Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale LPG Zone - Wszystko co wiąże się z instalacjami LPG - wybór odpowiedniej instalacji, montaż, problemy, serwisowanie, porady nt. użytkowania w danym modelu Alfy Romeo, uwagi, kalibracja, strojenie itd.
    Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar drift-r
    Mieszka w
    STMI/Łódź/Szczecin (czasem)
    Auto
    AR 147 1.6TS Distinctive 2001
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    57 d 2 h 20 m

Domyślnie Szrpanie i brak mocy na gazie + błędyP300 i P303 po przełączeniu na LPG

Mój problem jest dość podobny do problemu Rafcia, który pisał o tym kilka miesięcy temu. Brak mocy na średnich obrotach, szarpanie

Sytuacja wyglądała następująco. W czasie jazdy z Łodzi do Szczecina zatankowałem gaz w Granowie i po przejechaniu około 150km na S3 przy prędkości przez dłuższy czas utrzymującej się w okolicach 120km/h pojawił się błąd silnika, samochód zaczął tracić moc i szarpać. Podłączyłem pod komputer i odczytałem błędy.

164" >Szrpanie i brak mocy na gazie + błędyP300 i P303 po przełączeniu na LPG-b_edy_z_trasy_do_szczecina.jpg

Próbując ruszyć na LPG samochodem mocno szarpało więc przełączyłem na benzynę i pojechałem dalej. Na benzynie nie było jakiegokolwiek problemu. Następnego dnia podczas jazdy przełączyłem się na gaz i przez jakiś czas wszystko było ok, po czym samochód zaczął szarpać i natychmiast pojawiły się błędy silnika i piszczał co chwilę, że jest coś nie tak. Po przełączeniu na benzynę wszystko wróciło do normy.

Szrpanie i brak mocy na gazie + błędyP300 i P303 po przełączeniu na LPG-problem_z_gazem.jpg

Pytanie jest podstawowe - czy winowajcą może być tu kiepskiej jakości gaz? Pojawiajace błędy zapłonu mogą sugerować, że coś nie tak jest ze świecami lub przewodami. Wcześniej szarpanie (lekkie) pojawiło mi się raz ale było to już gdy miałem mało gazu więc możliwe że taki objaw dawał przy jego zbyt małej ilości w butli. W tej chwili samochód zaraz po przełączeniu na LPG traci moc, piszczy i pojawia się kontrolka silnika sygnalizując te dwa błędy oraz pojawia się szarpanie. Do wymiany na pewno jest filtr gazu bo samochód ma w tej chwili przejechane 149,3 tys. km a miał mieć wymieniony filtr gazu z tego co widzę przy 148tys.

Parametry mojej instalacji:
    Reduktor: KME
    Zawór gazowy: Valtek
    Wielozawór: Tomasetto
    Obudowa wielozaworu: KMBF
    Zawór tankowania: Tomasetto
    Przełącznik/centralka: Diego
    Układ elektroniczny: Diego

Instalacja montowana przez poprzedniego właściciela - nadaje się do tego silnika?

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Romeo Avatar kiepas96
    Mieszka w
    Czerwionka-Leszczyny
    Auto
    Alfa 156 1.8 TS
    Czas spędzony na forum
    13 d 11 h 36 m

Domyślnie

ja miałem coś takiego, latał pin w kostce od wtryskiwacza, ale błędów nie było

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Winiar00
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0TS '01
    Czas spędzony na forum
    4 d 7 h 23 m

Domyślnie

A może wtryskiwacz gazowy po prostu umarł. Sprawdź też w jakim stanie są świece i przewody ponoć gaz jest bardziej wymagający niż PB.
    A jakie wtryski są zamontowane?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Rafcio
    Mieszka w
    Swidnica, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.6TS LPG
    Czas spędzony na forum
    6 d 16 h 54 m

Domyślnie

Hmm u mnie sprawa była podobna. Ale ja miałem wypadające zawory - zamieniłem cewkę zapłonową 1 z 2 i problem przeskoczył na cylinder obok. Kupiłem używaną cewkę, założyłem i śmigam jak szalony

Powiem Ci że wszystko zaczęło mi się z nikąd, zostawiłem samochód na noc a rano już mi szarpało... Więc nie jest to powiedziane że to wina gazu. Pierw sprawdź wszystko na 3cim cylindrze, jak będzie się wydawało ok a gazownik stwierdzi że z instalacją jest wszystko w porządku to możesz się bawić w przekładanie.

Mieszka w
    Auto
    Czas spędzony na forum
    57 d 2 h 20 m

Domyślnie

Błąd wypadających zapłonów pojawia się też na różnych cylindrach (P0300). W domu już czeka komplet nowych świec do sprawdzenia więc po ich wymianie powinienem mieć odpowiedź. Dziś testowałem jeszcze instalację i kolejne spostrzeżenia - przy niskich obrotach 2000-2500 na max. wciśnięcie gazu samochód wogóle nie reaguje. Powyżej chyba 3000 zaczyna reagować jakoś lepiej. Odkąd jeżdżę na benzynie nie pojawił mi się ani jeden z pierwszej listy błędów. A już myślałem, że przepływomierz i sonda lambda szwankują. Jednak okazało się, że błędy dotyczą tylko jazdy na gazie.

U mnie jeśli chodzi o błędy to są stałe - zaczyna piszczeć jak tylko zaczyna szarpać.

Mieszka w
    Auto
    Czas spędzony na forum
    57 d 2 h 20 m

Domyślnie

Dziś przy okazji sprawdzania świec i podmianki na nowe ujawnił się problem powodujący wypadanie zapłonu na 3 cylindrze. Ułamała się cewka i to pewnie przez nią problemy.

Mieszka w
    Auto
    Czas spędzony na forum
    57 d 2 h 20 m

Domyślnie

No dobra - świece wymienione, cewka też a problem jak był tak jest. Ma ktoś jakiś pomysł?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar maybah
    Mieszka w
    Warszawa / Grudziądz
    Auto
    AlfaRomeo 156 (Sport Pack 2) 1.8 T.S 16V 2000r.
    Czas spędzony na forum
    1 d 23 h 7 m

Domyślnie

Masz 4 wtryskiwacze od gazu. Z nich wychodzą gumowe przewody w stronę silnika. Weź kombinerki i po ściskaj każdy z nich po kolei. Jeżeli na ściśniętym którymś przewodzie obroty silnika nie spadną tzn że wtryskiwacz (wtryskiwacze) do wymiany. Rób to wszystko na odpalonym silniku.
    Pozdrawiam

Mieszka w
    Auto
    Czas spędzony na forum
    57 d 2 h 20 m

Domyślnie

Dziś jednak pojechałem do gazowników i efekt - wymienione dwa wtryskiwacze, gdyż to one powodowały problemy. Dodatkowo wymienione zostały oba filtry gazu oraz czujnik temperatury gazu, który szwankował i pokazywał na komputerze ujemne wartości. Miałem fuksa bo akurat gdy byłem u gazowników posłuszeństwa odmówił czujnik położenia wału, który również został wymieniony. Całe szczęście, że padł u nich a nie gdzieś w trasie . Auto znowu śmiga na gazie bez szarpania, piszczenia od błędów itd.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar maybah
    Mieszka w
    Warszawa / Grudziądz
    Auto
    AlfaRomeo 156 (Sport Pack 2) 1.8 T.S 16V 2000r.
    Czas spędzony na forum
    1 d 23 h 7 m

Domyślnie

Czyli miałem rację

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)