu zaproponował tomasseto alaske do 140 km bodajże a ze nie będę na max RPM jezdił wiec starczy na pewno
-wtryski do czyszczenia 250 od listwy
albo moze mi za 1300 zł przerobić na mieszalnikowa instalke
wiec łądnie sie z nim pożegnałem i odjechałem
fakt reduktor i wtryski do wymiany ale wole zrobic to sam niz dac jakiemus specjaliscie od LPG w golfach i pasatach![]()
Po załączeniu ISA2 pamiętaj wyłączyć adaptację w komórkach występujących w OL.

Czy da się jednoznacznie zidentyfikować obszary OL (jak sam napisałeś OL da się wywołać w różny sposób) czy po prostu wyłączyć obszar, który na 100% występuje w OL czyli najdłuższe czasy przy rpm odpowiadającym max mocy i momentu obr?

Grzesiek szkoda że jesteś z lublina dałbym Ci moją wystroić na omegasie, na śląsku ciężko o nie partacza gazowca

Witam.
Czytając to rozumiem, że mapę benzynową muszę zbierać tylko i wyłącznie w CL?
Grzesiek czy masz fotke z pod maski Valdemarów bo u mnie też takie się świecą i puki co chcę to ogarnąć właśnie na nich tylko schludnie jakoś je poprawić.
Może masz jakieś gotowe recepty do 3.0 v6 24v.
Dodam, że mam STAG Plus+Valdki 3 ohm+Silver no i miedź 6mm
Może jakieś gotowe, sprawdzone korekty lub myki ułatwiające poprawkę i wmiarę poprawne działanie.
Dzięki i pozdrawiam.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki