Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Małopolska i Górny Śląsk - Forum Alfaholików z Górnego Śląska (Katowice, Częstochowa, Sosnowiec, Gliwice, Zabrze, Bytom, Bielsko-Biała, Ruda Śląska, Rybnik) oraz Małopolski (Kraków, Tarnów, Nowy Sącz, Zakopane). W tym dziale dowiesz się o utrudnieniach na drogach oraz gdzie są najniższe ceny, gdzie znaleźć atrakcyjny nocleg i gdzie dobrze zjeść.
    Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    156 1.8TS 2000r + Liquid Propane Injection / Jeep Cherokee 4.0 Limited
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    1 d 12 h 52 m

Domyślnie

Cytat Napisał -BamBosZek- Zobacz post
    nie zachecaj do lamania prawa...
    Łamanie w zamian za łamanie tak nie boli. To właśnie Ci którzy utrudniają jazdę przepisowo jadącym, tworzą bałagan

EDIT:
    Cytat Napisał Adam$72 Zobacz post
    Bamboszek,kodeks drogowy mówi tak :
    6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości. Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo i - w razie potrzeby - zatrzymać się w celu ułatwienia wyprzedzania.
    no właśnie, ale niektórzy tego nie wiedzą
    Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 14-06-2010 o 21:12

diesel power http://je.pl/qeuy

2. # ADS
    Akwizytorka
    Mieszka w
    Milano

Hanys Romeo Avatar Adam$72
    Mieszka w
    SI
    Auto
    156 2.4TDI
    Czas spędzony na forum
    11 d 21 h 2 m

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    no właśnie, ale niektórzy tego nie wiedzą
    To niech sie dowiedzą:
    http://www.v10.pl/prawo/Kodeks,drogo...l#roz3oddzial6

Ale zeby nie było OT,to jak jechołech dziś fordem,to widziołech jakoś alfa chyba 145/146,nie wiem,koloru tyz nie pamietom,silnika tyz nie,tablic tyż nie(bez ramek),ale było to w Siemcach.W każdym razie pozdrawiom

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v
    Czas spędzony na forum
    11 d 13 h 58 m

Domyślnie

Cytat Napisał Adam$72 Zobacz post

Bamboszek,kodeks drogowy mówi tak :
    6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości. Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo i - w razie potrzeby - zatrzymać się w celu ułatwienia wyprzedzania.

Przyjacielu, innymi niech sie zajmie drogowka... kazdy kierowca wie ze tego nie mozna robic, ale pokazywac swoja bezmyslnosc nie jest rozwiazaniem...
    "Podrobione buty sa z zewnatrz jak oryginal...ale tylko z zewnatrz, podrobione GTA tez..."

Hanys Romeo Avatar Adam$72
    Mieszka w
    SI
    Auto
    156 2.4TDI
    Czas spędzony na forum
    11 d 21 h 2 m

Domyślnie

Przyjacielu:bezmyslnośc pokazuje ten,który łamie ten pkt KD który przytoczyłem.A drogówka,jak wiesz,zwykle jest tam ,gdzie nie powinna.Pzdr.

Użytkownik Romeo Pokaż na mapie Avatar wojtekml
    Mieszka w
    Chełm Śląski
    Auto
    alfa 147, 1.9 JTD 16V (175KM, 375Nm) 2004r
    Czas spędzony na forum
    6 d 22 h 2 m

Domyślnie

No to jak już "wyciągnęliście" ten kodeks, to pozwolę sobie przytoczyć art. 24 kodeksu drogowego, punkt 2 który mówi:
    2. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną ostrożność, a zwłaszcza bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub uczestnika ruchu. W razie wyprzedzania pojazdu jednośladowego lub kolumny pieszych odstęp ten nie może być mniejszy niż 1 m.
    Tu nasuwa się myśl, że wg. kodeksu wyprzedzający który dojeżdża mi zderzaka na 5cm i "wariuje" za mną chcąc mnie wyprzedzić, choć ma do tego dobre warunki już złamał przepisy i to jemu drogówka powinna "uciąć" jaja bo nie zachował dobrej odległości. Takiego to ja wolę zostawić w tyle, niech się rozwali z dala od mojej belli.
    I kto wie czy takie "wykroczenia" nie zaczynają sie właśnie od takich błahostek...

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Czas spędzony na forum
    1 d 12 h 52 m

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekml Zobacz post
    No to jak już "wyciągnęliście" ten kodeks, to pozwolę sobie przytoczyć art. 24 kodeksu drogowego, punkt 2 który mówi:

Tu nasuwa się myśl, że wg. kodeksu wyprzedzający który dojeżdża mi zderzaka na 5cm i "wariuje" za mną chcąc mnie wyprzedzić, choć ma do tego dobre warunki już złamał przepisy i to jemu drogówka powinna "uciąć" jaja bo nie zachował dobrej odległości. Takiego to ja wolę zostawić w tyle, niech się rozwali z dala od mojej belli.
    I kto wie czy takie "wykroczenia" nie zaczynają sie właśnie od takich błahostek...
    Ja tam się nie daję w tego typu sytuacjach.
    Po co takiemu mam dać satysfakcję, że się go przestraszyłem? ze mnie niby 'pogonił'?? Ja tam wolę zdjąć nawet nogę z gazu, chce to niech się kula powoli za Mną, dodatkowo naciskam na hamulec - raczej lekko, żeby tylko zaświecić stopem - NIE MA BATA żeby się za chwilę nie odkleił ze zderzaka

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v
    Czas spędzony na forum
    11 d 13 h 58 m

Domyślnie

Roger zycze Ci abys sie nigdy nie przejechal na tym... pozdrawiam
    "Podrobione buty sa z zewnatrz jak oryginal...ale tylko z zewnatrz, podrobione GTA tez..."

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Czas spędzony na forum
    1 d 12 h 52 m

Domyślnie

Cytat Napisał -BamBosZek- Zobacz post
    Roger zycze Ci abys sie nigdy nie przejechal na tym... pozdrawiam
    Ja zostane przy swoim i mimo wszystko bardziej życzył tego, tym którzy nie potrafią nie dać się sprowokować, i cisną na złamanie karku tylko dlatego że ktoś im siedzi na zderzaku
    ale to Twój (i innych) wybór jak postępujesz pod taką 'presją'

klekot ™ gorol Romeo Pokaż na mapie Avatar bocian
    Mieszka w
    SD
    Auto
    156 1.6 TS była ----------------- GT 1.9 JTD jest
    Czas spędzony na forum
    41 d 4 h 13 m

Domyślnie

pozdrawiam żonę kolegi z poprzedniej pracy - oliwkowa 147 SD :-)

p.s.
    nie przyspieszam jak jestem wyprzedzany
    -
    -
    -
    bo zawsze jadę 210 ( więcej nie mogę )
    ha ha ha

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V jest GC8
    Czas spędzony na forum
    15 d 13 h 44 m

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekml Zobacz post

Co za bzdura!

Art. 24 K.C. Pkt. 2.

Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną ostrożność, a zwłaszcza bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub uczestnika ruchu. W razie wyprzedzania pojazdu jednośladowego lub kolumny pieszych odstęp ten nie może być mniejszy niż 1 m.
    Niestety/stety jak pokazał kolega - każdy interpretuje kodeks na swój sposób, dlatego dochodzi do sporów.
    W tym przypadku, kierującego pojazdem, który "zbliżył się koledze na 5cm do zderzaka" w ogóle nie dotyczy Art.24, bo kierujący jeszcze nie rozpoczął manewru wyprzedzania.

A TERAZ POWRÓT DO TEMATU, bo pozdrowiłem "kolegę", a tu jak zwykle same "milicjanty" się znalazły i zaraz będzie temat "komu zabrać prawo jazdy, a komu zostawić"
    Osłony pod silnik AR 147/156/GT/GTA/Crosswagon
    http://www.forum.alfaholicy.org/czes...tml#post814896

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

Tagi dla tego tematu

Tagi użytkowników

witać sie

auto moto show sosnowiec 2012

alfa romeo policyjna

alfa romeo 159 policyjne

giulietta

auto moto show 2012 sosnowiec

Zakładki

Uprawnienia