Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 45
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale 159/Brera/Brera Spider - Forum Alfa Romeo 159 [2005-2012], Alfa Romeo Brera [2005-2010] i Alfa Romeo Spider [2006-2010]. W wymienionych modelach montowano silniki benzynowe: 1.8 MPi, 1750 TBi, 1.9 JTS, 2.2 JTS, 3.2 JTS oraz silniki diesla: 1.9 JTDm (120 i 150 KM), 2.0 JTDm, 2.4 JTDm.
    Użytkownik Romeo Avatar pafka
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Brera 1750 TBi
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    24 d 19 h 59 m

Domyślnie

Cytat Napisał Krajcok Zobacz post
    Jakim autem jezdziles wczesniej i ile ono palilo - dla porownania?
    Czwarty rok jeżdżę Oplem Tigrą 1.6, 106 KM. Średnie spalanie w trasie to 6,3 l (mój rekord to 5,2 l). Auto dużo słabsze, dużo lżejsze, ale nigdy nie byłem w trasie zimą, a ta pierwsza podróż Brerą była właśnie zimą. Liczyłem się z tym, że dane producenta są zbyt optymistyczne, ale spalanie rzędu 7 l w trasie wydawało mi się całkiem realne. No cóż, pojeżdżę trochę więcej to zobaczymy czy da się zejść trochę niżej z tym spalaniem...

210 KM @ 5416 Rpm, 344 Nm @ 2823 Rpm
    Brera. Puro spirito Alfa.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159/Brera
    Czas spędzony na forum
    24 m

Domyślnie

Cytat Napisał pafka Zobacz post
    Czwarty rok jeżdżę Oplem Tigrą 1.6, 106 KM. Średnie spalanie w trasie to 6,3 l (mój rekord to 5,2 l). Auto dużo słabsze, dużo lżejsze, ale nigdy nie byłem w trasie zimą, a ta pierwsza podróż Brerą była właśnie zimą. Liczyłem się z tym, że dane producenta są zbyt optymistyczne, ale spalanie rzędu 7 l w trasie wydawało mi się całkiem realne. No cóż, pojeżdżę trochę więcej to zobaczymy czy da się zejść trochę niżej z tym spalaniem...
    Brera nie jest lekkim autem wiec swoje pali.
    2.4JTDM srednio mozna okreslic na 8 litrow. Przy delikatnej jezdzie da sie zrobic 7, ale 6.5 jest juz na prawde wyzwaniem. Moim zdaniem dieslem w Brerze trudno jest zejsc ponizej 7 (zakladam spokojna jazde).

W 1.9JTDM (w 159) spalanie okrelic moge na ok. litr nizsze niz w 2.4.

Benzynowy 1.8TBI jest pewnie lzejszy od 2.4JTDM ale mysle ze 8 litrow to dobry wynik jak dla tego auta. Nizszego spalania raczej bym nie oczekiwal.

Trudno takim autem toczyc sie na luzie ale nie mam tu na mysli jazdy z wyscigami od swiatel do swiatel.

Aby jednak nauczyc sie ekonomicznej jazdy trzeba sie oswoic z silinikiem - najlepiej chyba obserwowac spalanie srednie i chwilowe. Po to, aby zrozumiec np. ze przy ok 90km/h najekonomiczniej jest na 4 biegu (wcale nie na 5 czy 6).

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Brera 1750 TBi
    Czas spędzony na forum
    24 d 19 h 59 m

Domyślnie

Cytat Napisał murder Zobacz post
    Aby jednak nauczyc sie ekonomicznej jazdy trzeba sie oswoic z silinikiem - najlepiej chyba obserwowac spalanie srednie i chwilowe. .
    Brera jest moim pierwszym autem z komputerem pokładowym, i praktycznie cały czas obserwowałem to co jest na nim wyświetlane. Najbardziej mnie zdziwiło spalanie chwilowe na 1 i na 2 biegu, przy spokojnej jeździe komputer pokazywał kilkanaście litrów - w momencie wrzucenia 3 spalanie spadło o kilka litrów. Zdziwiony również jestem, że przy hamowaniu silnikiem komputer pokazuje spalanie 2,0 litry, a np. w Tigrze (i w wielu innych autach) rzekomo silnik w takiej sytuacji ma spalanie 0,0.
    Po to, aby zrozumiec np. ze przy ok 90km/h najekonomiczniej jest na 4 biegu (wcale nie na 5 czy 6).
    Też o tym słyszałem, będę musiał to wybadać.

Użytkownik Romeo Avatar Krajcok
    Mieszka w
    Oberschlesien
    Czas spędzony na forum
    2 d 21 h 46 m

Domyślnie

Aby jednak nauczyc sie ekonomicznej jazdy trzeba sie oswoic z silinikiem - najlepiej chyba obserwowac spalanie srednie i chwilowe. Po to, aby zrozumiec np. ze przy ok 90km/h najekonomiczniej jest na 4 biegu (wcale nie na 5 czy 6).
    Bylo juz na ten temat, to co piszesz nie jest prawda, a juz na pewno w odniesieniu do turbodiesla, ktory zdecydowanie ekonomiczniejszy bedzie na V przy tej predkosci *

* - nie dotyczy jazdy pod gore, tylko spokojnej z utrzymywaniem stalej predkosci
    Krajcok
    GT JTD Q2
    XKR 4.0 V8 kompressor

Użytkownik Romeo Avatar Pawcio
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 24v
    Czas spędzony na forum
    4 d 21 h 57 m

Domyślnie

Jedną z podstaw eco-drivingu jest, najwyższy bieg i niskie obroty,przy oczywiście spokojnej jeździe!

Użytkownik Embrion Avatar Peti
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    159 2.0 jtdm '11
    Czas spędzony na forum
    13 h 35 m

Domyślnie

Moje spostrzeżenia po 2500km w Brerze TBi są następujące:

- 100% miasto - 12,5 l/100km
    - trasa max. 100 km/h, BARDZO płynna jazda na wysokich biegach - rekord 7,6 l/100km, zazwyczaj koło 8,5 l/100km
    - trasa "normalna" - ok 10-11 l/100km

Opony zimowe 215/55/17.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    159/Brera
    Czas spędzony na forum
    24 m

Domyślnie

Cytat Napisał Pawcio Zobacz post
    Jedną z podstaw eco-drivingu jest, najwyższy bieg i niskie obroty,przy oczywiście spokojnej jeździe!
    Tak, taka jest teoria.
    W praktyce znaczenie ma takze charakterystyka konkretnego silnika.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Brera 1750 TBi
    Czas spędzony na forum
    24 d 19 h 59 m

Domyślnie

Cytat Napisał Peti Zobacz post
    Moje spostrzeżenia po 2500km w Brerze TBi są następujące:

- 100% miasto - 12,5 l/100km
    - trasa max. 100 km/h, BARDZO płynna jazda na wysokich biegach - rekord 7,6 l/100km, zazwyczaj koło 8,5 l/100km
    - trasa "normalna" - ok 10-11 l/100km

Opony zimowe 215/55/17.
    Muszę przyznać, że takie spalanie jest dla mnie bardzo optymistyczne! Z 7,5 l w trasie byłbym bardzo zadowolony, a w mieście marzy mi się nie przekraczać 13 l. Nie wiem gdzie dokładnie jeździsz w ruchu miejskim, ale coś mi się wydaje, że Twoje spalanie w mieście jest dla mnie nieosiągalne we Wrocławiu, ale mocno powiało optymizmem!

Użytkownik Romeo Avatar Pawcio
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 24v
    Czas spędzony na forum
    4 d 21 h 57 m

Domyślnie

Tak, taka jest teoria.
    W praktyce znaczenie ma takze charakterystyka konkretnego silnika.
    Owszem ma! Ale nie jest to istota rzeczy! Z każdym motorkiem można uzyskać niższe spalanie stosując kilka eco-drivingowych trików,oczywiście cudów nie osiągniemy!

Użytkownik Embrion Avatar Peti
    Mieszka w
    Starachowice
    Auto
    159 2.0 jtdm '11
    Czas spędzony na forum
    13 h 35 m

Domyślnie

Cytat Napisał pafka Zobacz post
    Muszę przyznać, że takie spalanie jest dla mnie bardzo optymistyczne! Z 7,5 l w trasie byłbym bardzo zadowolony, a w mieście marzy mi się nie przekraczać 13 l. Nie wiem gdzie dokładnie jeździsz w ruchu miejskim, ale coś mi się wydaje, że Twoje spalanie w mieście jest dla mnie nieosiągalne we Wrocławiu, ale mocno powiało optymizmem!
    Żeby nie było zbyt optymistycznie to zwróć uwagę, że te 7,6 l to był rekord przy wyjątkowo ekonomicznej jeździe, tak na dłuższą metę się*nie da chyba, że ktoś tak jak ja ma 16 punktów i do maja muszę jeździć zgodnie z przepisami . Jak wynika z mojego profilu jeżdżę w Starachowicach. Miasto małe, światła i korki sporadycznie, ale z drugiej strony krótkie odległości. Pewnie we Wrocku będzie trochę*gorzej ale 13 l wydaje się być w zasięgu.

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

silnik tbi

1750 tbi opiniealfa 159 tbisilniki tbisilnik skró tbialfa silnik 1.8 tbisilniki tbi opiniealfa romeo 159 silniki tbi opiniesilnik tbi alfaalfa 1750 tbi opiniealfa tbisilnik 1750 tbisilnik 1750 tbi opiniealfa 1750 tbi usterkialfa 159 1750 tbi testalfa 159 1 75 tbi oferty159 1750 tbi opiniealfa 159 1750 vs1750 tbi spalaniesilnik alfa 159 1750 opinie

Tagi dla tego tematu

Zakładki

Uprawnienia