Alfa 156 na ciekły gaz i Duży problem.

ROMEO156

Nowy
Auto
ALFA 156 ZASILANA CIEKŁYM GAZEM
Hejo!Zakupiłem Alfe 156 z silnikiem 1600cm z zamontowaną oryginalnie holendreską gazownią V generacji,czyli na ciekły gaz.
Problem polega na tym że ajk jest silnik zimny to po lekkim nagrzaniu przechodzi z benzyny na gaz,ale jak się zagrzeje mocniej to niestety na gazie nie chodzi!Czy któryś z alfaholików spotkał się z takim przypadkiem albo ma wiedzę co może być tego przyczyną?
Pozdro dla wszystkich.
ROMEO156

Każdy gaz LPG w butli jest ciekły a Ty masz instalację "wtrysku w fazie ciekłej". Co to znaczy, że na gazie nie chodzi? Gaśnie, przerywa, nie ma mocy?

Po 1,tak,gaz jest podawany ciekły,czyli nie ma parownika.A objawy?Np rano na zimnym odpala na benzynie i tak jak powinno być,po lekkim nagrzaniu przechodzi na gaz i można jechać na nim i z pełną mocą.Ale problem się zaczyna po większym rozgrzaniu silnika.Wtedy auto gasnie i tylko jazda na benzynie.Czasami można go jeszcze uruchomić i przejdzie na gaz ale tylko na wysokich obrotach ale i tak po chwili gaśnie.
To tyle co do objawów.
Pozdro ROMEO156

A czy ktoś się orientuje czy jest w tej instalacji jakiś czujnik temperatury?Jeśli tak to gdzie się znajduje?Bo tak się zastanawiam czy to nie jakiś czujnik temp.ma wpływ na to co się dzieje w mojej alfie...

Instalacja Vialle korzysta z czujnika silnika. Popatrz sobie na wiązkę do niego, na pewno gdzieś jest podłączony dodatkowy kabel idący z centralki. Jego uszkodzenie może powodować taki cyrki. Jeśli to nie czujnik to do sprawdzenia wtryski i to co ja obstawiam i jest standardem w tych instalacjach - pompa w butli Ci pada

Dzięki bardzo za info.Ale jeśli to faktycznie pompa to czy można ją regenerować czy tylko nówka?

Za nówkę zapłacisz wartość całego auta. Regeneracja ok 800zł, jak masz "zdolności manualne" to koszt części (3 łozyska, filtr, olej) to ok 100-150zł

Amortyzatory
Powrót