Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale LPG Zone - Wszystko co wiąże się z instalacjami LPG - wybór odpowiedniej instalacji, montaż, problemy, serwisowanie, porady nt. użytkowania w danym modelu Alfy Romeo, uwagi, kalibracja, strojenie itd.
    Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 SW 2001 2.5 V6
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    6 h 6 m

Domyślnie Jaka instalacja LPG do 156 SW 2.5 V6

Witam Szanownych Kolegow,

Prosba o pomoc w dopasowaniu odpowiedniej instalacji LPG do mojej 156 SW 2.5 V6 z 2001 roku. Autko ma obecnie przejechane 219 400 km i bedzie uzywane do jazdy po trasie Lodz - Bratyslawa - Lodz (okolo 1 200 km). Pytanie, czy instalacja LPG w 156 z tym silnikiem sprawdza sie. Z jakich podzespolow dobrac odpowiednie komponenty calej instalacji.

Dziekuje za pomoc i pozdrawiam - Mucka

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar mati7700
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    AR 156 1.8 TS 99r + LPG Alfa 1.9 147 JTD 16v
    Czas spędzony na forum
    6 d 8 h 24 m

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    AR 156 2.5 V6 1999
    Czas spędzony na forum
    5 d 22 h 56 m

Domyślnie

LPG sprawdza się bardzo dobrze, generalnie V6 są przyjemne z kilku względów.*

Instalacja tylko sekwencja, tutaj szkół jest kilka ale graty dość dobre muszą być. Elektronika sprawdzona przez kilku forumowiczy to Stag 300-6, wtryskiwacze w zależności od budżetu - lepiej to hana H2000 zielona jako pojedyncze wtryski, jak taniej to podobnie 6x MagicJet na dyszy 2.4mm. Reduktor też różnie - może być KME Gold, ja mam Skorpiona GT i też spokojnie auto obrabia.*

Użytkownik Rowerzysta Avatar Walsh 156
    Auto
    AR 156 2.5 V6 24v 190KM sport pack
    Czas spędzony na forum
    1 d 20 h 3 m

Domyślnie

To V6 bardzo dobrze znosi lpg, tak jak kolega wyżej pisze tylko sekwencja . Ja mam instalacje KME , parownik KME reszta gratów Tomasetto i Valtek , wtryski Valteki . Sprawdza sie bdb... Kolega ma stag 300 i chwali sobie . W przyszłości może zmienie wtryski na Medżiki , ale póki co jestem bardzo zadowolony .

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 SW 2001 2.5 V6
    Czas spędzony na forum
    6 h 6 m

Domyślnie

Dziekuje Kolegom za wpisy. Czy wasze V6 na instalacji sekwencyjnej oczuwaja spadek mocy? Rowniez, w jakim stopniu zmienilo sie spalanie? Ile kosztuje serwisowanie zainstalowanej instalacji gazowej i jak czesto w trakcie roku trzeba taki serwis wykonac?
    Nawiazujac do artykulu, jest w nim napisane o instalowaniu malej instalacji gazowej o pojemnosci 35l. Poniewaz w mojej 156 SW bez kola zapasowego jest malo miejsca zaintresowalo mnie poszukanie innego rozwiazania. Czy znacie moze inne miejsce w ktorych mozna zainstalowac gaz? Jezeli tak, to prosba o podanie jakie i czy sa one bezpieczne podczas wypadkow na drodze. Bardzo dziekuje za pomoc w temacie.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    AR 156 2.5 V6 1999
    Czas spędzony na forum
    5 d 22 h 56 m

Domyślnie

Cytat Napisał Muciek156SW Zobacz post
    Czy wasze V6 na instalacji sekwencyjnej oczuwaja spadek mocy?
    Moja nie odczuwa, a dupohamownia mówi nawet, że jest minimalnie lepiej. Jak najbardziej jest to możliwe, a spadek mocy to wada instalacji I i II generacji, częściowo także III jeśli jest złożona na złych gratach. Generalnie mówiąc to, jak będzie się sprawować instalacja zależy wprost od ceny podzespołów, co nie znaczy że najdroższe jest najlepsze. Parownik o odpowiedniej wydajności, krótkie wężyki do kolektora, dobrze nawiercone wkrętki (w podstawie wtrysków a nie w barany) i odpowiedniej wydajności wtryskiwacze załatwiają sprawę. Miedź może być 6mm - u mnie na takiej nie ma problemów ze spadkami ciśnienia czy wydajnością, ale jak montujesz nowy gaz od razu dać 8mm.*

Reasumując: dobre graty zapewniają taką samą przyjemność z jazdy bez szkody dla silnika i kieszeni kierownika

w jakim stopniu zmienilo sie spalanie
    *Nie zmieniło się, jeśli już to niezauważalnie. W cyklu 60% trasa 40% miasto spalanie mam na poziomie 11l gazu, ale można zejść mniej. Zalezy jak kto jeździ. Tutaj także zasada, że inwestycja w lepsze graty opłaci się przy tankowaniu.

Ile kosztuje serwisowanie zainstalowanej instalacji gazowej i jak czesto w trakcie roku trzeba taki serwis wykonac?
    Generalnie serwis wykonujesz raz w roku, przed badaniem technicznym. Wymieniasz filtry fazy ciekłej i fazy lotnej oraz sprawdzasz ustawienia. To wszystko.*
    Cena? Komputer 30-50zł, filtr ciekły kilka złotych, filtr lotny od 10 do 50zł zależy jaki, czy zmieniasz calość czy tylko wkład itp. Generalnie w 100zł się zamkniesz.*

Inna sprawa, że jeśli instalacja jest za słaba albo źle zamontowana, to na serwisie spędzisz więcej czasu i szukając usterek wydasz więcej pieniędzy - po raz kolejny opłaca się na początek dać 500zł więcej i potem zapomnieć o gazie.

Poniewaz w mojej 156 SW bez kola zapasowego jest malo miejsca zaintresowalo mnie poszukanie innego rozwiazania. Czy znacie moze inne miejsce w ktorych mozna zainstalowac gaz? Jezeli tak, to prosba o podanie jakie i czy sa one bezpieczne podczas wypadkow na drodze.
    1. Butlę montujesz albo troidalną w koło zapasowe (we wnęce bagażnika, pod samochodem jeśli tam jest miejsce na koło) albo dajesz do bagażnika butlę typu walec. Rozmiar butli i typ najlepiej określisz wspólnie z instalatorem, zależy to od możliwości zamontowania i Twojego wyboru.
    2. Wszystkie butle sa bezpieczne jeśli zostały prawidłowo zamontowane. Podczas wypadku nie słyszałem, żeby kiedykolwiek coś stało się z butlą gazową. Na prawdę ciężko jest ją zniszczyć. Instalacja posiada też zabezpiezeczenia dzięki którym nawet jak urwą się przewody doprowadzające gaz z butli to wypływ gazu samoczynnie się zamknie.

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    156 SW 2001 2.5 V6
    Czas spędzony na forum
    6 h 6 m

Domyślnie

Dcfan - jestem naprawde pod wrażeniem informacji które uwzgledniles w Twoim poscie. Ja niestety nie posiadam takiej wiedzy na temat instalacji LPG. Dzisiaj wykonalem kilka telefonow z polecen do zakladow ktore zajmuja sie zakladaniem gazu. Cena calosci w wiekszosci miejsc wyniosla 2 700 pln co wedlug mnie nie jest duzo. W ten poniedzialek zabieram moje autko do garazu specializujacego sie w Fiat / AR na drobne naprawy. Popytam u nich o referencje w celu instalacji LPG. Chcialem Ciebie prosic o przysluge. Jak juz znajde odpowiednie miejsce do instalacji to czy bylbys w stanie zadzwonic i dowiedziec sie czy sposob instalowania jest taki o jakim piszesz? Troche obawiam sie instalacji gazowej, choc chyba za bardzo sie tym przejmuje.

Jestem pod wrazeniem jakie spalanie osiagasz w cyklu mieszanym. Ja od kiedy wrocilem do Polski to jezdze Nissan Primera z 1992 roku. Na pelnej butli (39 litrow) maksymalnie udalo mi sie zrobic 440 km (na trasie Mielec - Warszawa - Lodz). To bylo rok temu. Teraz jestem bardzo szczesliwy jak uda mi sie zrobic 340 km butli. A silnik w Nissanie to jest 1.6 LX wiec moje spalanie jest bardzo przyblizone do tego co Ty wyciagasz swoim samochodem.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    156 3.0 V6 24V ------------------ GT 3.2 V6 24V
    Czas spędzony na forum
    22 d 12 h 29 m

Domyślnie

Cena calosci w wiekszosci miejsc wyniosla 2 700 pln co wedlug mnie nie jest duzo.
    Takim propozycjom mów od razy stanowczo NIE!!! - nie da się za 2700zł kupić dobrych gratów do V6 i jeszcze zarobić na ZUS przy tym, więc pomyśl co wkładane jest pod maskę i jak starannie ;]
    156 3,0 V6 24V Q2 231KM@288Nm <= było, ale będzie więcej nadal z 3.0 V6 N/A - kiedyś dupowóz obecnie trackday funcar w nieustającej przebudowie
    AR GT 3.2 V6 24V - dailycar/koszyk na zakupy żony ;]

Fabryczne blokady rozrządu 2.5/3.0 V6 24V, 3.2 V6 24V - możliwość wypożyczenia.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Walsh 156
    Auto
    AR 156 2.5 V6 24v 190KM sport pack
    Czas spędzony na forum
    1 d 20 h 3 m

Domyślnie

Jak najbardziej da sie za takie pieniadze zamontowac niezłą sekwencje ... nie trzeba placic po 4,5 tys aby miec dobra sekwencje lpg , trzy lata temu moze tak ale nie teraz . 2.600 - 3.300 to cena optymalna dyktowana przez większość warsztatów w mazowieckim .

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    AR 156 2.5 V6 1999
    Czas spędzony na forum
    5 d 22 h 56 m

Domyślnie

NIestety, GrzesiekK. ma rację. Ja instalując sam sekwencję dałem za same graty niecałe 1400zł (a wtryski mam magic jest czyli budżetowo). Dodając do tego butlę i wielozawór, które miałem robi nam się już 1800-1900. Za montaż zostaje 500-600zł minus podatek. Plus jeszcze zus itp - zarobek rzędu 200zł a to średnio się opłaca.*

Muciek, jak wybierzesz coś wal na forum, popytamy, ale przez telefon to mogę Ci sprzedac słonia w karafce na złotym łańcuszku. Wyciągnij konkretnie na jakich gratach będą to robić a najlepiej zaloguj się na lpg-forum.pl i w dziale "Zlecę" napisz, o co chodzi. Tam znajdzie się kogoś solidnego i w dobrej cenie.*

Co do spalania - kiedy w nissanie wymieniałeś filtry od gazu, świece, kable zapłonowe, filtr powietrza? Sonda lambda działa? Byłeś na regulacji instalacji? Spalanie samo z siebie nie wzrasta, ale zależy od wielu czynników i niestety trzeba o to dbać. Dodatkowo primera to ciężkie auto i silnik 1.6 nie robi w nim szału. Trzeba go wysoko kręcić i używać pedału gazu, żeby to jakoś jechało. Dużego silnika nie trzeba tak gonić, ja w normalnej jeździe rzadko kiedy muszę ponad 2.5tys obrotów silnik wyciągać w alfie - po prostu dobrze jedzie i tyle. Dodatkowo, masz tutaj 6 biegów co też wpływa na ekonomię.*

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

instalacje gazowe używane 2.5 6v

koszt dobrej instalacji do 24.v6

do gazu lepszy v6 czy v24

autogaz wymiary kola zapasowego w alfie romeo 156 2.5v6

koszt instalacji do v6

instalacja gazowa do v6 2.5

lpg jaka instalacja forum

jaka instalacja lpg do v6

Zakładki

Uprawnienia