Witam
Mam ogromną prośbę do Was, potrzebuje samochód ktory zawiezie mnie do ślubu w najbliższa sobote, ponieważ ten którym miałem jechać wczoraj miał stłuczke i zostawił mnie na lodzieŚlub i wesele będą w okolicach Kryspinowa, samochód byłby potrzebny tak od 14 do 18 max. Najlepiej gdyby to była 159 lub 166 ewentualnie 156 po fl. Oczywiscie nie za darmo
Bardzo prosze o pomoc bo sprawa jest pilna...
gg 1929574
Pozdrawiam
Paweł
może moja bella ci przypasuje? podaj emila to ci pare fotek wrzuce bo tutaj nie umię.
Ostatnio edytowane przez drobiazdzek ; 18-08-2010 o 09:44

odbiegając od tematu - nie zostawiaj tego tak i domagaj się od gościa rekompensaty bo gdybyś ty zrezygnował na pewno zaliczka by przepadła
jeżeli rezygnuje "sprzedający" ( w tym przypadku usługę ) to zwraca zaliczkę x 2 zgodnie z prawem
o ile oczywiście masz jakiś kwit na to
a drobaizdzek ma ładniutką 166![]()
foty wysłane!!!
bocian jak zwykle ma rację, chyba że był to układ koleżeński i pech tak chciał...
---------- Post dodany o godzinie 10:22 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:20 ----------
dzięki bocian:-)

pinć złotych
odrobisz w polu
haa...

no własnie byl to koleżeński układ i nie było żadnych zaliczek, no ale tak wyszło niestety
Dzięki Drobiazdzek za fotki , rzeczywiscie bardzo ładna jest ta Twoja 166Jeżeli możesz zawieźć mnie nią do ślubu to wyślij mi Twoj nr tel na maila to zadzwonie i dogadamy wszystko
![]()
697608407

Tak na marginesie (szczególnie do bociana) sprawy losowe czyli inaczej stłuczka w pełni usprawiedliwiają niemożliwośc wywiązania się z umowy, a co do mechanizmu "przepadnięcia" pobranych ewentualnie wcześniej pieniędzy a konto wykonania jakieś usługi (czy też zwrotu) to mechanizm opisany przez bociana dotyczy wg prawa ZADATKU a nie zaliczki (a to bardzo istotna różnica)

idąc dalej - stłuczka była ale z winy tego z którym mieliśmy umowę - i co wtedy ?
nie wypnie się czynnikiem niezależnym od niego bo jego wina była
ale mniejsza o to - bo temat nie o tym
rzeczywiście - dokładnie chodziło o zadatek i tak jak piszesz ma to zasadnicze znaczenie
ZALICZKA
- po wykonaniu usługi zostaje wliczona w jej cenę,
- jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to zwracają one sobie wzajemne świadczenia, w tym także zaliczkę,
- jeśli umowę rozwiąże strona biorąca zaliczkę, jest ona zobowiązana do zwrotu pobranej zaliczki.
- jeśli umowę rozwiąże strona dająca zaliczkę może ona domagać się jej zwrotu.
ZADATEK
- jeśli umowa zostaje rozwiązana za zgodą obu stron, to zwracają one sobie wzajemne świadczenia, w tym także zadatek,
- jeśli umowa została wykonana prawidłowo, zadatek zostaje zaliczony w na poczet ceny,
- jeśli umowa nie została wykonana, z uwagi na rezygnację strony, która zadatek dała, zadatek przepada na rzecz biorącego zadatek,
- jeśli umowa nie została zrealizowana z przyczyn leżących po stronie biorącej zadatek, strona dająca zadatek może od umowy odstąpić i żądać zwrotu zadatku w podwójnej wysokości.
eot
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)
Zakładki