Witam !
Założyłem w zeszłym tyg. nowa instalacje LPG - sekwencja
Alfa 1.6 16V 2001r.
reduktor - TOMASETTO
układ - STAG 4
listwa wtrys. VALTEK z tego co wyczytałem nie zbyt nadawająca sie ze wzgledu chyba na późny moment wtrysku, chyba tak ?
i teraz mam takie coś ze jadę na benzynie jest ok w momencie przełączenia na gaz następuje tak jakby zwolnienie auta i strasznie zamula go kurcze pedał do dechy i max 110 km/h ,oraz wyskakuje motor system failure czy coś tam, podjechałem do mistrza który mi zakladał ,podlączył tam do swojego komputerka i wyskoczyło nie powiem dokładnie... ale coś z wtryskami .
Czy przy założeniu gazu, musze koniecznie wymienić świece i przewody zapłonowe ? bo tak chodząc po forum wnioskuję i wydaje mi się że to moze być to ,ale chciałbym się upewnić ,bo po co wydawać kase na marno. Czekam na odp. i ewentualne pokierowanie co mam zrobic
![]()
Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez Omar ; 19-10-2011 o 12:43

Do gazu sa zalecane swiece z jednym tym dinksem - zarnikiem. Glowna sprawa to wtryski, sterownik to jeden ch* jaki wrzucimy, wszystkie dzialaja przeciez tak samo. Potem tylko dobre ustawienie na kompie i powinno smigac.

i wywal te wtryski bo to szajs jest![]()

ja bym zrobiła tak; wtryski i wszystko bym zostawiła i wykonała następujące czynności( wtykaj łeb w kompa macherów lpg): pierwsze należy zrobić kalibrację sprawdź czy jest napisane na koniec kalibracja ok,drugie mogli pomylić kolejność wtrysków jest taka zasada dany wtrysk benzyny to dany wtryskiwacz lpg , stag 4 ma taką funkcje że możesz włączać poszczególne wtryski włącz pierwszy gazowy i zobacz czy pracuje poprawnie jeśli nie zamieniono itd z drugim,trzecim,czwartym.Jeśli to jest ok.Przystąp do ustalenia która świeca lub cewka nie pracuje poprawnie,weź laptopa i zrób próbę drogową załączaj poszczególne cylindry pierwszy itd.Jak ustalisz który cylinder szarpie zamień świecę, przewód i cewkę od innego cylindra który pracował poprawnie przez to sprawdzisz czy to Twój układ zapłonowy czy inst lpg. aleluja .daj znać jak poszło
---------- Post added at 11:52 ---------- Previous post was at 11:51 ----------
ja bym zrobiła tak; wtryski i wszystko bym zostawiła i wykonała następujące czynności( wtykaj łeb w kompa macherów lpg): pierwsze należy zrobić kalibrację sprawdź czy jest napisane na koniec kalibracja ok,drugie mogli pomylić kolejność wtrysków jest taka zasada dany wtrysk benzyny to dany wtryskiwacz lpg , stag 4 ma taką funkcje że możesz włączać poszczególne wtryski włącz pierwszy gazowy i zobacz czy pracuje poprawnie jeśli nie zamieniono itd z drugim,trzecim,czwartym.Jeśli to jest ok.Przystąp do ustalenia która świeca lub cewka nie pracuje poprawnie,weź laptopa i zrób próbę drogową załączaj poszczególne cylindry pierwszy itd.Jak ustalisz który cylinder szarpie zamień świecę, przewód i cewkę od innego cylindra który pracował poprawnie przez to sprawdzisz czy to Twój układ zapłonowy czy inst lpg. aleluja .daj znać jak poszło
---------- Post added at 12:00 ---------- Previous post was at 11:52 ----------
Jeszcze jedno jak chcesz sprawdzić reduktor wydajność to weź laptopa i montażystę wyjedz na drogę w stagu4 na górze prawy róg jest odczyt ciśnienia jak pieprzniesz w pedał do 5tyś na drugim biegu ,trzecim i ciśnienie spadnie maksymalnie o około 0,3 bara od wartości roboczej (w stagu zapiasne jest to również) to ok jeśli bardziej jest problem ale nie koniecznie z reduktorem. Prześpię się ze swoim starym i wypytam go o szczegóły.

Ot . Baba z jajami.
( tylko można pozazdrościć)
Moja Bella

Zacznijmy od tego ze waldematy są syfiate, stawiam na źle powiercone dysze, butle zamontowanym do jazdy na wstecznym, i ogólnie za słaby reduktor.
@Maryla kolega pisze że silnik na Pb pracuje dobrze więc raczej bym nie szukał tutaj problemu choć bym tego nie wykluczył. Ale z racji na specyficzną budowę układu zapłonowego TS'a CF3 sprawdziłbym tylko ogólny stan świec i przewodów (co powinno być wykonane zaraz po zakupie)
Rozwiń temat... Teza dość odważna... Poparta testami?
Dodam że w zestawie denso 4 są "Iridium Power" a 4 "Platinum Power"...
Ostatnio edytowane przez Winiar00 ; 13-11-2011 o 21:42
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki