Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24
Przeglądasz Forum Alfa Romeo - Alfaholicy. Wyświetlony wątek znajduje się w dziale Porady przy zakupie - Dział zawiera porady dotyczące zakupu Alfy. Nowe tematy w tym dziale wymagają akceptacji moderatora - zanim zadasz pytanie użyj opcji SZUKAJ.
    obserwator737
    Gość

Domyślnie

za to 2.0JTS w 156 i GT to jak najbardziej silnik AR z paskiem a nie z łańcuchem

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Murray
    Mieszka w
    Brańsk
    Auto
    ...Na zawsze Mazda 323 F BP i kiedyś Alfa Romeo159 JTS...
    Podziękowania za post / Lubię to
    Czas spędzony na forum
    1 d 16 h 46 m

Domyślnie

benzyniaki alf romeo 159 wszystkie są na łańcuchu a diesle na pasku to wiem. Co do nagaru to sam nie wiem czy JTS-ów 159-tki się nie bać ?? w ogóle to mało ich w Polsce. Dużo jest ropniaków.
    <<-<---Nicole Scherzinger - Don't Hold Your Breath--->->>

Użytkownik Romeo Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    www.forum159.com
    Czas spędzony na forum
    15 d 1 h 18 m

Domyślnie

Cytat Napisał Murray Zobacz post
    benzyniaki alf romeo 159 wszystkie są na łańcuchu
    Turbobenzyna TBi ma chyba jednak pasek zębaty
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 MTM (2009 - ....

Lewostronnym powolnojeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Pingwin
    Gość

Domyślnie

ale rozni mądrale nie polecają silnika 2.2 jts... już sam nie wiem....

obserwator737
    Gość

Domyślnie

bo 2.2jts w 159 zdaje się że sprawdza się średnio (waga auta) , z tego co wiem od kolegów z LT to lepiej do 159 pasuje jednak 2.4 na tańsze paliwko

Użytkownik Embrion Avatar Proboszcz
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    ALFA 156 2.0 JTS, MED711A001
    Czas spędzony na forum
    4 h 12 m

Domyślnie

Witam
    Chciałbym jeszcze raz poruszyć temat nagaru w silnikach 2.0 JTS. Jestem posiadaczem tego samochodu od niecałego roku i powoli zaczynam go poznawać, a jak wiadomo im głębiej w las tym ciemniej. Moje pytanie jest następujące: Czy ktoś już robił czyszczenie głowicy z tego, niby charakterystycznego dla JTS-ów nagaru? Jakie były objawy i ile to kosztowało ? Będę zobowiązany za dokładne informacje np. odnośnie zużycia oleju - ponoć nagar wzmaga zużycie oleju - ile zatem spalał przed a ile po czyszczeniu?
    Pełno tu widzę - jak to zresztą na każdym forum - wujków dobra rada, o czym niech świadczy choćby cytata z jednego z wcześniejszych postów: ,, Silniki JTS uznawane są za niezbyt udane .Oprócz problemów ze zbieraniem się nagaru na zaworach ,mają również kłopoty z trwałością łańcucha rozrządu '' - Pokażcie mi łańcuch rozrządu w moje alfie a będzie wasza.
    Stąd mój apel: bardzo proszę o wypowiedź praktyków, tych którzy mieli z tym do czynienia osobiście, a nie: słyszeli, wyczytali, wyszło im z równania, wywróżyli ....

Użytkownik Romeo Avatar rafter
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    www.forum159.com
    Czas spędzony na forum
    15 d 1 h 18 m

Domyślnie

Kolego Proboszcz zalecam z uwagą i zrozumieniem czytanie forum .
    To jest dział poświęcony modelowi 159 ,a temat dotyczy silników JTS stosowanych w tym konkretnym modelu , w każdym z tych silników stosowany był łańcuch rozrządu . Pozdr.
    AR 156 1.8 TS ( 2001-2006)
    AR 159 1.9 JTDM 16V ( 2006-2009)
    AUDI A5 MTM (2009 - ....

Lewostronnym powolnojeźdźcom mówimy kategorycznie NIE !!!

Użytkownik Embrion Avatar Proboszcz
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    ALFA 156 2.0 JTS, MED711A001
    Czas spędzony na forum
    4 h 12 m

Domyślnie

Sorry - pomyliłem tematy.
    Zwracam honor Tak to jest jak się ma otwarte 10 różnych tematów.
    A nawiasem mówiąc wyszukiwarka tutaj to raz, dwa potrafi człowieka wyprowadzić z równowagi - zwłaszcza okienko: "Weryfikacja obrazka"

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Łańcut
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.2 JTS
    Czas spędzony na forum
    N/A

Domyślnie

Posiadam JTS'a 2.2 rok czasu i mogę powiedzieć, że samochód sprawdza się idealnie. Oleju nie lubi pracuje równiutko. Pewnie jak stuknie mi 200tyś. to zrobię przegląd łańcucha Spalanie Hmm... samochód stanowczo nienawidzi podjazdów, a kocha trasy reaguje zużyciem adekwatnie do łapy Zauważam tendencję na forum do krytykowania JTS'a, pewnie z faktu że mało jest ich na rynku polskim i mało kto mógł się do nich przekonać, a naprawdę się sprawdza Pozdrawiam

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    AR 156SW 1,6TS 2004 + to samo z 2,5V6 + 166 3,2V6 2004
    Czas spędzony na forum
    23 h 42 m

Domyślnie

Cytat Napisał Hoyby Zobacz post
    Posiadam JTS'a 2.2 rok czasu i mogę powiedzieć, że samochód sprawdza się idealnie. Oleju nie lubi pracuje równiutko. Pewnie jak stuknie mi 200tyś. to zrobię przegląd łańcucha Spalanie Hmm... samochód stanowczo nienawidzi podjazdów, a kocha trasy reaguje zużyciem adekwatnie do łapy Zauważam tendencję na forum do krytykowania JTS'a, pewnie z faktu że mało jest ich na rynku polskim i mało kto mógł się do nich przekonać, a naprawdę się sprawdza Pozdrawiam

Jedyny powód jaki znajdywałem przeciw JTS w 159tkach to spalanie . No i to, że nie są Alfowskie (hmm skoro dużo palą to są chyba nie ? ).
    Z opinii sprzedawcy, który nim jeźdzł, a który w pierwszej kolejności próbował sprzedawać diesle , ten 2,2JTS to kawał porządnego silnika z ładnym przyspieszeniem jak na takie ciężkie auto i z szerokim zakresem obrotów oraz dźwiękiem jak na benzynę przystało. Podobne opinie w którymś z felietonów Clarksona znalazłem, a akurat on mógłby wyszydzić ile wlezie gdyby faktycznie były jakieś braki w odpowiednim dla Alfy zachowaniu się JTSa.
    No nagar - zagadka, trzeba by kilka JTSów na hamownie wziąć, w 156tkach po prostu spadała z tego powodu moc, stopniowo , więc to nieodczuwalne dla kierowcy i sporo osób może być tego nieświadomych.
    AR 156SW

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Informacje o temacie

Users Browsing this Thread

Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)

jts nagar

nagar w silnikach mazdy

opinie o silniku 1.9 jts 160km

alfa romeo 159 silnik jts opinie

alfa romeo nagar w silniku

rozrząd w silniku 2.2 jts

trwałość łańcucha rozrządu

alfa 159 olej nagar

Tagi dla tego tematu

Zakładki

Uprawnienia