• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

LPG do Alfy Romeo Giulietta

Podłoga o 10 cm to też lipa, jakbyś napisał że Ci o nią chodzi to bym się nie czepiał. Zareagowałem tylko dlatego, że Twoja wypowiedź brzmiała jakbyś zagazował Giulię Q ;)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

ja taki efekt zauważyłem dopiero niedawno po dłuższej trasie bo w mieście to jest nie do wychwycenia .Po ponownym włączeniu zapłonu wskazówka wraca na miejsce. Wynikało by z tego że pływak w baku podaje realny poziom tylko po przekręceniu kluczyka , pozniej ecu oblicza zużycie na podstawie czasu wtrysków. Mała ciekawostka, u mnie wskazówka benzyny wróciła na miejsce jak S&S wyłaczył silnik i ponownie go uruchomił
Dokładnie tak jest[emoji3]

Podłoga o 10 cm to też lipa, jakbyś napisał że Ci o nią chodzi to bym się nie czepiał. Zareagowałem tylko dlatego, że Twoja wypowiedź brzmiała jakbyś zagazował Giulię Q ;)

Każdy widzi i słyszy to co chce a to już raczej Twój problem.
A co Twojego argumentu to mocno chybiony bo QV ma cięższy silnik i co za tym idzie auto jest mniej podatne na większy ciężar za tylną osią.
I wybacz ale g...o ci do tego jaką wyznaję filozofię co do wielkości butli w moim samochodzie.

Może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi z tym pływakiem i wskazaniami poziomu paliwa w Julce? Bo ja też mam LPG i nie mogę się połapać ile rzeczywiście mam tej benzyny?
Tak jak kolego opisał poniżej
Wynikało by z tego że pływak w baku podaje realny poziom tylko po przekręceniu kluczyka , pozniej ecu oblicza zużycie na podstawie czasu wtrysków. Mała ciekawostka, u mnie wskazówka benzyny wróciła na miejsce jak S&S wyłaczył silnik i ponownie go uruchomił

Tak jak kolego opisał poniżej

Ok, czyli tak naprawdę jak bym jechał cały czas na LPG to wskaźnik może stwierdzić, że już w ogóle nie mam benzyny i żeby dowiedzieć się jaki jest rzeczywisty poziom Benziny trzeba wyłączyć i włączyć auto i wtedy wskaźnik pokaże stan z pływaka tak?
Czy orientujecie się czy w wersjach po FL działa to tak samo?

Każdy widzi i słyszy to co chce a to już raczej Twój problem.
A co Twojego argumentu to mocno chybiony bo QV ma cięższy silnik i co za tym idzie auto jest mniej podatne na większy ciężar za tylną osią.
I wybacz ale g...o ci do tego jaką wyznaję filozofię co do wielkości butli w moim samochodzie.

Nie wiem skąd w moim poście wytrzasnąłeś Giuliettę QV. Co do Twojej filozofii to pozwoliłem sobie wyrazić tylko opinię, że w odniesieniu do 120 konnego, przednionapędowego kompaktu nie ma odniesienia.

odniesieniu do 120 konnego, przednionapędowego kompaktu nie ma odniesienia
Dalej mi odbierasz prawo do decydowania o moim samochodzie .Co z Tobą? Nie ogarniasz wolności wyboru ?
Swobody myślenia?

Dodatkowo, wydaje mi się, że dla nowoczesnych samochodów niemalże niezależnie od silnika (i piszę zupełnie poważnie) spalanie powinno być orientacyjnie podobne dla podobnych gabarytów pojazdów i stałej normalnej prędkość na autostradzie - np. 120 lub 140km/h.

Zapewne powinno, ale nie jest. Rozbieżności są spore, tak samo jak spore są różnice w konstrukcji silników o podobnej mocy np. 1.0 turbo vs 1.8 NA. Jest jeszcze coś - niektóre silniki są od początku konstrukcyjnie robione "pod osiągi", a inne "żeby jak najmniej palił". Do tego dochodzi różne w różnych autach zestopniowanie skrzyni biegów...
Jeśli konstrukcja jest taka sama to i owszem: dwa prawie identyczne silniki (konstrukcyjnie) 2.5 i 3.0V6 Busso, razem na trasie w takim samym aucie (166 automat)... spalanie równe. Pomimo różnicy w mocy i odrobinę w przełożeniu skrzyni. Ale dla odmiennych silników różnice bywają spore.

Zapewne powinno, ale nie jest. Rozbieżności są spore, tak samo jak spore są różnice w konstrukcji silników o podobnej mocy np. 1.0 turbo vs 1.8 NA. Jest jeszcze coś - niektóre silniki są od początku konstrukcyjnie robione "pod osiągi", a inne "żeby jak najmniej palił". Do tego dochodzi różne w różnych autach zestopniowanie skrzyni biegów...
Jeśli konstrukcja jest taka sama to i owszem: dwa prawie identyczne silniki (konstrukcyjnie) 2.5 i 3.0V6 Busso, razem na trasie w takim samym aucie (166 automat)... spalanie równe. Pomimo różnicy w mocy i odrobinę w przełożeniu skrzyni. Ale dla odmiennych silników różnice bywają spore.
Pełna zgoda co do innego projektowania silników, ale, ale...
Piszemy tutaj o normalnych samochodach (czyli wszystkie RS6, Giulie 510HP, GTR i podobne baardzo rzadkie samochody są poza rozważaniami). Jeżeli weźmiemy nawet silnik 3.0 np. 265KM w Z4, i silnik 1.4 120KM w Julce, to będą palić bardzo podobnie przy tych 120-140km/h. Przełożenia oczywiście mają znaczenie, ale nie aż takie krytyczne i mogę to spokojnie dowieść :)

- - - Updated - - -

PS Dla przykładowego silnika o momencie maksymalnym 145Nm (pierwszy lepszy benzynowy z brzegu) zmiana z 4000rpm i 60Nm na 3000 rpm i 80Nm daje około 12%. Więc coś faktycznie jest.
Myślę, że jednak jest to jakaś różnica, ale zdecydowanie nie drastyczna (a jednak zmiana przełożenia stosunkowo duża).

Pełna zgoda co do innego projektowania silników, ale, ale...
Piszemy tutaj o normalnych samochodach (czyli wszystkie RS6, Giulie 510HP, GTR i podobne baardzo rzadkie samochody są poza rozważaniami). Jeżeli weźmiemy nawet silnik 3.0 np. 265KM w Z4, i silnik 1.4 120KM w Julce, to będą palić bardzo podobnie przy tych 120-140km/h. Przełożenia oczywiście mają znaczenie, ale nie aż takie krytyczne i mogę to spokojnie dowieść :)

- - - Updated - - -

PS Dla przykładowego silnika o momencie maksymalnym 145Nm (pierwszy lepszy benzynowy z brzegu) zmiana z 4000rpm i 60Nm na 3000 rpm i 80Nm daje około 12%. Więc coś faktycznie jest.
Myślę, że jednak jest to jakaś różnica, ale zdecydowanie nie drastyczna (a jednak zmiana przełożenia stosunkowo duża).

Muszę zmierzyć w moim spalanie przy 140km/h bo wydaje mi się że jest z litr mniej od tego co podawaliscie dla Julki. Ale mogę się mylić. Litr to już dużo IMO, bo to ponad 10%. Z tymi silnikami 'pod osiagi' nie miałem na myśli aż tak egzotycznych konstrukcji. Silniki Alfy od zawsze miały osiągi na pierwszym miejscu (przynajmniej benzyny na pewno) a oszczędność na dalszych, czego nie można powiedzieć o większości producentów.

Ja też się srogo zdziwiłem, jak po wyruszeniu w pierwszą dalszą trasę zauważyłem jak szybko "ubywa" mi benzyny w baku. Już miałem myśli, że ta instalacja działa tak jak w tfu tfu tsi i tym podobnym dziadostwie. Jednak po tankowaniu gazu i odpaleniu ponownym auta, poziom benzyny powrócił do normy ;) Jednak w Grande Punto nie występuje takie zjawisko, w innych Fiatach też się nie spotkałem.

Realnie wyszło mi 12l /100km przy 140km/h licznikowo ( czyli rzeczywista 135) na tempomacie. Benzyny przy tej prędkości bierze mi 9.0 l.

Specjalnie dziś sprawdzałem: temp. 0 st., pogoda ładna (sucho), Mazda 3 165KM (2.0 benzyna NA) tempomat 140km/h, spalanie 7.7 Pb98. Skrzynia manual 6.
To a propos współczesnych silników które przy tej samej prędkości spalanie mają podobne - dla mnie podobne spalanie to +/- 0.3 litra.
Zauważyłem to przy wielu benzynach AR: włosi nigdy nie liczyli się ze spalaniem, chodzi im głównie o osiągi. Potwierdza to powyższe porównanie. Teoretycznie silnik 1.4 turbo powinien palić mniej. Przede wszystkim w mieście, ale tu trudno zmierzyć. Ja w Poznaniu mam 8.5 średnią, ale zasymulowanie identycznych warunków pomiaru jest praktycznie niemożliwe, więc tutaj nie porównamy.

Nie wiem czy ma sens porównywanie zupełnie różnych konstrukcji a już tym bardziej spalania silnika doładowanego z wolnym ssakiem. Jest takie powiedzenie " turbo żyje , turbo pije.... "

Nie wiem czy ma sens porównywanie zupełnie różnych konstrukcji a już tym bardziej spalania silnika doładowanego z wolnym ssakiem. Jest takie powiedzenie " turbo żyje , turbo pije.... "

To w ramach tej dyskusji z RalfPi:

Dodatkowo, wydaje mi się, że dla nowoczesnych samochodów niemalże niezależnie od silnika (i piszę zupełnie poważnie) spalanie powinno być orientacyjnie podobne dla podobnych gabarytów pojazdów i stałej normalnej prędkość na autostradzie - np. 120 lub 140km/h.

Każde porównanie (w miarę sensowne - np. podobne gabaryty (współczynnik Cx oraz powierzchnia samochodu), podobne warunki pracy, nowoczesne konstrukcje i podobne przełożenia) jest np. dla mnie ciekawe. Oczywiście porównanie 2.9 V6 Biturbo z Maluszkiem (26KM?) przy prędkości autostradowej 200km/h ma sens mocno ograniczony :) , ale żarty na bok.

Pisaliśmy o prędkościach autostradowych, bo taki test jest zdecydowanie bardziej miarodajny, dla każdego z nas dość łatwy do wykonania. Drugim wykładnikiem może być spalanie określone przez producentów samochodów przy pomocy konkretnych cyklów (ale chyba zdecydowana większość z Tu Obecnych nie ufa tej metodzie). Trzecim sposobem są statystyki "internetowe" (ale tu z kolei możemy mówić o uśrednionym spalaniu).

Nie widzę specjalnie przeciwwskazań do porównanie np. 1.4TB 120KM w LPG do wolnossących np. 1.4 100KM lub np. 2.0 155KM, czy nawet 2.5 218KM.

Alfa romeo giulietta 1.4 ma 2011 lpg?

Cześć,
potrzebuje fachowej porady jaka instalacja najlepsza będzie dla mojego auta, jaki jest jej koszt? Niestety jestem tutaj nowa, jestem babą i nie muszę chyba dalej tłumaczyć :) dzięki

Cześć,
potrzebuje fachowej porady jaka instalacja najlepsza będzie dla mojego auta, jaki jest jej koszt? Niestety jestem tutaj nowa, jestem babą i nie muszę chyba dalej tłumaczyć :) dzięki
Uzupełnij profil.
Napisz skąd jesteś będzie łatwiej Cię skierować do fachmanów.
Ewentualnie lektura lpg forum w dziale polecane zakłady

czyja Julka była dzisiaj robiona w LTA Polonia?

znaki szczególne: blachy z łódzkiego, czerwona w manualu z vialle liquidsi, 1.4 tbi z podwójnym wydechem

szukam kontaktu do tej osoby, ktokolwiek widział ktokolwiek wie?

Ostatnia edycja:
pozwolę sobie również tutaj, może ktoś mi pomoże:

czyja Julka była dzisiaj robiona w LTA Polonia?

znaki szczególne: blachy z łódzkiego, czerwona w manualu z vialle liquidsi, 1.4 tbi z podwójnym wydechem

szukam kontaktu do tej osoby, ktokolwiek widział ktokolwiek wie?

Amortyzatory
Powrót